Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Här avslöjas chauffören med ett halvt ton knark

Polis och tull följde bland annat transporten med mörkerkamera från luften.
Foto: Polisen
I lastbilen fanns olika sorters narkotika för 65 miljoner kronor.
Foto: Polisen
Den 64-årige holländske lastbilschauffören till höger i bild möter en av mottagarna av knarket.
Foto: Polisen

Den 64-årige holländaren hade närmare ett halvt ton narkotika i lasten när han rullade av färjan i Trelleborg.

Mottagare var sju personer bosatta i Landskrona respektive Göteborgs kommun.

– Det handlar om en synnerligen stor mängd narkotika. Gatuvärdet var över 65 miljoner kronor, säger kammaråklagare Peter Ståhl vid Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet. 

Den aktuella knarkleveransen anlände till Sverige den 10 oktober förra året. Den 64-årige holländaren gav sken av att han enbart hade legala varor i lasten, bland annat stålvaror.

Men gömt i lastbilen fanns även närmare ett halvt ton narkotika, bland annat 341 kilo cannabisharts, 79 kilo amfetamin, 16,6 kilo ecstasy och två kilo kokain.

Vad chauffören inte visste var att svensk tull och polis hade superkoll på smugglingen efter underrättelser från holländska myndigheter.

Spanarna kunde både från marken och luften följa lastbilens färdväg från det den rullade av färjan Huckleberry Finn i Trelleborg och sedan först ett legalt besök i Sölvesborg. Därefter styrde den kosan mot ett villakvarter utanför Landskrona.

Där var mottagaren en 35-årig småbarnspappa och ansedd fotbollstränare i samhället. När polisen slog till fanns knark för 24 632 000 kronor som precis lastats av från lastbilen och placerats på det hyrda bilsläpet.

Den holländske lastbilchauffören levererade även en mindre leverans på 58 kilo cannabis till en annan man på samma adress.

Chauffören såg dock inte vid något tillfälle att han var skuggad och iakttagen. Lastbilen rullade därför vidare till en ny adress i Landskrona, där ett par tog emot 59 kilo amfetamin, värt cirka 15 miljoner kronor på gatan.

18 kilo amfetamin

En man tog samtidigt emot 18 kilo amfetamin, 16 kilo ecstasytabletter och ett kilo cannabis.

Lastbilens slutstation var Mölnlycke utanför Göteborg. Där tog två män emot kokain, amfetamin, ecstasytabletter och cannabis för miljonbelopp.

Enligt kammaråklagare Peter Ståhl greps samtliga mottagare efter att chauffören lämnat sina adressater. Men lastbilschauffören själv tilläts lämna Sverige - intet ont anande om att allt registrerats.

– Det här var varit ett samarbete mellan svenska och holländska myndigheter och därför ville man övervaka chaufförens hemresa också, säger Peter Ståhl.

Chauffören greps först 1,5 månad senare efter ett stort tillslag i Holland.

Enligt kammaråklagare Peter Ståhl har chauffören inte ansetts vara en vanlig kurir som utnyttjats - utan bedömts ha varit nära knuten till det holländska narkotikanätverket.

– I Holland har man haft egen tillverkning av en del av narkotikan, säger Peter Ståhl.

Chauffören greps och frihetsberövades i Holland den 26 november förra året. I januari i år överlämnades han till svenska myndigheter. 

– Chauffören har vidgått att han varit i Sverige och lämnat gods. Men han säger sig inte ha haft en aning om att det varit narkotika och förnekar därför brott, säger Peter Ståhl.

Han säger också att det var första gången han besökte Sverige. Om det stämmer är okänt.

Långa fängelsestraff

Straffet för den här typen av brottslighet är enligt åklagaren 6-10 års fängelse, men man kan gå över det i vissa fall.

– Man kan utan vidare säga att detta varit ett lyckat tillslag. Det är mycket narkotika som förhindrats att komma ut på marknaden, säger Peter Ståhl.

Den 64-årige holländske lastbilschauffören har nu åtalats vid Lunds tingsrätt för synnerligen grov narkotikasmuggling och synnerligen grovt narkotikabrott i sex fall.

Mottagarna av partierna har redan dömts i domstol i både Lund och Göteborg. Även hovrätten över Skåne och Blekinge har prövat en del av målet. Enligt Peter Ståhl blev straffen för mottagarna mellan 4,5 till 6 års fängelse per person.