Stora dukar läggs i sjön som ska täcka sjögull Foto: PrivatStora dukar läggs i sjön som ska täcka sjögull Foto: Privat

Stora dukar läggs i sjön som ska täcka sjögull

 Foto: Privat
Jan Nordstrand och Knut Johansson lägger stora dukar i sjön som ska täcka sjögull. Foto: PrivatJan Nordstrand och Knut Johansson lägger stora dukar i sjön som ska täcka sjögull. Foto: Privat

Jan Nordstrand och Knut Johansson lägger stora dukar i sjön som ska täcka sjögull.

 Foto: Privat
Folk från bygden lägger stora dukar i sjön som ska täcka sjögull Foto: PrivatFolk från bygden lägger stora dukar i sjön som ska täcka sjögull Foto: Privat

Folk från bygden lägger stora dukar i sjön som ska täcka sjögull

 Foto: Privat
Sjögull lägger sig som ett täcke över vattnet och kan på bara några år ödelägga en sjö Foto: PrivatSjögull lägger sig som ett täcke över vattnet och kan på bara några år ödelägga en sjö Foto: Privat

Sjögull lägger sig som ett täcke över vattnet och kan på bara några år ödelägga en sjö

 Foto: Privat
Sjögull i Vita sjö utanför Skånes Fagerhult. Foto: PrivatSjögull i Vita sjö utanför Skånes Fagerhult. Foto: Privat

Sjögull i Vita sjö utanför Skånes Fagerhult.

 Foto: Privat

Här äts sjön upp av den gula vattenväxten

Publicerad

Den är gul och förföriskt vacker – men kan ödelägga en hel sjö.

– Vi hoppas vara klara om ett par år, säger Jan Nordstrand, som kämpar mot vattenväxten sjögull i Vita sjö utanför Skånes Fagerhult.

Sjögull liknar näckrosor med sina intensivt gula blommor och gröna blad.

Men vattenväxten är förrädisk. Den lägger sig snabbt som ett täcke på vattnet och det minskade ljusinsläppet gör att växter och fiskar dör. På några år kan sjögull ödelägga en hel sjö.

Hotar flera vattendrag

– För två år sen gick det knappt att ro i sjön eftersom årorna lätt fastnade i vattenväxtens rötter. Och i fjol gick det inte längre att åka motorbåt, inte bada heller, säger Jan Nordstrand, som äger mark vid Vita sjö utanför Skånes Fagerhult.

Utbredningen av sjögull utgör ett hot mot flera vattendrag i gränstrakterna mellan Halland, Skåne och Småland. Nu har Jan Nordstrand tillsammans med andra i föreningen Stensåns vattenråd fått 130 000 kronor i bidrag för att bekämpa vattenväxten.

– Det är mest folk från bygden som hjälper till, säger Jan Nordstrand.

"Vi kväver växten"

Den enda metod som hittills fungerat är att täcka sjögull med stora svarta dukar som läggs ut i sjön. Dukarna gör så att växten inte får ljus och dör.

– Vi kväver växten, och jag tycker att det har gått ganska så bra. Vår plan har varit att det skulle ta fyra år, nu har det gått två och jag tror att vi kan vara klara om ytterligare två år, säger Jan Nordstrand.

Martin Hardenberger
Martin Hardenberger

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag