Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Här äts sjön upp av den gula vattenväxten

<p>Stora dukar läggs i sjön som ska täcka sjögull</p>Foto: Privat
<p>Jan Nordstrand och Knut Johansson lägger stora dukar i sjön som ska täcka sjögull.</p>Foto: Privat
<p>Folk från bygden lägger stora dukar i sjön som ska täcka sjögull</p>Foto: Privat
<p>Sjögull lägger sig som ett täcke över vattnet och kan på bara några år ödelägga en sjö</p>Foto: Privat
<p>Sjögull i Vita sjö utanför Skånes Fagerhult.</p>Foto: Privat

Den är gul och förföriskt vacker – men kan ödelägga en hel sjö.

– Vi hoppas vara klara om ett par år, säger Jan Nordstrand, som kämpar mot vattenväxten sjögull i Vita sjö utanför Skånes Fagerhult.

FAKTA

Sjögull

* Sjögull är introducerad och ingen naturlig art i Sverige.

* Vattenväxten är svartlistad av Naturvårdsverket.

* Den har en stor spridningsförmåga och kan vålla stora problem där den förekommer. Sjögull blommar i juli-augusti och kan förväxlas med näckros, men har mindre blad än näckros och en liten gul blomma.

* Där förhållandena är gynnsamma kan sjögull bilda stora täta bestånd som kan hindra bad, fiske och båttrafik. Dessutom påverkas livet under ytan av det minskade ljusinsläppet. Täta bestånd av sjögull leder ofta till att omfattande och kostsamma rensningar måste utföras.

* Problem med snabbväxande sjögull, som anses vara en prydnadsväxt i södra Europa, finns i stora delar av Mälaren, i Arboga ån och i Småland, Skåne och Halland.

Källa: TT, länsstyrelsen i Skåne

Sjögull liknar näckrosor med sina intensivt gula blommor och gröna blad.

Men vattenväxten är förrädisk. Den lägger sig snabbt som ett täcke på vattnet och det minskade ljusinsläppet gör att växter och fiskar dör. På några år kan sjögull ödelägga en hel sjö.

Hotar flera vattendrag

– För två år sen gick det knappt att ro i sjön eftersom årorna lätt fastnade i vattenväxtens rötter. Och i fjol gick det inte längre att åka motorbåt, inte bada heller, säger Jan Nordstrand, som äger mark vid Vita sjö utanför Skånes Fagerhult.

Utbredningen av sjögull utgör ett hot mot flera vattendrag i gränstrakterna mellan Halland, Skåne och Småland. Nu har Jan Nordstrand tillsammans med andra i föreningen Stensåns vattenråd fått 130 000 kronor i bidrag för att bekämpa vattenväxten.

– Det är mest folk från bygden som hjälper till, säger Jan Nordstrand.

"Vi kväver växten"

Den enda metod som hittills fungerat är att täcka sjögull med stora svarta dukar som läggs ut i sjön. Dukarna gör så att växten inte får ljus och dör.

– Vi kväver växten, och jag tycker att det har gått ganska så bra. Vår plan har varit att det skulle ta fyra år, nu har det gått två och jag tror att vi kan vara klara om ytterligare två år, säger Jan Nordstrand.