Här äter politikerna korv – i ren protest

Här äter representanter för Kristdemokraterna korv på Larmtorget.
Foto: Privat
Christopher Dywik gruppledare för KD.

Här äter politikerna korv på Larmtorget – för att rädda korvförsäljningen.

Initiativet kommer efter att en utredning startat för ett försäljningsstopp på grund av stökiga nätter.

– Man behöver inte vara en Einstein för att förstå att det inte blir bråk nattetid för att de ätit för mycket korv, säger Christopher Dywik (KD). 

I lördags klockan 22 besökte Dywik och några partikolleger till honom Larmtorget i Kalmar. 

Anledningen var för att äta korv. Men själva ätandet hade ett högre syfte än att mätta.

– Jag tycker det är jättekonstigt att plocka bort korvförsäljarna och flytta dem till stortorget. Det är inte där som människorna finns. Det handlar om tillgång och efterfrågan och efterfrågan har det funnits de senaste tjugo åren, säger Dywik.

"Behöver inte vara Einstein..."

En utredning har startat i Kalmar för att eventuellt stoppa all försäljning av korv på torget.

Anledningen är att det ofta blir stökigt på nätterna när korvkioskerna har öppet. Men det är Dywik starkt kritiskt till.

– Man behöver inte vara en Einstein för att förstå att det inte blir bråk nattetid för att de ätit för mycket korv. Utan det är för att de druckit för mycket alkohol.

Och att berätta för allmänheten om Kristdemokraternas korvkupp verkar ha gett resultat.

Åtminstone fick man kommunalrådet Johan Persson (S) uttala sig om ärendet.

– Christopher Dywik får äta hur många korvar han vill för mig. Men förslaget om att förbjuda korvförsäljning på Larmtorget är inte politiskt behandlat än. Min bedömning är att det inte finns något stöd, vare sig i majoriteten eller oppositionen, för förslaget att förbjuda korvförsäljning och nattligt korvätande på Larmtorget. Jag hoppas det här beskedet kan lugna alla oroliga, säger Persson.

"Jättefin"

Christopher Dywik är emellertid övertygad om att det var just planerna för det symboliska korvätandet som fick kommunalrådet att uttala sig. 

Det hade nämligen gått nästan två veckor sedan lokaltidningen Barometern skrev om förslaget för första gången. Då dementerade majoriteten inte förslaget – utan förklarade hur och varför man skulle flytta försäljningen från larmtorget.

– Det verkar ha fått effekt. Det tog lång tid innan kommunalrådet gick ut med att "nej, det här kommer vi inte driva igenom. Det här behöver de inte göra".

– Men uppenbarligen behövde vi det. 

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!