Det här trädet har kaninerna glatt tuggat i sig av. "Det är ett stort problem, jag hade hoppats att kommunen kunde hjälpa till", säger Ida Bäckström som har problem med kanininvasionen i sin trädgård. Foto: Malin Nilson/Värnamo NyheterDet här trädet har kaninerna glatt tuggat i sig av. "Det är ett stort problem, jag hade hoppats att kommunen kunde hjälpa till", säger Ida Bäckström som har problem med kanininvasionen i sin trädgård. Foto: Malin Nilson/Värnamo Nyheter
Det här trädet har kaninerna glatt tuggat i sig av. "Det är ett stort problem, jag hade hoppats att kommunen kunde hjälpa till", säger Ida Bäckström som har problem med kanininvasionen i sin trädgård. Foto: Malin Nilson/Värnamo Nyheter
"Det är tråkigt när man gör i ordning blommor och så på kvällen, nästa morgon är allt förstört", säger Klas Persson vars trädgård ständigt invaderas av glupska kaniner. Foto: Privat"Det är tråkigt när man gör i ordning blommor och så på kvällen, nästa morgon är allt förstört", säger Klas Persson vars trädgård ständigt invaderas av glupska kaniner. Foto: Privat
"Det är tråkigt när man gör i ordning blommor och så på kvällen, nästa morgon är allt förstört", säger Klas Persson vars trädgård ständigt invaderas av glupska kaniner. Foto: Privat

Här äter kaninerna upp deras trädgård

Publicerad

De boende i villaidyllen i Gislaved vet snart inte vad de ska ta sig till.

Den ena rabatten efter den andra har skövlats av ett 30-tal hungriga kaniner som dessutom skitar ner i de vältrimmade trädgårdarna.

– Hos mig har de ätit upp växter för tusentals kronor och kommunen gör ingenting, suckar Ida Bäckström.

Grannarna skräder inte orden och liknar situationen i villaidyllen vid en invasion. I fokus för deras ilska står minst 30 kaniner.

– Själv har jag inga boende hos mig, men tre generationer kaniner bor under altanen hos en granne, och det är jobbigt. Jag har inga rabatter eller planteringar. Men jag har kaninskit. Överallt, säger Anna-Lena Andersson.

Hon tog nyligen kontakt med lokaltidningen Värnamo Nyheter för att belysa problemen med kanininvasionen och beskriver det som en fullständig plåga.

– De äter ju allt: rosenbuskar, gräslös, gräs. Allt. 

Kaninerna äter upp cypresserna

Grannen Ida Bäckström är minst lika förbannad på kaninerna. Till följd av deras skövling kan hon inte längre ha några cypresser ute i trädgården.

– Jag upptäckte dem i påskas när jag kom hem från en resa. När jag tittade ut genom fönstret stod jag bara och stirrade, det var minst 32 stycken i trädgården, säger hon och konstaterar att kaninerna har tuggat i sig växter för 2 000  - 3 000 kronor på bara några månader.

I flera månader har omkring 30 kaniner ställt till med ett mindre kaos i villaträdgårdarna i Gislaved.Foto: Privat

– Det är fruktansvärt, de tar ju alltid de dyraste växterna också.

Grannarna säger att kaninerna skapar stor oreda vid sin framfart i villaidyllen. Uppgrävda hålor och lort förstör arbetet som många lägger ner i sina trädgårdar.

– Man ser dem jämt, inte så mycket på dan förstås, men tidigt på morgnarna och på kvällarna kan man se dem utanför sovrumsfönstret, säger Anna-Lena Andersson.

Kaninbajs i sandlådan förstör för barnen

Klas Persson och Anna Holmgren drabbas också av kaninerna.

– Det är klart att det tråkigt. Man gör i ordning trädgården på kvällen, nästa morgon är allt förstört. Och vår son kan knappt använda sandlådan, den är full av kaninskit, säger Klas som ska skaffa ett nät att lägga över sandlådan i förhoppning om att hålla kaninerna borta.

Kaninerna är överallt, hela tiden. Och Gislaveds kommun kan inte stoppa dem.Foto: Privat

Grannarna har upprepade gånger varit i kontakt med kommunen i hopp om att få hjälp, men hittills har alla försök varit fruktlösa.

– De gör inget. De tycker inte att det är något större problem.

Gislaveds kommun kan inte stoppa kaninplågan

Camilla Niklasson, miljö- och hälsoskyddsinspektör vid Gislaveds kommun, bekräftar att det inte finns något att göra åt plågan.

– Vi kan inte göra något. Kaniner är inget hot mot människors hälsa, det är ingen olägenhet, säger hon och förklarar att det är upp till fastighetsägarna att hantera kaninerna.

– Men jag har full förståelse för att människor upplever det som ett problem. Det är inte roligt att få buskar och planteringar uppätna eller att de gräver och stökar i trädgårdarna.

Grannarna på Stamgatan får alltså klara sig utan kommunens hjälp.

– Det är jobbigt, man känner sig maktlös. Jag hade hoppats att kommunen hade kunnat ställa upp och hjälpa till. Man vill ju ha fint hemma, säger Ida Bäckström.

Magnus Andersson
Magnus Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag