Vinnare i hästväg. Sven-Olof Melin är stolt ägare till islandshästen Djörfung - som tog pris i VM.
Vinnare i hästväg. Sven-Olof Melin är stolt ägare till islandshästen Djörfung - som tog pris i VM.

Här är världens vackraste häst

Publicerad

RONNEBY. 5-åriga stoet Djörfung hemmahörande i Listerby sopade banan med sina konkurrenter i världsmästerskapen i Tyskland. Ägaren Sven-Olof Melin är mäkta stolt över sin svenskfödda islandshäst som är utnämnd till världens vackraste.

- Det är klart jag är glad över framgången, säger han.

Det var med rekordhöga totalpoängen 8,46 av 10 möjliga som Djörfung från Listerby knep förstaplatsen i världsmästerskapen för islandshästar i Tyskland. Att en svenskfödd islandshäst lyckas kamma hem så pass höga poäng hör inte till vanligheterna, förklarar ägaren Sven-Olof Melin.

Djörfung var Sveriges representant i klassen femåriga avelsston, efter att ha fått makalösa 8,8 poäng i svenska mästerskapen i juni år med inte mindre än 9,5 poäng i två kategorier. Det är den näst högsta poängen i världshistorien.

- Självklart är jag glad och på topp över att ha sån här tur och framgång, säger Sven-Olof Melin.

Att hon kom att klå de 16 andra VM-nationerna med hästlängder var alltså inte någon direkt överraskning.

Så bedöms hästarna

I tävlingen bedöms hästarnas exteriör - attribut som färg är ointressant, snarare tittar man på hovar, manke, hals och så vidare - därtill bedöms ridegenskaper.

Sven-Olof Melin tror att det är kombinationen av Djörfungs kroppsbyggnad, enorma viljestyrka och stora fina rörelser som gjort henne till en vinnare. Och förstås en skicklig tränare i form av Vignir Jonassson, som har blivit utsedd till Sveriges främsta avelstränare fem år i rad.

- Han brukar säga att det inte finns några gränser för hur mycket man kan jobba med henne, hon är otroligt ambitiös och lättlärd och vill alltid mer, förklarar Sven-Olof.

Sen skadar det ju inte med bra gener och välmeriterade föräldrar. Pappa är en av de finaste hingstarna i Sverige med världens högsta bedömningspoäng för sexåringar i bagaget och mamma har också varit Sverigerepresentant i VM.

Väntar föl

Så vad händer härnäst för Djörfung?

- Nu ska hon få vila och återhämta sig efter tre stora visningar i år. Hon går och betar med andra hästar, hon ska få ett föl till sommaren.

Kommer den lilla sättas i lika hård träning?

- Vi får se vad det blir först, säger han och lägger till att det i förrgår stod klart att Djörfung har hamnat på förstaplats enligt avelsindex, det vill säga den islandshäst beräknas leverera bäst avkomma. Hon delar platsen med en isländsk hingst.

Oj, vad skulle hända om man parade dem?

- Ja, nu är ju det otänkbart eftersom man inte får ta in hästar till Island men det hade ju varit en bra prognos, säger Sven-Olof Melin.

Malin Forsberg
Malin Forsberg

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag