Här är världens vackraste häst

Vinnare i hästväg. Sven-Olof Melin är stolt ägare till islandshästen Djörfung - som tog pris i VM.

RONNEBY. 5-åriga stoet Djörfung hemmahörande i Listerby sopade banan med sina konkurrenter i världsmästerskapen i Tyskland. Ägaren Sven-Olof Melin är mäkta stolt över sin svenskfödda islandshäst som är utnämnd till världens vackraste.

- Det är klart jag är glad över framgången, säger han.

Det var med rekordhöga totalpoängen 8,46 av 10 möjliga som Djörfung från Listerby knep förstaplatsen i världsmästerskapen för islandshästar i Tyskland. Att en svenskfödd islandshäst lyckas kamma hem så pass höga poäng hör inte till vanligheterna, förklarar ägaren Sven-Olof Melin.

Djörfung var Sveriges representant i klassen femåriga avelsston, efter att ha fått makalösa 8,8 poäng i svenska mästerskapen i juni år med inte mindre än 9,5 poäng i två kategorier. Det är den näst högsta poängen i världshistorien.

- Självklart är jag glad och på topp över att ha sån här tur och framgång, säger Sven-Olof Melin.

Att hon kom att klå de 16 andra VM-nationerna med hästlängder var alltså inte någon direkt överraskning.

Så bedöms hästarna

I tävlingen bedöms hästarnas exteriör - attribut som färg är ointressant, snarare tittar man på hovar, manke, hals och så vidare - därtill bedöms ridegenskaper.

Sven-Olof Melin tror att det är kombinationen av Djörfungs kroppsbyggnad, enorma viljestyrka och stora fina rörelser som gjort henne till en vinnare. Och förstås en skicklig tränare i form av Vignir Jonassson, som har blivit utsedd till Sveriges främsta avelstränare fem år i rad.

- Han brukar säga att det inte finns några gränser för hur mycket man kan jobba med henne, hon är otroligt ambitiös och lättlärd och vill alltid mer, förklarar Sven-Olof.

Sen skadar det ju inte med bra gener och välmeriterade föräldrar. Pappa är en av de finaste hingstarna i Sverige med världens högsta bedömningspoäng för sexåringar i bagaget och mamma har också varit Sverigerepresentant i VM.

Väntar föl

Så vad händer härnäst för Djörfung?

- Nu ska hon få vila och återhämta sig efter tre stora visningar i år. Hon går och betar med andra hästar, hon ska få ett föl till sommaren.

Kommer den lilla sättas i lika hård träning?

- Vi får se vad det blir först, säger han och lägger till att det i förrgår stod klart att Djörfung har hamnat på förstaplats enligt avelsindex, det vill säga den islandshäst beräknas leverera bäst avkomma. Hon delar platsen med en isländsk hingst.

Oj, vad skulle hända om man parade dem?

- Ja, nu är ju det otänkbart eftersom man inte får ta in hästar till Island men det hade ju varit en bra prognos, säger Sven-Olof Melin.

HAR PRISATS FLERA GÅNGER

Djörfung är ett 5-årigt avelssto, född i Sverige. Mankhöjd 1,40 meter.

Svensk mästare i kategorin fyraåriga avelsston, 2012.

Svensk mästare kategorin 5-åriga avelsston, 2013.

Hon har bedömts tre gånger i år och då fått de tre högsta poängen i världen för 5-åringar.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!