Här är världens största ostron – en riktig jätte

Här är världen största ostron.

Nu har giganten dessutom blivit officiellt rekordhållare av Guinness World of Records.

– Vi tvivlade aldrig på att vårt ostron var störst. Men det känns bra att vi äntligen har bevis, säger Christine Ditlefsen, biolog på Vadehavscentret, i ett pressmeddelande.

Fyndet gjordes redan i december i nationalparken Vadehavet utanför den danska västkusten, men först i dagarna blev det officiellt. Den danska giganten kan nu titulera sig världen största ostron, enligt Guinness World of Records, med fem centimeters marginal till tvåan.

Jätteostronet är stor som en herrsko, 35 centimeter lång, med en vikt på totalt 1,62 kilo och av sorten japanskt jätteostron. Giganten tros vara över 20 år gammal, men någon exakt ålder kan inte fastställas förrän efter dess död.

Kan innehålla pärla

När ostron väl dött kan skalet öppnas och årsringarna räknas. Då finns även möjlighet att världens största ostron innehåller världens största pärla.

Men det får framtiden utvisa. Tills vidare lever ostronet i fångenskap på Vadehavscentret på södra Jylland.

– Den finns i ett akvarium här på Vadehavscentret där vi matar den med växtplankton. Hittills har det gått bra och vi hoppas det fortsätter i många år, säger Christine Ditlefsen i ett pressmeddelande.


Följ GT på Facebook och Twitter – där kan du diskutera och kommentera alla våra artiklar!​

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!