Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Här är världens största fullt dugliga mikrofon

David Åberg skapade världens största mikrofon. Nu ska Sandi Thom sjunga i skapelsen.

Den är stor som ingen annan och upphovsmannen David Åberg, 38, har redan fått supermikrofonen noterad som världsrekord i ansedda Guinness rekordbok.

Om några veckor ska mikrofonen dessutom provsjungas av den internationellt kända artisten Sandi Thom på ett köpcenter i Helsingborg.

Kreative konstnären David Åberg i Helsingborg gillar att gå sina egna vägar.

För några år sedan kom han på idén att göra världens största tavla på åttatusen kvadratmeter. Efter det blev det en undervattensutställning i Skälderviken.

Nu tänker David Åberg visa upp sitt senaste rekord - en supermikrofon som är fyra meter lång och väger 800 kilo.

Slår rekordet

Därmed slår han det gamla Guinness-rekordet med hästlängder. En kontrollant från Guinness har redan varit på plats med måttbandet och godkänt mikrofonen.

- Jag har en musikalisk ådra som jag inte tagit fram tidigare och den vill jag visa nu. Faktum, är att jag velat bygga en mikrofon i flera år och till sist sa min fru att jag verkligen borde gå i gång med det, säger han.

I januari 2012 skred David till verket och började skapa jättemikrofonen. Flera företag har varit involverade med både teknik och pengar.

Men vad den kostat är en hemlighet. Mycket pengar är en inte för avancerad gissning.

Jättemikrofonen har gjorts i kolfiber och ligger i en specialgjord vagga där toppen pekar uppåt. Artisten som sjunger kan stå en meter bakom och ändå låta tonerna fångas upp av mikrofonen.

Hon inviger mikrofonen

Den skotska artisten Sandi Thom med jättehiten "I wish I was a punk rocker" får äran att inviga mikrofonen på Väla Köpcenter i Helsingborg söndagen den 14 april.

Varför blir det just hon?

- Jag skickade brev till Elton John och flera andra kända artister. Sandi Thom blev den som nappade och nu har vi haft flera samtal med varandra.

David Åberg har dekorerat mikrofonen med artistens ansikte och skivbolagslogga. Sandi Thom står också som delaktig i rekordet.

- Det blir min gåva till henne för att hon ställer upp. Samtidigt har hon lovat hjälpa mig arrangera en låt jag skrivit.

Vad blir ditt nästa galna projekt?

- Ingen aning just nu. Det här får nog sätta sig lite först.