Jonathan Lundqvist, ordförande för Reportrar utan gränser Foto: EXPRESSEN TV / EXPRESSEN TVJonathan Lundqvist, ordförande för Reportrar utan gränser Foto: EXPRESSEN TV / EXPRESSEN TV
Jonathan Lundqvist, ordförande för Reportrar utan gränser Foto: EXPRESSEN TV / EXPRESSEN TV
Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅNFoto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN
 Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN

Här är Turkiets anklagelser mot gripne Hamza Yalcin

Publicerad

Den svenske journalisten Hamza Yalcin som nyligen frihetsberövats i Spanien har fått träffa sin advokat.

Kvällsposten har kommit över dokumenten där det framgår vad svensken anklagas för.

61-årige Hamza Yalcin från Halmstad som frihetsberövades i torsdags i Barcelona på Turkiets uppmaning har nu fått träffa sin advokat.

Han har också fått se Turkiets anklagelser i skrift.

I dokumenten, som Kvällsposten fått se, anklagas Hamza Yalcin för att vara medlem i en terrororganisation. Dessutom påstås han ha skrivit propagandaartiklar i terrorstämplade tidningar och för att ha skrivit artiklar som är kopplade till en terrororganisation.

 

LÄS MER: Karin Olsson: Låt inte Hamza Yalcin hamna i Turkiets klor 

 

"De vill tysta kritiker"

Journalisten Kurdo Baksi, som engagerar sig i fallet, har läst anklagelserna.

– De är löjliga och till och med felstavade. Turkiet har skrivit organisationernas namn fel. Det är tydligt att de vill tysta kritiker, säger han.

Turkiet har begärt att Spanien utlämnar svensken, som även har turkiskt medborgarskap. Det spanska rättsväsendet har därmed 40 dagar på sig att ta beslut om Hamza Yalcin ska skickas till Turkiet eller Sverige.

Det var i torsdags som svensken, hemmahörande i södra Sverige, frihetsberövades i Barcelona, där han var på semester. Under en passkontroll visade det sig att han fanns på Interpols lista över terrormisstänkta.

 

LÄS MER: ”Sverige sämst på att hjälpa medborgare gripna utomlands” 

 

Har levt i Sverige i 33 år

Hamza Yalcin har levt i Sverige sedan 1984. Han satt tidigare fängslad i Turkiet för sitt journalistiska arbete.

I Sverige har han arbetat som modersmålslärare och varit chefredaktör för en regimkritisk, socialistiska turkisk månadstidning.

De senaste åren har den turkiska regimen stängt flera hundra regimkritiska medier och frihetsberövat journalister.

Det här är andra gången på kort tid som en svensk medborgare frihetsberövas på order från den turkiska regimen. I början av juli greps en svensk på en turkisk ö när han och tio andra människorättsaktivister hade samlats för en workshop om digital säkerhet.

 

LÄS MER: Svensk-turkiska journalisten Hamza Yalcin frihetsberövad i Barcelona

 

Beslut måste fattas 11 september

Organisationen Reportrar utan gränser begär att spanska myndigheter ska avfärda de turkiska anklagelserna och släppa honom.

– Det här är ett försök från Erdogan att förlänga sin makt även utanför landets gränser. Han vill visa att han kan komma åt kritiska röster även om de inte finns i landet. Det är ett missbruk av det internationella polissamarbetet som riskerar att få stora konsekvenser, säger Jonathan Lundqvist, ordförande för Reportrar utan gränser.

På tisdagskvällen kallade utrikesministern Margot Wallström (S) utvecklingen i Turkiet ”mycket oroande”.

– Den senaste tidens utveckling gällande respekten för mänskliga rättigheter och rättsstatens principer, inte minst beträffande frihetsberövade oppositionspolitiker, journalister och människorättsförkämpar, har bidragit till en ökad oro över utvecklingen, skriver hon i ett pressmeddelande.

Enligt Wallström har Utrikesdepartementet (UD) begärt att få träffa Hamza Yalcin i Barcelona.

– UD har säkerställt att han har en advokat och arbetar för att klargöra anklagelserna.

Senast den 11 september ska beslut fattas om Spanien lämnar ut svensken till Turkiet.

 

Anklagelserna

61-åringen anklagas för:

Att vara medlem i en terrororganisation.

Skrivit propagandaartiklar i terrorstämplade tidningar

Skrivit artiklar som är kopplade till en terrororganisation.

Använt MSN för att ordna konferenser under namnen "Utbildning" och "Solidaritet".

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag