Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Här är tjejerna som inte backar för svåra ämnen

På bara ett år har 24-åriga Lina Tahas Facebookgrupp "Honey and the bees" lockat till sig över 62 300 kvinnliga medlemmar. Foto: Privat
Det var i oktober förra året som Lina Taha startade gruppen, vilken är öppen för alla som identifierar sig som kvinna. Foto: Privat

På bara ett år har 24-åriga Lina Tahas Facebookgrupp "Honey and the bees" lockat till sig över 62 300 kvinnliga medlemmar. I den diskuteras allt från nagelförlängning till misshandel. Och nu har det blivit en podcast också.

– Jag har lärt mig att uppskatta saker jag har i mitt liv mer när jag ser hur andra har det, säger Lina Taha.

FAKTA

Ålder: Fyller snart 25.

Bor: Kristianstad.

Familj: Man och dotter, 1,5 år.

Gör: Handläggare på statlig myndighet.

3 snabba ...

Förebild?

– En kvinna som heter Huda Kattan som driver makeupmärket Huda beauty. Hon kommer från Irak, som jag, men bor i Dubai. Jag ser upp till henne, hon har stöttat många i skönhetsbranschen.

Hur samlar du kraft?

– Jag umgås med min familj och tar ledigt och åker iväg nånstans.

Viktigaste samhällsfrågan för kvinnor?

– Många misshandlade kvinnor vågar inte anmäla sin man för de är rädda för konsekvenser. Det krävs mycket för att få en skyddad identitet, man får inte den hjälp man förväntar sig. Samhället skulle behöva hantera det mer effektivt.

Lina Taha från Kristianstad är chockad över hur många kvinnor som har anslutit sig till hennes Facebookgrupp Honey and the bees på bara ett år – i skrivande stund är det 62 311 medlemmar.

– När vi var 15 000 kändes det mycket, men det här är ju gigantiskt, säger hon.

Det var i oktober förra året som Lina Taha startade gruppen, vilken är öppen för alla som identifierar sig som kvinna. De flesta är i åldern 16 och 26 men det finns också medlemmar som är över 60 år. Lina Taha kände att det saknades ett forum för lite äldre tjejer där man kunde diskutera allt från var man kan hitta en speciell klänning till djupare frågor om livet och ämnen som abort och relationer.

– Jag tänker att det är helt fantastiskt att ha ett forum för så många olika kvinnor i dagens samhälle, säger Lina Taha och förklarar att alla typer av ursprung och bakgrund är representerade i gruppen.

– För mig har det gett en helt ny inblick i samhället. Jag var inte beredd på att det skulle vara så många som är utsatta för så allvarliga saker som misshandel och våldtäkt och som inte vågar vända sig nån annanstans på grund av skam eller rädsla för konsekvenser.

Stor gemenskap

I gruppen kan medlemmarna skicka anonyma inlägg rörande sin situation och som sedan diskuteras och på så sätt kan hjälp förmedlas till de tjejer som är utsatta och inte vet vart de ska vända sig.

– De får tips och råd. Och ibland kan det vara så att någon annan tjej i samma stad erbjuder sig att träffa personen och se till att den personen får rätt hjälp. Det finns en stor gemenskap, förklarar Lina.

Lina Taha är noga med att påpeka att det ska också vara utrymme för glädje och diskussioner om lättsammare ämnen som makeup och att fixa naglarna. Samtidigt har det varit viktigt för henne att inte ducka för de ämnen som i många andra sammanhang anses för tunga eller tabu.

– Om du går in på en kändistjejs blogg så skriver hon inte om att hennes ex har spottat henne i ansiktet direkt. Det handlar ofta om att man ska se ut på ett visst sätt eller vara på ett visst sätt. Jag vill att man ska få se den andra sidan också.

Startade en egen podcast

Och det var just det som intresserade Stockholmsbaserade produktionsbolaget Munck som frågade om inte Lina Taha ville starta en podcast baserad på ämnena som diskuteras i Facebookgruppen "Honey and the bees". Lina nappade snabbt på idén. Tillsammans med två tjejer ur gruppen som hon beskriver har ”starka åsikter”, Aya Said, 22, och Florentina Lajqi, 26, har hon redan spelat in tre avsnitt som handlat om bland annat hur det är att vara ihop med en kriminell person, rasism mot vita och hur det är att ha föräldrar som fördömer ens kärleksrelation.

– Med podcasten når vi ut till dem som inte är med i gruppen, rektorer på skolan, psykologer, vanliga killar. Vi pratar om varför vi agerar som vi som vi gör? Vad har vi egentligen för bekymmer, vad går vi runt och tänker på, det är inte bara smink … Det är mycket annat som man inte man pratar om.

Fått bra respons

Hittills har hon fått mycket bra respons på Honey and the bees- podden för att det just är fokus på ämnen från verkligheten och den har redan under de första veckorna legat högt uppe på Itunes lyssnarlista, avslöjar hon.

Ny avsnitt av podcasten sänds varje söndag och går att lyssna på på Radioplay.se.

Tv-progam

Nu är nästa dröm för Lina Taha att göra ett tv-program baserad på Facebookgruppen Honey and the bees.

– Det saknas ett sånt forum på tv. Det finns ”Hollywodfruar” och ”Top model Sverige”, men där känner inte jag igen mig, en 25-åring i Kristianstad.

Hon hoppas att ju mer svåra och känsliga ämnen lyfts i olika sammanhang, desto lättare blir det för kvinnor att bli stärkta och ta sig ur jobbiga situationer de inte önskat sig.

Tror du en sån här grupp skulle behövas för män också?

– Ja, men jag tror att det har svårare för att öppna sig.

Blir det ofta bråk i er grupp?

– Varje dag! Men så länge man håller en god ton tycker jag det är bra att vi har olika uppfattningar, det är så vi lär oss saker. De som använder svordomar och kränkningar blir blockerade direkt, säger hon.

28 oktober är det 1-årsjubileumsfest för Honey and the bees i Malmö, dit alla medlemmar är välkomna.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!