Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Här är Sydsveriges farligaste stränder

På Helsingborgs Fria bad skyltar man på flera språk om var det kan bildas undervattensströmmar.Foto: Jörgen Hallberg
Det böljande havet utanför Stenshuvud är inbjudande. Men det är ofta starka strömmar under vattenytan.Foto: ANDERS GOOD / IBL
Vågbrytarna i vattnet utanför Helsingborg Fria bad utgör en risk, eftersom det skapas starka strömmar.Foto: KVP

Södra Sveriges havsbad är en sommarskatt – från dramatiska klippor på Kullahalvön i nordväst till milslånga kritvita sandstränder längs sydostkusten. 

Men ha respekt för vattnet – och håll koll på barnen.

– Det har ökat de senaste åren att barn har sprungit bort när föräldrarna fastnat i mobilen, säger Jörgen Hallberg från Svenska livräddningssällskapet.

Sol och bad hör till sommaren. Men det är viktigt att ha respekt för hav och sjö, och inse att en olycka kan ske sekundsnabbt.

– Det kan vara ett ögonblick och sen är barnet borta. Det är viktigt att hjälp varandra att hålla koll. Det har ökat de senaste åren att barn har sprungit bort när föräldrarna fastnat i mobilen, säger Jörgen Hallberg.

Förra året var drunkningsdöden historiskt hög, jämfört med statistiken på drunkningsolyckor de senaste åren. Totalt omkom 135 personer i drunkningsolyckor och det var ovanligt många barn och ungdomar. De flesta drunkningar sker på badplatser utan badvärdar. 

Anledningarna till drunkningsolyckor kan vara många. Att man överskattar sin simförmåga eller alkoholpåverkan är några. Barn som badar under bristande uppsikt är en vanlig orsak till både tillbud och faktiskt drunkningsolyckor, enligt Svenska livräddningssällskapets årsrapport.

Farligaste kuststräckan saknar livräddare

Flera populära stränder i Sydsverige bevakas av badvärdar. Men flera experter är eniga om att den farligaste kuststräckan, mellan Ystad och Åhus saknar badvakter.

Göran Bertilsson, ordförande i säkerhetsrådet på svenska livräddningssällskapet, tycker att det är synd eftersom det är ett kustområde med stora risker.

– Det är mer vanligt med drunkningsolyckor på obevakade stränder, och det är inte bara för att livräddarna hjälper de som är i riskzonen, men framför allt därför att man informerar badgästerna om faror, säger han.

Thomas Andersson, säkerhetschef för Ystad och Österlen är väl medveten om problemet. 

– Det har funnits förslag de senaste sex-sju åren om att införa badvärdar, men det har strandats av politikerna. Man har antingen inte tyckt att det varit så viktigt eller så har man prioriterat annat, säger han. 

Strömmar svåra att riskbedöma

Carl-Göran Svensson (C), ordförande i samhällsbyggnadsnämnden i Simrishamn bekräftar att badvärdar har varit på tal flera gånger, men menar att det är svårt eftersom många stränder ägs privat.

– Problemet är att det är sex mil kust i kommunen. Naturligtvis hade det varit bra med badvärdar, men frågan är var de ska vara och vilka tider. Det är även en finansieringsfråga, säger han.

De milsvida sandstränderna mellan Åhus och Ystad lockar många badgäster varje sommar. Den exponerade kuststräckan har ofta en stark pålandsvind, vilket bidrar till luriga undervattensströmmar. Ytvattnet som blåser in mot stranden tar lättaste vägen ut igen. Ofta sker detta under vattenytan där botten är lös - vilket skapar farliga strömmar. 

– Problemet är att där det är en ström ser det lugnare ut, eftersom vågorna inte bryter där. Är man ovan väljer man att bada i strömmen och då kan man föras ut med den, säger Göran Bertilsson, Svenska livräddningssällskapet. 

Här är de farligaste stränderna

Helsingborgs fria bad: Nära Helsingborgs centrum ligger Fria bad, eller Örestrandsbadet som det egentligen heter. Här finns något för alla - restauranger, sandstrand, minigolf och grillplatser. Stranden är välbesökt sommartid och här finns havslivräddare på plats under sommarhalvåret. 

Det är badvänligt och långgrunt, men en bit ut i vattnet finns flera vågbrytare som det skapas starka strömmar runt. Många barn tycker att det är roligt att klättra på vågbrytarna, men det är ett livsfarligt nöje. Särskilt för barn med otillräckliga simkunskaper.  

Stenshuvud : I nationalparken Stenshuvud, mellan Kivik och Simrishamn kan du som besökare både vandra, besöka Naturrum och bada i det inbjudande blå. En badgäst har beskrivit platsen som ”Sveriges Karibien”, och det är ett epitet som inte landar alltför långt från verkligheten. 

Här lurar dock farorna under vattenytan. Vid pålandsvind kan undervattensströmmarna bli så starka att man rycks med även om man står i grunt vatten. Än farligare blir det när man försöker kämpa emot strömmen och simmar utan att komma någonstans tills orken tar slut.  

Nybrostrandsbadet: En knapp mil öster om Ystad finns denna skånska pärla. Med närhet till golfklubb och bassängbad är detta en plats som tilltalar många. Den finkorniga sandstranden och det långgrunda vattnet utgör perfekta badförhållanden.

Närheten till färjeläget i Ystad gör att stora svallvågor kan överraska badaren från ingenstans. Pålandsvinden kan även skapa förrädiska undervattensströmmar här.

Ribersborgstranden: En cykeltur från centrum och du når Malmös egen Riviera. Här kan du välja mellan sandstrand eller någon av de många bryggorna. På dagarna under sommaren gästas stranden av Malmöbor och besökare i alla åldrar, medan kvällarna på ”Ribban” kantas av utomhusyoga och salsaparty. 

Från Scaniabadet till Sibbarp finns badvärdar på plats och håller uppsyn. När det är mycket badgäster är det dock dumt att låta sig vaggas in i en falsk trygghet om att badvakterna ser allt som händer. Jörgen Hallberg från SLS tycker att vuxna ska hjälpas åt att hålla koll på barn och att småbarn bör bära simpuffar i starka färger så att de är lätta att hålla koll på.

Tylösand: Hallands flaggskepp när det kommer till strandbad. Här finns bra förhållanden för vindsurfing och den sju km långa sandstranden lockar både lokalbor och utländska turister till bad och strandhäng.

Under sommaren fylls stranden av semesterfirare och folkmängden kan bli en fara för badentusiaster. Vid pålandsvind kan det även här bildas kraftiga undervattensströmmar.

– Vuxna har en förmåga att säga till barn att bada i den lugna biten av vattnet, mellan vågorna. Men det är ju där undervattensströmmarna finns. Det är ett råd utifrån okunskap, säger Sophia Arslan på livräddarna Tylösand.

Många barn badar med uppblåsbara badleksaker, vilket kan vagga in föräldrarna i en falsk tro att barnen klarar sig själva. 

– Vid frånlandsvind kan badleksaken flyta utåt och det blir en fara för både vuxna och barn som simmar efter men aldrig kommer ikapp flytleksaken, säger Sophia Arslan.

Tips för ett säkrare bad

Bada aldrig ensam. Om olyckan är framme är det bra att vara flera som kan hjälpas åt.

 

Håll uppsikt över barn på stranden. En drunkningsolycka kan gå snabbt och ofta hörs det inte när någon drunknar.

 

Simma längs strandkanten. Om du simmar rakt ut från stranden finns en risk att du överskattar din förmåga och inte orkar simma hem.

 

Läs informationsskyltar på den badplats du befinner dig. Vattnet kan se lugnt ut på ytan, men där kan finnas förrädiska undervattensströmmar.

 

Ta egenansvar. Även om det finns badvärdar på plats kan det var svårt för dem att hålla koll på allt som händer i vattnet om det är mycket folk. 

 

Källa: Svenska livräddningssällskapet

Så här många drunknade 2018

Totalt 135 personer omkom i drunkningsolyckor.

 

81% av de omkomna var av manligt kön.

 

Män över 70 år var starkt överrepresenterade i statistiken.

 

13 personer var under 19 år, vilket är det högsta antalet för den åldersgruppen sedan 2015.

 

Källa: Svenska livräddningssällskapet

Foto: Kvällsposten