Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Här är skylten som upprör i turistidyllen

Upprörande? Nej, den här skylten är inte särskilt upprörande, tycker Hans Petersson som såg den för några dagar sen. " Jag tycker skylten har en viss charm och den är absolut inte störande", säger han.
Foto: Hans Petersson
Carina Månsson från Ystad gillar "Kåsewood". "Jag tycker att den kul, kaxig. Och sådant behövs, den har blivit en snackis", säger hon.
Foto: Privat
Skylten "Kåsewood" som hälsar besökarna i Kåseberga har väckt både glädje och ilska. En man har skrivit till Ystad kommun med krav på att den ska tas ned eftersom den sitter i ett naturreservat.
Foto: Carina Månsson

Med en tydlig blinkning till den världsberömda Hollywood-skylten i Los Angeles hälsar skylten "Kåsewood" besökarna vid Kåseberga.

Populärt, tycker många, men nu väcks krav på att den ska tas bort, skriver Ystads Allehanda.

– Den är ju jättekul, men det var bara en tidsfråga innan folk börjar klaga, säger Carina Månsson från Ystad till Kvällsposten.

Fiskeläget Kåseberga utanför Ystad invaderas av turister under sommaren. Dagligen strömmar tusentals turister till idyllen vid havet, bland annat för att besöka Ale stenar.

Sedan ett par dagar tillbaka pryds backen från fiskeläget upp mot fornlämningen av en stor träskylt med texten "Kåsewood", en tydlig blinkning till den mer berömda och välkända Hollywood-skylten i Los Angeles.

Snackis

På kort tid har skylten blivit en snackis i området och på sociala medier som Facebook och Instagram florerar mängder med bilder på "Kåsewood"

– Jag gillar den jättemycket, det är lite kaxigt och sånt behövs, säger Carina Månsson från Ystad som såg skylten i torsdags när hon besökte Kåseberga.

Men alla är inte lika upprymda över tilltaget. En man som har skrivit till Ystads kommun kräver att den måste plockas bort eftersom den står i ett naturreservat och att den därför är olaglig.

– Skyltar förfular landskapet, skriver mannen som dessutom har synpunkter på andra skyltar i området, enligt Ystads Allehanda.

Filmande tjejer bakom skylten

"Kåsewood"-skylten sattes upp av fyra tonårstjejer som är sommarboende i trakten och som under sommaren har spelat in flera kortfilmer.

Tjejerna spikade ihop skylten på skoj av plank från ett garage.

– Turisterna verkar gilla den mycket. Men tycker byborna inte om den får vi väl ta bort den, säger en av dem till Ystads Allehanda.

Carina Månsson tycker dock att den borde få vara kvar. Inte minst för kopplingen till film och Ystad.

"Bra marknadsföring"

– Det är en kul grej och den borde minst få vara kvar över sommaren. Det här är något folk snackar om och det är ju bara bra marknadsföring, säger hon.

Besökaren Hans Petersson har heller inga synpunkter på Kåsewood.

– Den har en viss charm och jag tycker inte att den är störande, säger han.

Hur länge skylten får vara uppe till slut är oklart. Det är länsstyrelsen som har ansvaret.

Men enligt samhällsbyggnadschefen i kommunen, Andreaz Strömgren, ska kommunekologen i samråd med länsstyrelsen fundera på vad som ska göras, skriver Ystads Allehanda.