Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Här är skylten som ger laglydiga kärlek

När bilisterna kör i rätt hastighet så belönas de med en kram.Foto: Caroline Larsson
Skylten har väckt stor uppmärksamhet.Foto: Caroline Larsson
Weronica Persson väckte idén om skylten på Alla hjärtans dag.Foto: Privat
"Direkt när jag fick reda på det körde jag förbi skylten. Den känslan var ju helt fantastisk", säger Weronica Persson.Foto: Privat

LÖDDEKÖPINGE. Trafikolyckor, fortkörning och ilskna bilister är vardagsmat i trafiken.

Men i Löddeköpinge vill någon sprida lite mer kärlek på vägarna. Där belönas den som håller hastigheten 40 kilometer i timmen med en kram.

Och allt tack vara Weronica Persson, 46, som väckte idén på Alla hjärtans dag.

- Syftet är ju att uppmärksamma trafikanterna till att hålla rätt hastighet, säger Anette Bengtsson, trafikingenjör i Kävlinge kommun.

- På många ställen har man gått över till 40 och 60 i tätorterna och det är svårt för bilisterna att vänja sig eftersom det var 50 innan.

Skylten, som sitter i västlig riktning på Ådalsvägen i Löddeköpinge, sattes upp av gatukontoret i julas men fick sitt kramiga budskap efter alla hjärtans dag.

- En tjej gick ut i samband med alla hjärtans dag och sa att hon mellan vissa klockslag skulle stå under ett träd i Kävlinge för att ge alla som ville ha en kram, berättar Mikael Anderson, gatuchef i Kävlinge kommun.

- Det väckte stor uppmärksamhet. Då lekte vi med tanken att använda ordet kram i skyltarna men bestämde oss för att vänta.

Röd till tårar

Kvinnan som Mikael Andersson syftar på heter Weronica Persson, hon uppmärksammades bland annat av Lokaltidningen Kävlinge när hon delade ut kramar på alla hjärtans dag den 14 februari i år.

När Kvällsposten ringer upp henne är hon märkbart rörd över att tusentals kramar delas ut på orten varje dag tack vare hennes initiativ.

- Helt otroligt! Jag brast i tårar när jag fick veta det, berättar Weronica.

- Bara jag pratar om det blir jag rörd. Jag gjorde det för att jag mådde jättedåligt och behövde kramar och kärlek. Det var ett stort stöd för mig. Jag kallar det att kramas för livet.

Weronica hade precis påbörjat behandling för att ta hand om sina känslor och undvika självskadebeteende. När hon ställde sig under trädet i Kävlinge var det för att få positiv energi.

Fick en chokladask

- Den första som kom och kramade mig var en familj som öppnade bakdörren på bilen och då sprang en liten, liten tjej ut och skrek ”Jag vill krama dig!”. Det kom tanter och farbröder med rullatorer och ungdomar. Jag tror jag fick 60 kramar den dagen. Jag har aldrig haft en så bra alla hjärtans dag i hela mitt liv.

- Det var till och med en äldre man som köpt en ask choklad till mig. Jag tänkte: ”Wow så mycket kärlek i lilla Kävlinge”. Efter det fick jag en sån kick.

Fler kramskyltar på gång

Trots att man bestämt sig för att vänta med att köra ordet kram offentligt i skylten på Ådalsvägen, så använde gatukontoret ordet kram medan man testade hur den fungerade. Men något blev fel i uppladdningen och ordet kram gick ut till skylten. Något som upptäcktes först ett dygn efter att den tagits i bruk.

- Då sa vi att vi behåller det, säger Mikael Anderson.

Fartsyndarna får däremot ingen kram. De får i stället en uppmaning att sänka farten.

Och snart blir det fler kramskyltarna i Kävlinge. Totalt ska nio skyltar dela ut kramar, något som glädjer Weronica.

- Åh vad glad jag blir! Detta betyder så mycket för så många människor och jag har fått höra så mycket positivt om denna skylt, som att folk saktar in för att få se ordet kram länge. Bara det att det krävs så lite för att göra så stor skillnad.

Har du själv kört förbi skylten.

- Ja, direkt när jag fick reda på det körde jag förbi skylten. Den känslan var ju helt fantastisk.

I dag mår Weronica bättre och berättar att hon kallats "Kävlinges egna lilla solstråle". Hon kan knappt gå till affären utan att människor kommer fram och ber om en kram. Och hon lovar att det blir en favorit i repris på alla hjärtans dag nästa år.

- Jag kommer att stå där under trädet på alla hjärtans dag. Förra året var jag själv men nästa år vill fler vara med och kramas för livet.