Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Här är sju märkliga saker med Danmark

Danskarna är "røde og vhide" – men de bor också i ett ganska märkligt land. Foto: JENS DRESLING / AP POLFOTO
Det tar 13 minuter att åka tåg mellan Malmö och Köpenhamn. Ibland känns avståndet längre. Foto: BILDBYRÅN
Från Helsingborg känns det som om man kan ta på Helsingör på andra sidan sundet. Foto: LASSE SVENSSON
Danmark är ett märkligt – men underbart land. Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT

Tretton minuter. Längre än så tar det inte att åka tåg till Köpenhamn från Malmö.

Och i Helsingborg känns Helsingör så nära att man nästan kan sträcka ut handen och ta på staden på andra sidan sundet. 

Men oj vad långt borta vårt västra grannland kan kännas ibland. 

Här är sju saker som är väldigt märkliga med Danmark.

HUR RÄKNAR NI EGENTLIGEN?

Halvtreds, firs och halvfems. Det finns ingen gräns för tokigheterna när danskarna ska berätta för oss svenskar hur mycket den där pölsen och pilsnern kostar. Viktigpettrar är snabba med att berätta att det visst ska finnas ett logiskt system bakom men den lätta går vi inte på. Danskar räknar konstigt bara för att förvirra oss stackars svenskar och det är taskigt. Sluta genast med det! 

"SIDAN 9-PIGERNE" ÄR KVAR

Brittiska tabloiden The Sun har slutat med det för längesen. Tyska Bild har nyligen tagit samma beslut. Men i Danmark håller Ekstrabladet fast vid sina lättklädda kvinnor på sidan 9. Varje dag året runt är det en Trine eller en Kimmie eller en Natasha som slänger kläderna och visar upp sig för läsarna. "Om en ekologisk moster från Østerbro känner sig kränkt av detta får hon lära sig leva med det", meddelar chefredaktören Poul Madsen. 

Foto: Colourbox

VARFÖR RÖKER NI FORTFARANDE INOMHUS?

"Oj där borta ligger en liten bodega som verkar trevlig", säger någon i sällskapet och vi styr stegen dit. Dörren öppnas och ut väller det rök som om någon tänt en bengalisk eld där inne (hade varit trevligare). Inne i bodegan sitter det gråa danskar med glåmig hy och glansiga ögon och suger på sina cigaretter. När rökförbuden spreds över världen skulle naturligtvis Danmark sätta sig på tvären lite grann och det är fortfarande tillåtet med rökning i restauranger och barer som är mindre än 40 kvadratmeter. Bra tänkt Danmark, ni trycker alltså in fler rökare i mindre lokaler. Host host. 

Foto: Colourbox

"KUN DANKORT"

Betala med kort utomlands brukar funka smidigt. Men danskarna ska självklart krångla till det. Hur många gånger har man inte stått hungrig inne på ett kebabhak eller köpsugen i en liten klädbutik och viftat med sitt Visa-kort och fått en föraktfull blick från personen bakom kassan som sen hävt ur sig "kun (bara) Dankort". Suck. Dankort är Danmarks egna nationella betalkort och under många år hade det monopol i butiker och restauranger, till alla turisters stora förtret. Nu börjar det luckras upp så smått och de på de flesta ställen går det faktiskt att betala med både Dankort och Visa eller Mastercard. Välkommen till framtiden Danmark!

Foto: COLOURBOX

LÅT GRISKNORREN VARA!

I Sverige har det varit förbjudet sedan 1988, och för femton år sedan gav EU direktiv om att inte svanskupera grisar, alltså klippa av svansen på smågrisar. Men i Danmark slutar man inte, där klipps grisknorren i del flesta fallen av vilket enligt forskare gör ont på grisen. Men enligt WWF pågår det numera ett omfattande åtgärdsprogram för att förbättra djuromsorgen för grisar, så vi får hoppas att knorren ska få vara kvar på fler smågrisar framöver. Svansen är en välfärdssignal på grisen, har grisen ytor och sysselsättning så har den svansen kvar. 

https://twitter.com/stinechelon/status/452390975156285440?ref_src=twsrc%5Etfw&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.telegraph.co.uk%2Fexpat%2Flife%2Fsingle-in-denmark-prepare-for-birthday-spice-attacks%2F&tfw_site=Telegraph

KANEL-ATTACKER MOT SINGLAR

Alla länder har sina olika traditioner. I Sverige hoppar vi runt i ring och låtsas vara små grodor för att fira sommaren så kanske kastar vi sten i glashus nu, men vet ni om att danskarna kastar kryddor på sina kamrater bara för att de är ogifta? Jo, det är sant! Om du är ogift som 25-åring är det tradition att du blir täckt med kanel, och om du fortfarande (gud förbjude!) är ogift vid 30 är det peppar som gäller. Traditionen har sitt ursprung ända tillbaka till 1500-talet, då hade de danska kryddhandlarna hade så fullt upp med att åka runt i landet och sälja kryddor att de inte hann gifta sig. Det finns en enkel anledning till att traditionen lever vidare. "Det handlar inte om att bli straffad för att du är ogift utan det är mer en anledning till att släppa loss och bli lite galna för en dag", säger en av de drabbade till The Telegraph som fascinerat rapporterat om den ovanliga traditionen. 

Sofie Gråböl i Brottet. Foto: TINE HARDEN/DR
Mads Mikkelsen, Lars Bom och Lars Bryggman i Mordkommissionen. Foto: FOTO: DRK/TV4 / TV4
Birgitte Nyborg Christensen i Borgen. Foto: MIKE KOLLÖFFEL

LÄSKIGT BRA TV-SERIER

Nej danskar, det är inte okej. Ni kan inte vara så här bra på att göra tv-serier. Matador, Mordkommissionen, Borgen och Brottet är alla produktioner som fått svenska regissörer att kippa efter luft och fundera på att avsluta sina karriärer. Det är först efter att ni varit snälla och hjälpt oss med Bron som vi återhämtat oss lite och är på väg upp ur vårt svarta hål. Men ändå, det är inte okej att vara så överlägsna. 

Foto: Colourbox

TONA NER "HYGGET"

Visst, ni tycker om att ha kul. Visst, ni gillar att skratta högt. Visst, ni tycker om att äta och dricka gott. Men måste ni göra det hela tiden och när vi svenskar är på besök? Vi är lite mer tillbakadragna och försiktiga och man kan faktiskt inte ha roligt hela tiden. Så tona ner ert "hygge" lite grann är ni snälla så att vi känner oss lite mer bekväma när vi besöker ert märkliga men helt underbara land.