Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Här är sista kända filmen på Kim Wall, 30: "Hon vinkade"

Foto: Läsarbild
Försvunna svenskan Kim Wall, 30.
Foto: TOM WALL/TT
Kim Wall vinkade till filmaren och hans vänner, berättar denna.
Foto: Läsarbild
Peter Madsens ubåt.
Foto: ANDERS VALDSTED / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN
Ubåten bärgades under natten mot söndag.
Foto: PEO MÖLLER

Här är de sista kända rörliga bilderna på försvunna Kim Wall, 30.

Klockan var 19.55 på torsdagskvällen när en man som var på väg hem från en fisketur fick syn på Peter Madsens ubåt utanför Köpenhamn – bara timmarna senare anmäldes den svenska journalisten försvunnen.

– Vi vinkade och hon vinkade tillbaka, säger filmaren.

Mannen hade varit och fiskat tillsammans med några kompisar vid Middelgrundsfortet, en fästning och konstgjord ö i Öresund. På väg tillbaka, strax utanför Köpenhamns hamninlopp, gjorde han en oväntad upptäckt.

Han såg en ubåt.

– Det var ganska spännande, en privat ubåt, säger mannen.


Filmaren fångade ubåten på bild utanför Köpenhamns hamn.
Foto: LÄSARBILD

Klockan visade 19.55 på torsdagskvällen och det hade inte ens gått en timme sedan sedan Peter Madsen och Kim Wall gett sig ut till havs i Madsens hemmabyggda farkost.

"Tyckte det var coolt"

Filmaren såg de båda i ubåtens torn. Dannebrogen, den danska flaggan, viner i vinden och i bakgrunden syns några av alla de vindkraftverk som finns ute på havet mellan Sverige och Danmark.


LÄS MER: Peter Madsens vändning – efter mötet med advokaten 


– Vi tyckte att det var coolt och vi tog några bilder och filmade. Vi vinkade och hon vinkade tillbaka på oss. Båda två var i tornet, men det var bara hon som vinkade tillbaka. Vi visste inte någonting och visste inte att det skulle vara några av de sista fotona på henne, säger mannen.

Peter Madsen och Kim Wall på ett foto taget vid en annan tidpunkt den kvällen som hon försvann.
Foto: RITZAU FOTO

Han beskriver historien som den senare utvecklat sig – att Kim Wall är försvunnen och att Peter Madsen sitter häktad för att ha orsakat hennes död – som en tragedi.

Känner till Peter Madsen

Filmaren känner väl till Peter Madsen.

– Det har varit några dokumentärer i Danmark om honom för att han är en raketbyggare. Jag visste att det var hans ubåt och vi var ganska spända när vi såg ubåten, för jag har tidigare bara sett den i hamnen.


LÄS MER: Kim Wall, 30, är den saknade svenskan 


En kort stund senare ska ubåten ha synts till igen. En tysk turist, som också fångade den på bild, berättar för danska BT att han var på bröllopsresa med sin hustru på ett kryssningsfartyg. Vid 20.30 mötte fartyget Peter Madsen och Kim Wall.

Ubåtsägaren Peter Madsen.
Foto: BAX LINDHARDT / EPA / TT

– Mitt tydliga intryck är att båda två var mycket avslappnade. De stod stilla och njöt av turen och det goda vädret. Jag har pratat med min hustru om det och det är också hennes intryck, säger den tyske turisten till BT.

Kim Wall vinkade till filmaren och hans vänner, berättar denna.
Foto: LÄSARBILD

Filmaren har även delat med sig av materialet till polisen.

– Jag har skickat in bilderna, men de har inte kontaktat mig, säger han.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!