Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Här är shorts bannlysta på jobbet – trots värmen

Chaufförer som kör för danska Midttrafik har fått order om att lämna shorts och sandaler hemma.
Foto: MIDTTRAFIK

Med den intensiva sommarvärmen kommer också frågan om lämplig klädsel på jobbet som ett brev på posten.

I Danmark har flera hundra färdtjänstchaufförer som sitter i varma bussar nu fått order om att lämna både shorts och sandaler hemma.

Även i Sverige pågår ständigt diskussionen om vad som är lämpligt och mindre lämpligt.

De danska färdtjänstchaufförerna som kör för Movia och Midttrafik kämpar för att klara av värmen i sina arbetsfordon.

Även om fordonen i flera fall är utrustade med luftkonditionering blir arbetsdagarna olidligt heta när utomhustemperaturen stiger upp mot 30 grader.

En hel del av arbetet sker dessutom utanför bussarna i samband med av- och pålastning.

Tidigare kunde chaufförerna själva välja shorts eller långbyxor under sommarperioden.

Nu har dock reglerna ändrats och chaufförerna är bekymrade.

– Byxorna vi ska ha på oss är några tjocka Kansasbyxor. Det blir ohyggligt varmt, säger färdtjänstchauffören Torben Splidsboel till tidningen BT.

Flera hundra färdtjänstchaufförer har fått order om att inte jobba i shorts och sandaler.
Foto: Shutterstock

Svårt acceptera

Chaufförerna har svårt att förstå att några regler ska gå före personalens välbefinnande på jobbet.

Jacob Nybroe, chefredaktör på tidningen Jyllandsposten, hör också till dem som satt ner foten i kläddebatten.

I ett mejl till de anställda säger han sitt om shorts på jobbet.

”Sommaren är på väg och därmed också en förståelig dragning mot lättare kläder. Men jag är gammaldags när det gäller detta. Vi är på en arbetsplats – inte en campingplats", skriver Jacob Nybroe bland annat.

Enligt chefredaktören handlar det om respekt – för kunder och externa gäster – men också för varandra.

Jacob Nybroe kräver att den manliga personalen bär långbyxor. Kvinnor kan få klä sig i knälånga klänningar, men inte i hotpants eller korta kjolar.

Nätbrynjor

"Jag avstår från ytterligare anvisningar om linnen, nätbrynjor, axelbandslöst och definition av knälängder. Istället hoppas jag att du kommer att använda dig av ditt sunda förnuft", skriver chefredaktören.

I Sverige har samma typ av diskussion pågått i många år. Nyheter på temat dyker alltid upp i spalterna så här års.

Härom dagen konstaterade Helsingborgs Dagblad att stadsbussarna i Helsingborg är bland de varmaste i Skåne. Bussarna saknar luftkonditionering och har haft över 30 graders värme flera dagar i sträck.

Förra året försökte bussförarna vid Transdev i Umeå få lov att köra i shorts. Men HR-direktören Lena Gellerhed sa då att det skulle ta minst 1,5 år att ändra företagets uniformspolicy.

Göran Sandberg, den förare som tog initiativet till en namninsamling, löste det på sitt eget sätt. Han fick låna en kjol av en kvinnlig kollega som han körde i under sommaren.

När han på egen hand försökte beställa en kjol som uniformsplagg blev det dock stopp i systemet.

Strikt reglerad

Flera arbetsplatser i Sverige inför under sommaren striktare klädkoder. På myndigheter, förvaltningar och till exempel bankkontor är klädseln ofta strikt reglerad.

På en stadsdelsförvaltning i Göteborg tog ledningen beslut om en strängare klädkod  som bland annat innebar att linnen med tunna axelband, djup urringning och shorts och kjolar som slutar högre upp än strax ovanför knäet blev förbjudna.

I en intervju med TT har Mats Danielsson, expert i vett och etikett, förklarat han att det finns studier som visar att formell klädsel har en koppling till förtroende.

Experten anser inte att det är acceptabelt att visa magen eller bära korta kjolar och plagg med djupa urringningar på en arbetsplats. Reglerna för shorts styrs av vilket yrke man har.