Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Här är Saddams lyxiga ambassad

Det en gång eleganta trapphuset var centralt placerat och prytt av mosaik. Nu har det förfallit i mer än 20 år. Foto: CALLE BERGENDORFF
Inte en ruta är hel i den gamla ambassaden och huset är en skamfläck för kvarteret där de andra husen från ”östtiden” har renoverats och rustats upp. Foto: Calle Bergendorff / CALLE BERGENDORFF
En bit förfallet Bagdad i ett Berlin som inte längre finns. I bakgrunden ser man ett av de andra klonade husen som i dag är ett fint kontor åt någon jurist eller internationell revisionsfirma. Foto: CALLE BERGENDORFF
Där välansade buskar en gång utgjorde kuliss för diskreta samtal diplomater emellan har nu växtligheten fått härja fritt i ett kvarts sekel. Foto: CALLE BERGENDORFF
Erich Honecker, diktator i Östtyskland. Foto: Bundesarchiv
Saddam Hussein, diktator i Irak. Foto: AP
Från gårdens baksida går det att smyga sig in. En gång var detta en välskött trädgård i en diktaturs ambassad i en annan diktatur. Foto: CALLE BERGENDORFF
Det gamla ambassaden har de övergivna platsernas typiska kännemärke – grafitti och klotter överallt. Foto: CALLE BERGENDORFF
Underhållet av ambassaden är obefintligt, och på sina håll håller grönskan på att ta över helt. Foto: CALLE BERGENDORFF
1 / 10

När Östberlin glänste som mest i DDR-kronan la regimens styre en ansenlig mängd krut på att knyta till sig bundsförvanter runtom i världen. Ett av föremålen för dessa ansträngningar var Irak – som tack för att man tidigt erkänt DDR som stat.

Men historien skulle under decennierna som följde ta länderna med sig på en rejäl svängom.

Kvar står ambassadsbyggnaden – lämnad åt sitt öde, förfallen och fastnaglad i ett juridiskt vakuum.

Irak var snabbt med att erkänna DDR som stat och som tack för hjälpen erbjöds Irak 1974 en pampigt lätt futuristiskt ambassad i Östberlin.

– Det har säkert varit en väldigt fin ambassadspark, det ser man om man går runt på baksidan. Men nu har ingen skött om den på 20 år, säger fotograf Calle Bergendorff.

Under åren som gick sköttes det som skulle bli Saddam Husseins regims förehavanden med Östtyskland från den lätt Mellanösterninspirerade byggnaden.

Ägdes av den tyska staten

Men det stod inte på förrän de båda diktaturerna stötte på problem på var sitt håll: samtidigt som världen gjorde sig redo att kasta ut Irak från ett invaderat Kuwait upphörde Östtyskland att existera den 3 oktober 1990.

Ambassadsmarken ägdes av den tyska staten, då det som en gång ingått i DDR togs över av förbundsrepubliken, men själva byggnaden ägdes av Irak. Då varken Irak eller Tyskland hade större intresse av att vidare manifestera det samarbete som funnits mellan Irak och Östtyskland öppnades snart en ny irakisk ambassad i en annan del av Berlin.

– Det är det som gjort att den gamla byggnaden står kvar, det är helt enkelt oklara ägandeförhållanden, säger Calle Bergendorff.

Ambassaden övergavs

Ambassaden övergavs – men stod kvar i de finare kvarteren vid Tschaikowskistrasse i det som en gång var Östberlin där den nu står och förfaller.

– Byggnaden är tom och förstörd och det har till och med brunnit vid något tillfälle.

– Och den ligger mitt i ett finare villaområde. Men husen omkring har rustats upp, det har man inte gjort med ambassadsbyggnaden, säger Calle Bergendorff.

 

Läs fler delar i Kvällspostens artikelserie om övergivna platser här

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!