"Jag sa aldrig lantbrukare utan landsbygd..." Thomas Holmgren, rektor på Mackleanskolan har drabbats av lantbrukarnas ilska. Speciallärare Ingrid Hoff håller reda på begrepp som befolkningsstruktur och målrelaterade betyg.
"Jag sa aldrig lantbrukare utan landsbygd..." Thomas Holmgren, rektor på Mackleanskolan har drabbats av lantbrukarnas ilska. Speciallärare Ingrid Hoff håller reda på begrepp som befolkningsstruktur och målrelaterade betyg.

Här är rektorn som snackade dynga

Publicerad
Uppdaterad
SKURUP. Rektorn förklarade elevernas sämre betyg med att det finns många lantbrukare i Skurup.
Det blev ett jäkla liv på lantbrukarna som skrev till Skolverket och klagade.
Bakgrunden är skolverkets årliga analys av studieresultaten i landets kommuner. I år låg Skurup lite lägre än eleverna i exempelvis Ystad. Varför är Skurup sämre, undrade lokalpressen. Det var då det hände. Thomas Holmgren citerades med att "det finns många lantbrukarbarn i Skurup. Den gruppen har sämre studietraditioner än barn till andra grupper i exempelvis Ystad."

Lantbrukarna kränkta

Det dröjde inte länge förrän lantbrukarna kände sig "kränkta". I ett brev till skolverket klargör lantbrukarna att de minsann har både högskole- och universitetsstudier. Kvällsposten åkte till Mackleanskolan i Skurup för att få reda på vad rektorn egentligen sagt. - Jag sa landsbygd, inte lantbrukare. Och jag jämförde befolkningsstrukturen i Skurup med den som finns i Sjöbo och Tomelilla. Tala om storm i ett vattenglas! Med under vårt samtal är också speciallärare Ingrid Hoff, en av tre lärare som ansvarar för betygsstatistiken. - Egentligen är det fel att jämföra kommuner för det finns en massa parametrar som inte framgår. Det kan räcka med några få elever med problem ena året för att dra ned siffrorna och situationen kan vara den motsatta.

Föräldrarnas ambitioner

Visserligen är betygen målrelaterade men det finns fortfarande ett stort utrymme för tolkningar och bedömningar, anser Ingrid Hoff. Att studieresultaten också har samband med föräldrarnas ambitioner och utbildningsnivå är klara fakta.

"Försöker hjälpa alla"

- Vi ringaktar ingen utan försöker hjälpa alla elever till goda studieresultat. Den som vill misstolka kan vi inte hindra, säger Thomas Holmgren. - Kanske finns det några specifika problem med lärarbarn, vem vet...

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag