Här är Reinfeldts blixtbesök i Malmö

Foto: Daniel Nilsson
Foto: Daniel Nilsson
Foto: Daniel Nilsson
Foto: Daniel Nilsson
Foto: Daniel Nilsson
Foto: Daniel Nilsson
Foto: Daniel Nilsson
1 / 7

Malmö. Här gör Fredrik Reinfeldt Malmönatten på fyra timmar.

Statsministern följde med en polisbuss ut i tjänst.

Han tycker att bilden av Malmö som gangsterstad är överdriven.

- Jag tror att folk som bor här inte känner igen sig i det, säger Reinfeldt.

I går besökte Fredrik Reinfeldt polisen i Malmö. Syftet var att följa med i en polisbuss under hela kvällen och långt in på småtimmarna. Kvällsposten fick som enda tidning följa med statsministern på hans resa genom Malmönatten.

Polisen i Malmö har efter alla uppmärksammade mord i vintras inlett "projekt Alfred", som innebär att man fått extra resurser från hela landet.

- Vi har förstärkning från Skåne och hela landet. Detta ska vi köra nu fram till årsskiftet, säger Lina Haddemo, kommunikationsansvarig på polisen i Malmö.

Det stod tidigt klart att det inte handlade om att Reinfeldt skulle närvara vid några dramatiska ingripanden. Polisen hade fått tydliga order: om det smäller - avbryt.

- Då vänder vi och åker därifrån, sade Patrik Johansson, yttre befäl vid Malmöpolisen.

Stannade inte i Seved

Vid 20-tiden lämnade Reinfeldt polishuset i Davidshall i centrala Malmö, tätt följd av en Säpobil. Man hamnade snabbt i södra Sofielund, stadsdelen där det uppmärksammade problemområdet Seved ligger. Men polisbilen stannade inte, utan åkte bara vidare.

Vid tjugo över åtta kom Reinfeldt och poliserna fram till Ramels väg i Rosengård, känd för sina gäng som startar bränder och attackerar polisen. Så sent som på nyårsafton blev 15-åriga Ardiwan Samir mördad här.

Polisbussen stannade på Ramels väg - men ingen gick ur.

Reinfeldt kunde inte förklara varför efteråt.

- Jag vet inte, vi gick inte ut. Det var många platser vi inte gick ut på, sade han.

Polisbussen åkte i stället till en skateboardpark i Västra hamnen. En kille som hette Dennis kom fram och ville ta en bild med Reinfeldt.

- Är det inte kallt med bara t-shirt? frågade Reinfeldt.

- Man blir varm när man åker, svarade Dennis.

Åkte till Arlöv

Turen gick sedan vidare till Arlöv, där polisbussen stannade och tittade på ett hus där det varit skottlossning. Poliserna visade också en förskola som blivit nedbränd för två veckor sedan. Efter det åkte sällskapet till polishuset på Sallerupsvägen och deltog vid skiftbytet.

Malmös rykte som en gangsterstad tycker Reinfeldt är överdrivet.

- Jag tror att folk som bor här inte känner igen sig i det, utan upplever att Malmö är bra. Man ska vara försiktig med att sätta etiketter på en stad. Det har varit uppmärksammad brottslighet och nu görs insatser för att komma åt det, säger han.

Han tror att förutsättningarna för att komma åt brottsligheten skulle bli bättre om Ilmar Reepalu blev bortröstad och alliansen tog över i Malmö.

- Ja, för att vi är bättre på att se till att jobben blir fler, vi förstår företagens villkor bättre och vi koncentrerar resurser på att satsa på skolan, säger Reinfeldt.

Efter ett kort stopp på polisens anläggning i Toftanäs i utkanten av Malmö åkte statsministern in till Möllevångstorget. Då hade det blivit midnatt.

Skrek svordomar åt Reinfeldt

Plötsligt åkte en Mercedes förbi, en man hängde ut genom rutan och skrek grova okvädesord till Reinfeldt. Bilen åkte därifrån i hög fart och en av poliserna rapporterade in vad som hänt.

En stund senare passerade Reinfeldt en kebabrestaurang. En kille rusade till entrén och ställde sig i givakt när statsministern passerade. Reinfeldt log och vinkade tillbaka.

Polisbussen gav sig ut på stan igen, men stannade inte på några fler ställen. Vid 01-tiden på natten avslutade Fredrik Reinfeldt sin resa genom Malmönatten.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!