Här är prinsessan Adriennes dopgåva

Prinsessan Adrienne föddes den 9 mars 2018.
Foto: CHRIS O'NEILL/KUNGAHUSET
Här ska prinsessan Adriennes lekrum byggas.
Foto: Länsstyrelsen
Christina Mattisson, Region Blekinge, landshövding Sten Nordin och museichef Marcus Sandekjer.
Foto: Johanna Parikka Altenstedt

Prinsessan Adrienne, som utsetts till hertiginnan av Blekinge, får ett lekrum i doppresent.

Landshövding Sten Nordin lämnar i morgon, fredag, över gåvan.

– Detta är en doppresent å alla barns vägnar, något som ska vara tillgängligt för barn för att leka fram kunskap och förståelse för vår historia, säger landshövdingen i ett pressmeddelande.

Prinsessan Adrienne är den första hertiginnan av Blekinge någonsin. 

Adrienne är det senaste tillskottet i kungafamiljen och föddes i mars som prinsessan Madeleines och Chris O'Neills yngsta dotter.

När hon i morgon döps i Drottningholms slottskyrka i Stockholm är det landshövdingen själv som lämnar över ett gåvobrev från Blekinge.

I ett pressmeddelande beskriver länsstyrelsen gåvan – ett historieinspirerat lekrum. 

- Vi vet att barnens bästa är något som hela kungahuset brinner för och är därmed väldigt glada över att kunna ge en present som inspirerar många barn till lek, kreativitet och att upptäcka världen, säger Christina Mattisson, ordförande i regionstyrelsen i Blekinge.

Prinsessan Adriennes doppresent

Prinsessan Adriennes lekrum står, enligt planen, färdigt våren 2020. Då är prinsessan tillräckligt stor för att gå runt i det själv.

– Detta är en doppresent å alla barns vägnar, något som ska vara tillgängligt för barn för att leka fram kunskap och förståelse för vår historia, säger landshövdingen Sten Nordin i ett pressmeddelande.

Exakt hur lekrummet kommer att se ut är inte bestämt ännu. Rummet kommer att utformas samråd med historiker och pedagoger. Och med barn, förstås. 

Lekrummet uppförs i i den anrika Grevagården – Wachtmeisterska palatset – på Blekinge museum i Karlskrona. 

- Det finns en tydlig historisk koppling mellan kungahuset och världsarvsstaden Karlskrona från det att Karl XI gav Karlskrona stadsrättigheter 1680, till dess att prinsessan Adrienne nu utsetts till hertiginna av Blekinge, säger museichef Marcus Sandekjer, som ansvarar för rummets och barnspårets utformning.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!