Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Här är polisens bilder inifrån skräckbunkern

BUNKERN INIFRÅN. Bilden visar ena delen av bunkern. I rummet finns både säng, stol och bord. Denna del har viss möblering. Polisens undersökning visar att någon har bott i rummet. Detta styrktes av att det fanns mat i kylen. I köksdelen fanns också läkemedel
Foto: Polisen
Utifrån ser byggnaden ut som en vanlig maskinhall. Den stora porten till vänster på byggnadens långsida är en falsk dörr.
Foto: Polisen
På sängen låg en uppslagen bok: "I djävulens sällskap".
Foto: Polisen
Så är bunkern uppbyggd. Detta är polisens skiss över "maskinhallen". I den övre delen ser man hur bunkern är byggd. Den är byggd som en egen byggnad, inne i maskinhallen, med väggar av betong och dubbla lås. Den är både ljud- och ljusisolerad. Inne i själva bunkern finns flera rum.
Foto: Polisen
Bilden visar diskbänken. I skåpet under vasken hittades hårtussar, sannolikt från löshår.
Foto: Polisen
RASTGÅRDEN. Här är rastgården. Utgången dit ligger separerad från bunkern. Rastgården har en låst port. Rastgården saknar tak.
Foto: Polisen
I bunkern var den västra delen mer färdig, än den östra där det förvarades mycket byggmaterial.
Foto: Polisen
Inne i den gjutna betongbunkern fanns bland annat ett kök.
Foto: Polisen
Bilden visar gången som leder in till bunkern.
Foto: Polisen
Bilden visat toalettstol och tvättställ. Båda var inkopplade och fungerade när polisen kom till platsen.
Foto: Polisen
RASTGÅRDEN. Bilden tagen från rastgården in mot dörren som leder in i maskinhallen. Den svarta lådan intill dörren är fristluftsintaget till bunkerns ventilationssystem.
Foto: Polisen
1 / 12

Här är polisen bilder inifrån läkarens ljudisolerade skräckbunker i Skåne.

Här, bakom säkerhetsdörrar med femdubbla låskolvar, planerade läkaren att hålla människor inlåsta - i flera år.

Nu har mannen åtalats för att ha sövt en kvinna i Stockholm och transporterat henne till bunkern i nordöstra Skåne där hon hölls inlåst i nära på en vecka.

Utifrån ser träbyggnaden ut som en vanlig maskinhall. Men byggnaden var bara en fasad, bakom dess röda väggar och en falsk dörr döljer sig en dold, specialkonstruerad, bunker på cirka 60 kvadratmeter. Byggd av betongblock och plåt, med gjutet betonggolv.

När polis går in i bunkern hittar man en cell i bunkerns östra del. Här har någon bott en tid, bakom två säkerhetsdörrar av metall och elektroniska kodlås.

Här finns en bäddad säng. På sängen ligger en uppslagen bok, "I djävulens sällskap". Intill ligger en bit hundgodis. Poliserna hittar mat i kökslådor och ett kylskåp. På diskbänken står en mugg.

I en låda hittar man läkemedel, bland annat p-piller. Vid diskbänken hittar man hårtussar och tandborste och tandkräm. I en mortel hittar poliserna pulverrester. Delar av byggnaden är belamrad med byggmaterial och verktyg. Mitt bland verktyg och byggmaterial ligger ett par handbojor.

Bunkern är välkonstruerad, här finns både toalett, dusch och ett ventilationssystem. Luftintaget sitter på byggnadens yttervägg, dolt för förbipasserade av det plank som omgärdar det poliserna kallar en "rastgård" - ett några kvadratmeter stort inhägnat område i anslutning till byggnadens ena kortsida. Rastgården har inget tak men skyddas av ett högt plank med en låst port.

Utifrån ser byggnaden ut som en bruksbyggnad. Ingen obehörig fick komma in.

– En av våra kamrater har varit där och sett den där "maskinhallen". Men han fick inte komma in, berättar en bekant till läkaren.

Skulle "hyra ut"

Läkaren ska ha börjat bygga sin fångbunker någon gång efter 2010. I anslutning till sin bostad på gården i Östra Göinge kommun började han då uppföra ett trähus. Byggnaden konstruerades så att den från utsidan ser ut som en maskinhall.

Till en vän på besök berättade mannen att han tänkte hyra ut byggnaden till lantbrukare.

– Han hade nyss uppfört den när jag var där ute. Men det enda han visade upp var utsidan. Man undrade hur det såg ut på insidan, men han sa bara att det inte spelar någon roll för det är tomt där inne, berättar vännen för Kristianstadsbladet.

Enligt åtalet tyder vittnesuppgifter på att mannen planerat att hålla flera människor inspärrade i bunkern, enligt vissa uppgifter i flertalet år. I anslutning till byggnaden byggde läkaren en rastgård - väl skyddad från insyn.

Historien kunde avslöjas när mannen i höstas klev in på Norrmalms polisstation i Stockholm i sällskap med en kvinna. Kvinnan hade varit saknad en tid och när poliserna tog henne avsides berättade kvinnan att hon förts bort och hållits fången av läkaren.

Under polisens utredningsarbete träder bilden av en splittrad fram: å ena sidan en man med flott yrkestitel, friluftsintresse, lägenhet och gård på landet. Å andra sidan en man som planerade att kidnappa människor och hålla dem inspärrade i en dold bunker i åratal.

En av läkarens bekanta som delar hans friluftsintresse blev chockad när han fick reda på vad läkaren misstänks för.

– Det är klart man blev förvånad. Det kan jag säga. Vi sågs då och då på grund av vårt intresse. Vi träffades när han var i Skåne och har känt varandra i ett par år.

– Han var en normal person, läkare. Smart. Jag vet inte, han verkade helt normal och jag tyckte inte att det var något konstigt med honom, berättar vännen för Kvällsposten.

Enligt åtalet ska läkaren över telefon ha knutit kontakt med en kvinna i september i fjor. Samma dag träffas de och har sex i en lägenhet i Stockholm. Läkaren ska då, enligt åtalet, ha dolt sin identitet för kvinnan - bland annat genom att tala engelska.

Jordgubbar med sömnmedel

Dagen efter mötet åker mannen till sin gård i Skåne - där han nu färdigställt sin bunker - för att förbereda hur han skulle föra bort kvinnan. Han preparerade bland annat chokladdoppade jordgubbar och juice med sömnmedel.

Bara två dagar efter det första mötet i Stockholm sätter sig mannen i sin bil och återvänder till Stockholm. Med sig i bilen har han - förutom de sömnmedelspreparerade jordgubbarna - kateter, en sprutpump, en rullstol och två gummimasker. Allt för att kunna söva och transportera kvinnan från Stockholm till bunkern i Skåne.

Väl framme i Stockholm ska mannen ha stämt träff med kvinnan under förespegling att de två skulle gå på en middagsbjudning. Men i stället för att ta med sig kvinnan på fest bjuder mannen henne på de sömnmedelspreparerade jordgubbarna som snart får kvinnan att förlora medvetandet. Mannen sätter då kateter på kvinnan och injicerar mer sömnmedel.

Enligt åtalet ska mannen sedan ha våldtagit kvinnan, en våldtäkt som enligt åklagaren är att betrakta som särskilt hänsynslös med tanke på offrets hjälplösa tillstånd. Han sätter sedan kvinnan i rullstolen och kör henne ner till sin bil. Därefter går färden mot läkarens bunker i Skåne. Under färden injiceras kvinnan kontinuerligt med sömnmedel.

Tiden i bunkern blir en sex dagar lång mardröm för kvinnan. Enligt åtalet ska hon under långa perioder ha hållits bojad. Läkaren ska ha hotat med att hålla kvinnan som sexslav i åratal och även tagit blodprover på kvinnan för att undersöka om hon bar på några sjukdomar.

Sex dagar efter bortförandet återvänder kör läkaren kvinnan tillbaks till Stockholm. Orsaken är att kvinnan nu eftersöks av polisen. Läkarens har beslutat sig för att de två tillsammans ska uppsöka en polisstation och att kvinnan ska försäkra polisen att hon mår bra.

Det beslutet blev läkarens fall.