Lille Hugo är hur glad som helst. Han har ingen aning om att det har blivit bråk om hans tredjenamn – Pilzner. Foto: PrivatLille Hugo är hur glad som helst. Han har ingen aning om att det har blivit bråk om hans tredjenamn – Pilzner. Foto: Privat
Lille Hugo är hur glad som helst. Han har ingen aning om att det har blivit bråk om hans tredjenamn – Pilzner. Foto: Privat
Skatteverket godkänner inte namnet Pilzner. Foto: TTSkatteverket godkänner inte namnet Pilzner. Foto: TT
Skatteverket godkänner inte namnet Pilzner.  Foto: TT
Pilzners pappa heter också Pilzner. Han gillar öl. Foto: SHUTTERSTOCKPilzners pappa heter också Pilzner. Han gillar öl. Foto: SHUTTERSTOCK
Pilzners pappa heter också Pilzner. Han gillar öl.  Foto: SHUTTERSTOCK

Här är pojken som inte får heta Pilzner

Publicerad

Lillgrabben i familjen Johannesson har fått nobben av Skatteverket. Han får inte heta Pilzner, som föräldrarna vill.

Namnet "är förknippat med alkohol och kan antas leda till obehag."

– Vi ska överklaga, säger pappa Matz Pilzner Johannesson, 53, i Halmstad.

Just nu heter familjens Johannessons yngste medlem Hugo Ulf Matz. Han föddes den 13 augusti och är tredje barnet till pappa Matz och hans fru Lizette.

Pojken har redan fått tre namn för att föräldrarna ville följa lagen som säger att nyfödda ska ha fått sina namn inom tre månader.

– Vi har ansökt om att byta ut hans tredjenamn Mats mot Pilzner, säger pappa.

– Pilzner ska inte vara hans tilltalsnamn. Han heter Hugo, det är vad vi kallar honom. Och skulle han verkligen ha obehag av Pilzner och inte vilja heta det när han blir stor så kan han ju byta själv.

Pilzner efter pappa

Skälet till att föräldrarna vill döpa sonen till det annorlunda namnet är att pappa Matz Pilzner själv alltid haft det som smeknamn.

Dessutom är pappa Matz Pilzner själv väldigt förtjust i öl.

– Jag har kallats Pilzner sedan jag var ung, jag brukade bara dricka pilsner när de andra kom med sitt brännvin. Aldrig mer än 5,0 procent, säger han.

– Det är aldrig någon som kallar mig Matz. Och jag dricker fortfarande pilsner.

Men Skatteverket avslog alltså föräldrarnas begäran.

"Kan väcka anstöt"

"Ett namn som kan väcka anstöt, antas leda till obehag för den som ska bära det eller som av någon annan anledning inte är lämpligt, får inte bäras som förnamn."

"Skatteverket anser att namnet Pilzner är ett namn som kan förknippas med alkohol. Skatteverket anser därför att Pilzner kan antas leda till obehag för bäraren/inte är lämpligt och därmed inte får bäras som förnamn."

Men föräldrarna ger sig inte. De tänker överklaga så långt det går.

– Vi bryr oss inte om det tar ett år eller två. Vi vill att de ska godkänna Pilzner.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag