Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Här är pappans brev om sin mördade dotter

HITTADES I PARETS VILLA. Kvinnan hade legat död i parets villa i tre dagar innan mordet upptäcktes. Nu har hennes sambo dömts till 16 års fängelse för mord.Foto: DENNIS MEISNER/TOPNEWS.SE
MORDPLATSEN. Här, på torget i Ystad, jobbade den mördade dottern.Foto: Ronny Johannesson

Kvinnan var en omtyckt torghandlare i Ystad. Men privatlivet var fyllt av konflikter med sambon. En lördagseftermiddag i juli hittades hon skjuten till döds i parets villa i Stora Herrestad beläget cirka fyra kilometer utanför Ystad.

Förundersökningen visar att hon dödades dagen efter att åklagare inlett förundersökning mot mannen. Han misstänktes för att ha misshandlat och hotat henne.

”Han har dödat min enda dotter” skriver offrets pappa i ett brev där han beskriver svärsonen som omänsklig.

PAPPANS BREV TILL RÄTTEN OM DOTTERN

Han har dödat min enda dotter...

Hon var min enda nära familjemedlem som tog hand om mig. Efter att hon flyttat till Sverige 1996 höll hon telefonkontakt med mig. Hon köpte alltid kläder och medicin till mig och stödde mig ekonomiskt...

(utdrag ur pappans brev)

TORGHANDLAREN HITTAD MÖRDAD – DETTA HAR HÄNT

19 juli 2014: Mannen som misstänks ha mördat sin sambo ska enligt kvinnan ha misshandlat och hotat henne.

22 juli: Åklagare beslutar att inleda förundersökning mot mannen. Kvinnan får ett målsägandebiträde som utses av Ystads tingsrätt.

23 juli: Kvinnan ska enligt rättsläkare ha mördats då. Hon sköts till döds med ett vapen.

26 juli: Anhöriga kommer till villan och upptäcker att kvinnan mördats. Polisen börjar söka efter hennes sambo som är spårlöst försvunnen.

27 juli: Mannen grips av dansk polis och förs till Sverige där han senare häktas som misstänkt för mordet på sin sambo.

27 augusti: Den mördade kvinnans pappas brev om mordet kommer till Ystads tingsrätt.

22 oktober: Ett paragraf 7-intyg visar att mannen kan misstänkas att mannen lider av en allvarlig psykisk störning.

26 mars: Mannen döms till 16 års fängelse för mordet på sambon. Den rättspsykiatriska undersökningen visade att han inte lider av någon allvarlig psykisk störning.

Kammaråklagare Magnus Johansson kommer troligen åtala den 55-årige mannen på måndag i nästa vecka.

Den mordmisstänkte mannens advokat, Jörgen Malmunger, uppger för Kvällsposten han inte kommer begära förlängning av åtalstiden.

I ett mejl till tidningen skriver Malmunger att 55-åringen "bestrider ansvar för brott".

Advokatens ordval kan ha sin förklaring i det faktum 55-åringen av en rättspsykiatriker anses kunna lida av en allvarlig psykisk störning.

Hittades skjuten

Kvällsposten har gått igenom en rad handlingar som är offentliga i utredningen av mordet på den 43-åriga kvinnan. Mycket litet är känt om vad som hände i parets villa.

– Jag kan bekräfta att hon blev skjuten, säger Magnus Johansson.

Kvinnan hade tre anhöriga, sin mamma och ett barn som inte bodde hemma.

– Det var anhöriga som hittade kvinnan, säger Magnus Johansson.

Åklagaren är än så länge förtegen om innehållet i förundersökningen och vill avvakta med sina kommentarer tills åtalet blir offentligt.

Misstänkt misshandel

Men handlingar som Kvällsposten tagit del av visar att sambon som misstänks för mordet var föremål för polisutredning redan när mordet inträffade.

Den 22 juli förra året beslöt en åklagare att inleda förundersökning mot honom. Han misstänktes för att tre dagar tidigare ha misshandlat och ha hotat den 43-åriga kvinnan.

Samma dag fick kvinnan ett målsägandebiträde som bara hann lägga ned en halv timmes arbete på ärendet, enligt hans kostnadsräkning till tings- rätten.

Sambon försvann

Dagen därpå sköts kvinnan till döds i parets villa. Sambon försvann samtidigt därifrån.

Först tre dagar senare upptäcktes att kvinnan dödats när anhöriga slog larm till polisen efter att ha åkt till parets villa och hittat henne död.

Polisen var i inledningsskedet vag när det gällde eventuella misstankar mot den då spårlöst försvunne sambon.

- Vi vill komma i kontakt med honom. Han kan vara den siste som såg henne i livet, sa Ewa-Gun Westford, presstalesperson för polisen i en intervju.

Greps i danmark

Mannen greps på söndagskvällen dagen efter att den döda kvinnan hittats. Han togs av dansk polis vid en Nettobutik i närheten av Kastrup i Köpenhamn.

55-åringen blev i stort sett omgående anhållen och senare häktad som misstänkt för mord.

Dagarna efter att det blivit känt att kvinnan mördats ordnade torghandlare på Stortorget i Ystad en minnesplats. Den 43-åriga kvinnan hade haft stånd där och sålde smycken som hon importerade.

Omtyckt torghandlare

När KvP besökte torget kort efter mordet talade flera torghandlare uppskattande om kvinnan. De beskrev henne som glad och öppen.

– Just nu känns det tomt, vi var nära vänner här på torget, sade en av torghandlarna.

Sambon ska ha varit mer återhållsam i sina sociala kontakter.

I en handling i Ystad tingsrätt ger han själv en bild av hur parets relation utvecklats sedan de träffades i slutet av 90-talet. I samtal med utredare hävdar han att förhållandet präglats av bråk och konflikter tiden innan kvinnan hittades död.

Den 55-årige mannen uppger själv att han varken har problem med alkohol eller narkotika. När han får frågor om sina fritidsintressen uppger att det är pingis.

Långt borta från Sverige, i Shanghai, bor den mördade kvinnans pappa. Han är snart 80 år gammal och pensionerad universitetslärare.

Brev från pappan

I ett långt brev, skrivet på engelska, till Ystads tingsrätt kräver han att svärsonen ska få ett hårt straff.

Han skriver att den döda kvinnan var hans enda dotter, och hans stora stöd i livet.

"Hon var min enda nära familjemedlem som tog hand om mig. Efter att hon flyttat till Sverige 1996 höll hon telefonkontakt med mig. Hon köpte alltid kläder och medicin till mig och stödde mig ekonomiskt" skriver pappan som en förklaring till vilken betydelse kvinnan hade inte bara som barn utan som stöd till honom.

"Hon var en god dotter", skriver pappan vidare.

Om svärsonen har kvinnans pappa inget gott att säga.

"Jag trodde aldrig att han skulle döda min enda dotter" skriver han och beskriver denne som omänsklig.