Forskare på Köpenhamns universitet har undersökt light-läskens påverkan på kroppen. Foto: ShutterstockForskare på Köpenhamns universitet har undersökt light-läskens påverkan på kroppen. Foto: Shutterstock
Forskare på Köpenhamns universitet har undersökt light-läskens påverkan på kroppen.  Foto: Shutterstock
De danska forskarnas studie visar att de artificiellt sötade läskedryckerna inte ökar risken för diabetes. Foto: ColourboxDe danska forskarnas studie visar att de artificiellt sötade läskedryckerna inte ökar risken för diabetes. Foto: Colourbox
De danska forskarnas studie visar att de artificiellt sötade läskedryckerna inte ökar risken för diabetes. Foto: Colourbox

Här är nya överraskande beskedet om light-läsken

Publicerad

Många är åsikterna om light-läsken. Den gör dig tjock och du får diabetes, är två av uppgifterna som sprids. 

Men nu tar danska forskare död på myterna en efter en. 

– Det viktigt att vi förstår effekten av, och avlivar myter om, olika de olika drycker vi häller i oss, säger Anne Raben, professor på institutet för Idrott och näring. 

Läsk med sötningsmedel har varit en het potatis länge. 

Så sent som förra året kopplade forskare samman artificiellt sötade drycker med en kraftigt förhöjd risk för både stroke och demens. Och länge har det sagts att light-läsken både ökar risken för diabetes och gör dig fet. 

Risk för diabetes?

Men de sistnämnda uppgifterna ifrågasätts nu skarpt av danska forskare på Köpenhamns universitet, det skriver Politiken

Forskarna på institutet för idrott- och näring har varje dag i sex månader obeserverat ett stort antal överviktiga personer som varje dag under perioden druckit antingen en liter vatten, en liter lättmjölk, en liter vanlig läsk eller en liter light-läsk. 

Inte så farligt att dricka light-läsk, enligt de danska forskarna.

De danska forskarnas studie visar att de artificiellt sötade läskedryckerna inte ökar risken för diabetes eller cancer – och att de kan vara lika nyttigt att dricka ett glas light-läsk som att dricka ett glas med vatten eller mjölk. 

– Våra resultat tyder på att påverkan på insulinnivån av att dricka light-läsk går att jämställa med att dricka vatten eller mjölk, säger Sara Engel, en av forskarna bakom studien till Politiken

Ingen viktökning

Forskarna på institutet för idrott och näring har också haft koll på studiedeltagarnas vikt. 

– Vi märkte inte heller av någon viktökning kopplad till läsk med sötningsmedel. Läsk med socker ökade både fett- och kolesterolvärdet i blodet, vilket varken vatten, mjölk eller läsk med sötningsmedel gjorde, säger Sara Engel. 

Även om forskningen pekar åt olika håll är de danska forskarna säkra på att de är på rätt spår. I alla fall vill de stoppa ryktesspridningen. 

– I en tid då stora delar av världens befolkning blir fetare och antalet personer med typ 2-diabetes ökar våldsamt är det viktigt att vi förstår effekten av, och avlivar myter om, olika de olika drycker vi häller i oss, säger Anne Raben, professor på institutet för Idrott och näring. 

Relaterade ämnen
Jakob Kjelldén

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag