Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Här är nya överraskande beskedet om light-läsken

Forskare på Köpenhamns universitet har undersökt light-läskens påverkan på kroppen. Foto: Shutterstock
De danska forskarnas studie visar att de artificiellt sötade läskedryckerna inte ökar risken för diabetes. Foto: Colourbox

Många är åsikterna om light-läsken. Den gör dig tjock och du får diabetes, är två av uppgifterna som sprids. 

Men nu tar danska forskare död på myterna en efter en. 

– Det viktigt att vi förstår effekten av, och avlivar myter om, olika de olika drycker vi häller i oss, säger Anne Raben, professor på institutet för Idrott och näring. 

Läsk med sötningsmedel har varit en het potatis länge. 

Så sent som förra året kopplade forskare samman artificiellt sötade drycker med en kraftigt förhöjd risk för både stroke och demens. Och länge har det sagts att light-läsken både ökar risken för diabetes och gör dig fet. 

Risk för diabetes?

Men de sistnämnda uppgifterna ifrågasätts nu skarpt av danska forskare på Köpenhamns universitet, det skriver Politiken

Forskarna på institutet för idrott- och näring har varje dag i sex månader obeserverat ett stort antal överviktiga personer som varje dag under perioden druckit antingen en liter vatten, en liter lättmjölk, en liter vanlig läsk eller en liter light-läsk. 

Inte så farligt att dricka light-läsk, enligt de danska forskarna.

De danska forskarnas studie visar att de artificiellt sötade läskedryckerna inte ökar risken för diabetes eller cancer – och att de kan vara lika nyttigt att dricka ett glas light-läsk som att dricka ett glas med vatten eller mjölk. 

– Våra resultat tyder på att påverkan på insulinnivån av att dricka light-läsk går att jämställa med att dricka vatten eller mjölk, säger Sara Engel, en av forskarna bakom studien till Politiken

Ingen viktökning

Forskarna på institutet för idrott och näring har också haft koll på studiedeltagarnas vikt. 

– Vi märkte inte heller av någon viktökning kopplad till läsk med sötningsmedel. Läsk med socker ökade både fett- och kolesterolvärdet i blodet, vilket varken vatten, mjölk eller läsk med sötningsmedel gjorde, säger Sara Engel. 

Även om forskningen pekar åt olika håll är de danska forskarna säkra på att de är på rätt spår. I alla fall vill de stoppa ryktesspridningen. 

– I en tid då stora delar av världens befolkning blir fetare och antalet personer med typ 2-diabetes ökar våldsamt är det viktigt att vi förstår effekten av, och avlivar myter om, olika de olika drycker vi häller i oss, säger Anne Raben, professor på institutet för Idrott och näring. 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!