Jeanette Silow, avdelningschef Miljö- och hälsoskydd Malmö stad, i samband med avhysningen i höstas. Foto: Tomas LeprinceJeanette Silow, avdelningschef Miljö- och hälsoskydd Malmö stad, i samband med avhysningen i höstas. Foto: Tomas Leprince
Jeanette Silow, avdelningschef Miljö- och hälsoskydd Malmö stad, i samband med avhysningen i höstas. Foto: Tomas Leprince
Direkt efter avhysningen inleddes uppstädningen av lägret. Foto: Tomas LeprinceDirekt efter avhysningen inleddes uppstädningen av lägret. Foto: Tomas Leprince
Direkt efter avhysningen inleddes uppstädningen av lägret. Foto: Tomas Leprince
Så här såg lägret ut ett par veckor innan avhysningen. Foto: Fritz SchibliSå här såg lägret ut ett par veckor innan avhysningen. Foto: Fritz Schibli
Så här såg lägret ut ett par veckor innan avhysningen. Foto: Fritz Schibli

Här är notan för lägerrensningen

Publicerad

Nästan 700 000 kronor.

Så mycket har uppstädningen av EU-migrantlägret vid Sorgenfri i Malmö kostat, enligt Skånska dagbladet.

Den privata fastighetsägaren kommer att tvingas betala större delen av kostnaden.

– Det har varit en mycket svår sanitär situation, sa Jeanette Silow, avdelningschef Miljö- och hälsoskydd på Malmö stad, i samband med avhysningen i höstas.

Tidigt på morgonen den 3 november förra året inleddes den uppmärksammade aktionen för att avhysa boende från ett EU-migrantläger vid Industrigatan i Malmö.

Direkt efter att lägret hade tömts inledde Malmö stad ett rivningsarbete för att senare kunna sanera marken.

- Allt ska rivas och bäras ut. Det kommer att påbörjas i dag, sa Jeanette Silow, avdelningschef Miljö- och hälsoskydd på Malmö stad, i samband med avhysningen.

EU-migrantlägret låg vid Sorgenfri i Malmö

Nu är notan från uppstädningen i stort sett klar. Det rapporterar Skånska dagbladet, som hänvisar till en sammanställning som politikerna i miljönämnden ska ha fått.

Enligt sammanställningen ska fakturor på 661 877 kronor exklusive moms, hittills ha kommit till miljöförvaltningen.

Skånska dagbladet skriver att den största fakturan är på 341 000 kronor och är kostnaden för bortforslingen och rivningsarbetet. Ytterligare drygt 300 000 kronor går till Sysav för att de har tagit hand om avfallet från den privatägda marken.

Granen fastighetsutveckling i Stockholm äger marken och kommer att få betala drygt hälften av kostnaderna för saneringen. Som Skånska dagbladet rapporterar togs i oktober ett beslut i Miljönämnden att tomtägaren ska stå för tre fjärdedelar av kostnaden för städningen. Dock som mest 375 000 kronor.

Överklagade beslutet

Beslutet om att det privata företaget ska betala har, enligt Skånskan, överklagats. Men en räkning för saneringen kommer ändå att skickas.

Enligt uppgifter från november förra året kunde uppröjningen av marken gå på upp mot en miljon kronor. Nu verkar notan alltså landa på betydligt mindre än så.

Följ Kvällsposten på Facebook och Twitter – där kan du diskutera och kommentera alla våra artiklar!​

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag