Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Här är nästa steg för den skånska lyxbilsfabriken

Skånska superbilen väcker uppmärksamhet
Halldora von Koenigsegg bakom ratten i en av företagets miljonbilar. Nu drömmer hon om en expansion hemma i Ängelholm.Foto: JENS CHRISTIAN
Ängelholms kommun har gett ett positivt förhandsbesked för Koenigseggs utbyggnadsplaner.Foto: SPLASHNEWS.COM / STELLA PICTURES / SPLASH NEWS

Den exklusiva lyxbilstillverkaren Koenigsegg har tagit bilvärlden med storm. Nu kan företaget med bas i Ängelholm växa rejält.

I skissboken finns tankar på en helt ny fabrik med testbana och ett upplevelsecenter.

Koenigsegg har gjort avtryck som tillverkare av exklusiva supersportbilar där prislappen kan få vem som helst att darra på manschetten. Upp till 30 miljoner kan man få betala för en skånsktillverkad superhyperbil.

Nu drömmer Koenigsegg om att ytterligare expandera kring sin bas i Ängelholm. I höstas lämnade man in en ansökan om planbesked för en utbyggnad i området på Valhall park och på onsdagen kom ett positivt förhandsbesked från kommunen, rapporterar Helsingborgs Dagblad. 

Ansökan handlar om att bygga ut den redan i dag befintliga fabriken med lager, kontor och utrymmen för personalen, men också om att skapa en ny testbana som ska löpa parallellt med landningsbanan som finns där.

Koenigsegg har också planer på att anlägga antingen ett upplevelsecenter eller ett museum i anslutning till sin fabrik.

Omkring 30 miljoner får man betala för en sån här. Foto: JENS CHRISTIAN

Ett av syftena med expansionen är att ha möjlighet att utveckla produktionen och att skapa en helt ny serie av exklusiva hyperbilar, dock med en mer human prislapp: de nya bilarna ska kosta omkring 10 miljoner, skriver Helsingborgs Dagblad.

I dag sker tillverkningen enbart i mycket små serier.

Företagsledningen, genom grundaren Christian von Koenigsegg och hans fru, Halldora von Koenigsegg, vill i nuläget inte kommentera framtidsplanerna.

Men än så länge ställer sig i alla fall politikerna i Ängelholm positiva till satsningen.

– Det betyder mycket för Ängelholm, inte minst genom många nya arbetstillfällen, säger kommunstyrelsens ordförande Robin Holmberg (M) till tidningen.

Innan en utbyggnad kan klubbas igenom måste dock fler utredningar göras. Bland annat måste man utreda om Koenigseggs expansion kan störa flyget i Ängelholm. 

Vidare måste även buller och luftföroreningar utredas, skriver HD.

Så ser det ut inne i skånska lyxbilsfabriken