Här är Musse Pigg - från Vikingatiden. Smycket är från 900-talet och hittades vid järnåldersstaden Uppåkra utanför Lund. Foto: Lunds universitets historiska museum
Här är Musse Pigg - från Vikingatiden. Smycket är från 900-talet och hittades vid järnåldersstaden Uppåkra utanför Lund. Foto: Lunds universitets historiska museum

Här är Musse Pigg - från Vikingatiden

Publicerad
Uppdaterad
Här är Musse Pigg - från Vikingatiden. Smycket är från 900-talet och hittades vid järnåldersstaden Uppåkra utanför Lund.
- Jag misstänker att det är ett lejonhuvud som med åren förvanskats till en galen Musse Pigg, säger Jerry Rosengren, arkeolog vid Lunds universitets historiska museum.
För drygt 1000 år sedan gick en vikingakvinna omkring med Musse Pigg runt halsen.
Arkeologer från Lunds Universitet har hittat ett bronssmycke från 900-talet som är läskigt lik Disneys kända mus.
- Den är väldigt ovanlig. Cirka två centimeter stor och en del av ett kvinnosmycke som var till för att hålla samman en sjal, säger Jerry Rosengren, arkeolog vid Lunds universitets historiska museum, till KVP.se.

Djurhuvud - motiv på 800-talet

Han har sina misstankar om hur det gick till när Musse fick sitt vikingatidsansikte.
- Runt 800-talet införlivades djurhuvud i vikingatidskonsten. Efter 100 år har det förvanskats och förvridits till en galen Musse Pigg.
Fyndet gjordes vid järnåldersbosättningen Uppåkra, fem kilometer söder om Lund.
- Det var en stad i slutet av järnåldern. Antagligen Lunds föregångare och Sveriges största järnåldersboplats, säger Jerry Rosengren.

På järnåldersmuseum

Vikinga-Musse är nu utställd på Lunds universitets historiska museum. Han har fått en egen hylla på järnåldersutställningen.
- Den är placerad så att barn kan se väldigt bra. De älskar den, säger Jerry Rosengren och tillägger:
- Och vuxna tycker om den också.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag