Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Här är motivet bakom
kuppen mot Åkesson

En flygande pizzaslice och surströmmingsskivor. Det var vad som mötte Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson under ett tal i Blekinge.

Kuppen var planerad och syftet var att på olika sätt visa missnöje mot att partiet kom till Ronneby.

"I dag visade vi i Ronneby att vi står enade i vårt motstånd. Extremt många olika kreativa handlingsplaner för att visa Jimmie att det här är Ronneby och här regerar vanligt bonnaförnuft", skriver en känd hiphopartist som pekas ut som inblandad i kuppen, på sin Facebooksida.

I november förra året blev Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson utsatt för en tårtattack vid en boksignering på Södermalm i Stockholm.

Under ett besök i Ronneby under fredagen blev Åkesson återigen utsatt av mat. Närmare bestämt av en pizzaslice som flögs över partiledarens huvud med hjälp av en radiostyrd helikopter.

Åkesson: "Surrade i luften"

I flera minuter flögs drönaren och pizzaslicen över 34-åringen och stal uppmärksamhet från talet. Åkesson vägrade dock att låta sig störas och fortsatte att prata för de uppskattningsvis 200 personerna i publiken. Inte heller säkerhetsvakterna verkade oroade för drönaren.

– Jag märkte att det var något som surrade i luften, berättade Jimmie Åkesson för BLT/Sydöstran efter talet.

Planerad "kärleksdemonstration"

Enligt uppgifter till Expressen var dock pizzaslicen inte den enda protesten mot SD-ledaren. En eller flera personer försökte placera ut surströmming på torget under Åkessons tal.

– En kille kom fram till kanten med surströmmingen innan han stoppades av polis, säger ett vittne till Expressen.

Sedan tidigare var det klart att Socialdemokraternas ungdomsförbund i Ronneby planerade en "kärleksdemonstration" mot Åkesson. Förbundet delade bland annat ut vaniljhjärtan med budskapen "kärlek till alla" och "mångfald är bättre än enfald". Under SD-ledarens tal vände sig även flera personer med ryggen mot honom för att ta avstånd från partiet.

Pekas ut för kuppen

Men vilka fler deltog i kuppen mot Åkesson?

Att det var just en pizzaslice som användes har fått många att peka ut en musikgrupp som nyligen släppte en singel med pizzatema. Artisternas namn förekommer på flera forum och i tiotals inlägg på Twitter och Facebook.

Den italienska maträtten har varit ett återkommande inslag i rapparnas arbeten. På deras officiella Facebooksida syns dessutom en pizza som saknar en slice. Bilden publicerades bara två dagar före pizza-attacken i Ronneby.

Nekar till inblandning

En av medlemmarna i gruppen kommer från Ronneby, men för Expressen nekar han till inblandning i kuppen. På sin Facebooksida skriver artisten att det var flera personer som "var för sig ville visa sitt missnöje" mot Sverigedemokraterna.

"I dag visade vi i Ronneby att vi står enade i vårt motstånd. Extremt många olika kreativa handlingsplaner för att visa Jimmie att det här är Ronneby och här regerar vanligt bonnaförnuft", skriver artisten på sin Facebooksida.

Kritiserar SD på Facebook

Musikern berättar att det var viktigt att sätta ner foten mot Sverigedemokraterna.

"När era representanter kallar mina systrar för hora och börjar beväpna sig med järnrör då är det inte längre på rimliga grunder ni kommer till min stad. När mina vänner är rädda för att röra sig på stan är ni inte längre ett politiskt parti utan en fascistisk organisation med EN Pepsodentrepresentant", skriver han.

Åkessons turné

Som en del i kampanjen inför Europavalet besöker Jimmie Åkesson flera orter i Blekinge och östra Småland under fredagen.

Talet i Ronneby inleddes strax efter klockan tio och han talade bland annat om EU:s roll vad gäller brotts- och migrationsfrågor. Efter Ronnebybesöket åkte partiledaren vidare till bland annat Kalmar där han talade inför ett 50-tal besökare på Stortorget.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!