Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Här är miljardären som tar prinsen under sina vingar

När prins Nikolai fyllde 18 var det tjusig fest. Men vägen in i vuxenlivet är lite snårigt.
Foto: STEFAN LINDBLOM / STELLA PICTURES
Prins Nikolai i Burberrys karakteristiska rutiga färger.
Foto: DIGITAL CATWALK / STELLA PICTURES/DIGITAL CATWALK/AVALON B3275
Prins Nikolai, drottning Margrethe och stora delar av den danska kungafamiljen vinkar till folket.
Foto: UTRECHT ROBIN/ABACAPRESS.COM / UTRECHT ROBIN/ABACAPRESS.COM STELLA PICTURES

En spirande modellkarriär, men en militärutbildning som körde i diket. 

Nu tar prins Nikolai nya steg in i yrkesvärlden – och han får hjälp av en miljardär. 

– Prins Nikolai har tagit sig an uppgiften med stor entusiasm, säger fastighetskungen Mikael Goldschmidt. 

Vägen in i yrkesvärlden kan vara snårig, även för en dansk kunglighet. För 19-årige prins Nikolai har det både varit framgångar och motgångar. 

Först gick allt som på räls. Prins Nikolai fick chansen som modell och dök upp både på prestigefyllda catwalks och på förstasidor till tjusiga modemagasin. 

Modelljobbet sågs bara som en bisyssla, när prinsen hade fyllt 18 var det dags att följa i sin pappas fotspår och utbilda sig till reservofficer. Men efter bara två månader i kamouflagekläder avslutades den militära karriären

Enligt prinsens mor, grevinnan Alexandra, var orsaken att prinsen inte funnit sig till rätta i det militära.

– Grevinnan understryker att beslutet inte har med utbildningen eller stället att göra. Alla har varit snälla och det har varit precis som prinsen förväntade sig. Det passade honom bara inte, meddelade grevinnan Alexandras privatsekreterare Helle von Wildenrath Løvgren då. 

71-årige fastighetsmiljardären Mikael Goldschmidt har tagit prins Nicolai under sina vingar.
Foto: PETER NØRBY

Fastighetsmiljardär

Nu har prins Nikolai återigen bytt spår, framöver är det affärsvärlden som gäller. Den 71-årige fastighetsmiljardären Mikael Goldschmidt har tagit honom under sina vingar. 

– Jag kan bekräfta att prins Nikolai har påbörjat en trainee-period i M Goldschmidt Holding-koncernen, säger miljardären till Ekstrabladet

Mikael Goldschmidt berättar att Nikolai får bekanta sig i områden som investering, finans, administration, räkenskap och juridik. 

– Prins Nikolai kommer under den här trainee-perioden få möjlighet att stifta bekantskap med de många olika funktioner som är krävs för att driva M. Goldschmidt Holding-koncernen framåt. 

Prinsen arbetar 32 timmar i veckan på företaget som äger och tar hand om fastigheter i Köpenhamn, många av dem på prestigefyllda adresser. I en av dem ligger grevinnan Alexandras hem. 

Prins Nikolai tillsammans med sin mamma, grevinnan Alexandra, och lillebror prins Felix i Malmö arena.
Foto: JENS CHRISTIAN

Inleder studier i höst

Mikael Goldschmidt är än så länge nöjd med sin kungliga adept. 

– Prins Nikolai har tagit sig an uppgiften med stor entusiasm och hängivenhet och är i övrigt mycket flitig, plikttrogen och omtyckt av sina kolleger, säger han. 

Enligt tidningen Se og Hør är trainee-perioden en förberedelse inför hösten, då ska prins Nikolai nämligen inleda studier på Copenhagen Business School. 

Ungefär samtidigt sätter sig även Nikolais pappa, prins Joachim, i skolbänken. Han har erbjudits och accepterat en plats vid École Militaire i Paris. Utbildningen ges till 30 utvalda officerare med lägst överstes rang. De flesta deltagarna är från Frankrike men några kommer från länder som är landets strategiska partners. 

Utbildningen pågår sex dagar i veckan under nästan ett års tid – därför väljer Joachim att ta med sig sin familj till Paris. I alla fall sin fru, prinsessan Marie, och deras två gemensamma barn, prinsessan Athena och prins Henrik. Prins Nikolai och lillebror prins Felix stannar hemma i Danmark hos mamma, grevinnan Alexandra.