Krabban som hotar vårt övriga djurliv

Så här ser krabban ut.
Foto: Shutterstock

En invasiv krabbart har intagit den blekingska kusten.

Den har tidigare lett till ett drastiskt minskat bestånd av musslor och snäckor på andra sidan Östersjön – och nu befarar man samma sak i Sverige.

Krabban, som är en vitfingrad brackvattenskrabba vid namn Rhithropanopeus harrisii, har etablerat sig i Blekinge, rapporterar Sveriges Radio.

De första krabborna hittades i Sverige för fyra år sedan. Nu har man funnit 14 nya på Hästö i Karlskrona, något som tyder på att krabban fått fäste och börjat föröka sig.

– Det gäller att vi har koll på den här arten nu. Hur den sprider och etablerar sig i länet, säger Martin Stålhammar, marinbiolog på länsstyrelsen till P4 Blekinge.

Svår att bli av med

Arten kommer ursprungligen från Nordamerika. Den ska ha tagit sig till Östersjön av en slump sedan den åkt med fartyg där den levt i barlastvatten. Enligt Sveriges Radio har estniska studier påvisat att man sedan krabban kom till Östersjön sett en drastisk minskning i bestånden av de ryggradslösa djur som krabban lever på.

Samtidigt har det visat sig svårt att bli av med den hungriga krabban.

– Vi hoppas på att rovfiskarna äter den. Och vi har ett fynd där en abborre faktiskt spottade ut en sån här krabba, säger Stålhammar till radiokanalen.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!