Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Här är kommunen som driver kampanj för att få ett fängelse

Jättefängelse kan bli verklighet i Trelleborg
Mikael Rubin (M), vill gärna se ett fängelse i Trelleborg.
Foto: Ingrid Wall/PRESS
Kriminalvården säger att Trelleborg är intressant.
Foto: ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN
Kritiska röster menar att fängelset förstör viktig åkermark.
Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP

Svedalaborna fick sin vilja igenom – det blir inget fängelse i kommunen.

Nu är Trelleborgs kommunpolitiker angelägna om att ta över bollen.

– Vi har varit på om att få en avsiktsförklaring, säger Mikael Rubin (M), kommunstyrelsens ordförande.

Fängelsefrågan var länge ett hett ämne i Svedala, som till slut ledde till folkomröstning.

Den 26 maj – samma dag som EU-valet – röstade de nej. Det innebar slutet på en infekterad tvist som varit i gång sedan vintern 2017. 

Samtidigt som frågan ledde till att Svedalabor genom gruppen ”Fängelsefritt Svedala” bedrev en ihärdig påverkanskampanj för att sätta stopp för planerna – sträckte Trelleborg ut sin hand till Kriminalvården.

– När det började bli så mycket diskussioner i Svedala så lämnade vi in ett förslag till kommunstyrelsen om att föreslå fängelset här, vilket majoriteten nappade på, säger Mikael Rubin (M), kommunstyrelsens ordförande i Trelleborgs kommun.

Trelleborgare: vad tycker du om ett fängelse här?Frank Nörrelökke, 71, pensionär.– Jag har bott i Trelleborg i 40 år och tycker det är bra att de kan tänkas bygga fängelse här. Det behövs fler fängelser. Det blir mer arbetstillfällen här, det är bra.
Foto: JENS CHRISTIAN

Intresserade kommunpolitiker höll redan i fjol ett möte med högt uppsatta chefer inom Kriminalvården. Ett halvår innan projektet gick i graven för Svedalas del, något som P4 Malmöhus var först med att berätta.

Medverkade gjorde bland annat Kriminalvårdens generaldirektör samt Trelleborgspolitiker från M, S, KD och SD, rapporterar radiokanalen.

Frågan har alltså vunnit stöd över blockgränsen i Trelleborg.

– För mig är det viktigt att inte göra partipolitik av det här utan att det handlar om att utveckla Trelleborgs kommun. På mötet upplevde jag att de fyra medverkande partierna höll med om det.

Rådhuset i Trelleborg.
Foto: Ingrid Wall/PRESS / Trelleborg

På mötet ska alternativa platser i Trelleborg för fängelseanstalten ha presenterats, men vilka de är vill inte Mikael Rubin berätta. Det handlar om endast om kommunägd mark, rapporterar P4 Malmöhus.

”Inte den blekaste aning”

Det var bara några år sedan som Rättspsykiatrin byggde en stor anläggning i Trelleborgs kommun, och de intagna flyttades från den gamla anläggningen i Malmö. 

– Vi i Trelleborgs kommun är vana vid den här typen av ifrågasatta etableringar och nu vet vi att det blivit en bra etablering, säger Mikael Rubin.

Han tror att det massiva fängelsebygget kommer få övervägande positiva följder för bygden.

– Det blir uppenbart 200 till 300 nya arbetsplatser och gör staten en så här stor investering blir man som kommun sedd och ihågkommen på ett annat sätt.

Trelleborgare: vad tycker du om ett fängelse här?Anne-Marie Andersson, 58, sjuksköterska.– Vi är inte negativa till det. Men det är viktigt var de tänkt att det ska ligga. Fängelser är aldrig vackra så omgivningen är viktig. De måste tänka på förbindelserna för personalen som ska jobba där, det ska va enkelt för dem att ta sig till jobbet.Tomas Andersson, 61, ambulanssjukvårdare.– Det är viktigt att fängelset inte syns, det ska smälta in där det läggs.
Foto: JENS CHRISTIAN

Nu vill han så fort som möjligt att Kriminalvården ska lämna en avsiktsförklaring så att man kan komma vidare.

– Jag har inte den blekaste aning om hur det går men vi har varit på om att få en avsiktsförklaring så att vi vet om det blir av och vi har ett inplanerat möte i augusti. Arbetet måste gå vidare och ju fortare vi får reda på det desto bättre.

Kriminalvården har gett upp Svedala

Den massiva anstalten ska vara av säkerhetsklass 2, ha ungefär platser och kräva en yta på upp till 30 hektar.

Per Björkgren, regionchef för Kriminalvården, säger att Trelleborg är intressant som plats för satsningen, bland annat eftersom de äger den mark som behövs.

– Efter debatten och folkomröstningen som var i Svedala så är vi naturligtvis extra intresserade av i fall kommunen äger marken eller inte, det gör ju Trelleborg, säger Per Björkgren.

Per Björkgren, chef region Syd vid Kriminalvården.
Foto: Niclas Sandberg/PRESS

Kriminalvården sade helt nyligen upp avsiktsförklaringen för Svedala, vilket innebär ett definitivt avslut för Svedalas del.

 – Det var inte enbart på grund av folkomröstningen, den var rådgivande, utan på grund av en samlad bedömning och en den politiska situationen. Man kan säga att vi insåg att det kanske fanns alternativ som är bättre. Det var inte att kommunen meddelade något nej utan det var vi som upp det, säger Per Björkgren.


LÄS MER: Svedalaborna sa nej till superfängelset 


Han berättar att flera skånska kommuner har visat intresse för att ha anstalten, han vill dock inte avslöja vilka eller hur många. 

– Det är ett flertal. Nu när semesterperioden är över får vi börja jobba med frågan och träffa kommunerna som är intresserade.

Trelleborgare: vad tycker du om ett fängelse här?Harriet Sramele, 73.– Ja varför inte, de har ju byggt ett rättspsyk här. Så länge de kan hålla dem innanför murarna så gör det inget. Bra för att det blir jobbtillfällen här.
Foto: JENS CHRISTIAN

Eftersom Kriminalvården ville att fängelseanstalten skulle ligga lättillgängligt från Malmö, gick tankarna från början till Burlöv, Staffanstorp och Svedala. Nu blir det andra kommuner man tittar på.

– Det är klar vi är inriktade på att den ska vara så nära Malmö som möjligt men det kan finnas andra fördelar som väger upp avståndet.

”Förstör Sveriges bästa åkermark”

En som är kritisk till förslaget är Emil Samnegård, gruppledare för Miljöpartiet de Gröna i Trelleborg.

– Från mitt perspektiv tar en fängelsebyggnad väldigt mycket yta för väldigt få arbetsplatser per meter. Vi har den bästa åkermarken i Sverige, den ska man värna om. Då ska man inte bygga den här typen av ytkrävande arbetsplatser, säger han. 

Emil Samnegård, gruppledare för Miljöpartiet de Gröna i Trelleborg, är kritisk till fängelset.
Foto: PRESS/MP

Han menar att ytan som kommer gå åt till anläggningen hade kunnat användas på andra sätt.

– Om man på lång sikt ska kunna bevara markerna måste man bygga smart, det måste leda till fler jobb när det väl byggs, säger Emil Samnegård (MP).

Mikael Rubin säger dock att oron är obefogad.

– Man tänker att man fördärvar åkermark men det ska vi inte göra. Sedan är många orolig över att fångar ska rymma men min tanke är att om du rymmer från fängelset i Trelleborg, inte stannar du då, du vill fort härifrån, så långt bort som möjligt, säger Mikael Rubin.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!