Danska polisen söker efter ägaren till en liten kängurun, eller vallaby, som det troligen rör sig om. Foto: Danska polisenDanska polisen söker efter ägaren till en liten kängurun, eller vallaby, som det troligen rör sig om. Foto: Danska polisen
Danska polisen söker efter ägaren till en liten kängurun, eller vallaby, som det troligen rör sig om. Foto: Danska polisen
Zoologen Jep Agrell tillsammans med vallabyn "Walter" på Ystad djurpark. Foto: Ystad djurparkZoologen Jep Agrell tillsammans med vallabyn "Walter" på Ystad djurpark. Foto: Ystad djurpark
Zoologen Jep Agrell tillsammans med vallabyn "Walter" på Ystad djurpark. Foto: Ystad djurpark

Här är kängurun som gäckar polisen

Publicerad

Under tisdagen gick danska polisen ut med ett något ovanligt meddelande, till följd av att de fått in en något ovanlig bild. 

– Vem saknar en liten ljus känguru? frågar sig den danska polisen på Twitter.

Jep Agrell, zoolog på Ystads djurpark, säger att den lille krabaten mycket väl kan klara sig bra ute i det vilda. 

Vid 08.18 på tisdagsmorgonen la danska polisen i Sydjylland upp en bild på Twitter. Bilden föreställer ett djur som sitter längst vägen, men det är inte ett djur man brukar finna i dessa trakter – utan en känguru, skriver danska BT.

"Vem saknar en liten ljus känguru, den har setts vid Vibäksvägen, motorvägskorsningen Endrup i Bramming", skriver danska polisen på Twitter.

En person har taggat twitterkontot "Australia" och skämtsamt skrivit "är det en av era?".

 

https://twitter.com/SjylPoliti/status/915098804713607168?ref_src=twsrc%5Etfw&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.bt.dk%2Fkrimi%2Fset-hoppe-rundt-langs-vej-hvem-ejer-denne-kaenguru

 

Jep Agrell är zoolog på Ystads djurpark, han tror att det i själva verket rör sig om en vallaby. Precis som i augusti förra året när Kvällsposten rapporterade om vallabyn Åke som var på rymmen från sin familj i Hällerum, Vimmerby.

– Vallaby är en liten mindre form av känguru och det finns många olika arter. Den absolut vanligaste är rödhalsad wallaby, det är de som finns i djurparker och som vi har, säger Jep Agrell på Ystads djurpark.

Ingen ägare hittad

Hur snabbt den aktuella krabaten hoppar runt vid motorvägen går det dock inte att svara på, men ägaren ska fortfarande inte ha hittats.

Polisen har inte heller försökt fånga in kängurun själva ännu.

– Det blir bäst om ägaren själv kan fånga den för vi vet inte hur mycket motstånd en sådan en kan göra, säger polisens vaktchef Søren Strægaard till BT.

Jep Agrell säger att om vallabyn kommer från en privatperson, vilket den troligen gör, så bör den vara så pass tam att man kan locka den med mat.

– Det beror på vad den kom ifrån. Om den inte vill bli fångad så blir den inte fångad. Om de är rädda för dig så är de sjukt snabba och skuttiga, säger Jep Agrell.

Han berättar att arten är växtätare som gillar frukt, grönsaker och pellets.

– Men de älskar knäckebröd är min erfarenhet, om den är någorlunda tam så kan det vara en hit.

Förvånad kvinna larmade polisen

Polisen fick bilden skickad till sig på tisdagsmorgonen vid 07.58 från en kvinna som av en slump fått syn på djuret längs vägen.

Den danska polisen efterlyser ägaren till vallabyn men även uppgifter från människor som sett kängurun hoppa omkring.

Zoologen tror att den lilla kängurun har rymt från en privatperson, även fast det är ovanligt att privatpersoner har arten som tamdjur. 

– Det är generellt sätt mycket vanligare i Danmark med konstiga djur, i Sverige är det väldigt strikt. Jag tror det är mindre strikt och mer lättillgängligt i Danmark.

Jep Agrell berättar att det orsakat problem när privatpersoner håller vallabys hemma. I Storbritannien har så pass många smitit att det bildats en liten population i det vilda.

– Hittar de bara käk så klarar det sig. Det är inte bra att vi har sådana hemma, de rymmer och tappas bort. Till slut är risken att man har en population som inte alls hör hemma i vår natur, säger Jep Agrell.

Relaterade ämnen
Karin Selåker Hangasmaa
Karin Selåker Hangasmaa
Maja Strömberg
Maja Strömberg

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag