Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Här är Ikeas nya idé – växter på höjden

Det blir väldigt mycket smak i grödorna så man måste använda mindre av till exempel Basilika säger Catarina Englund. Foto: IKEA
Skåp med grönsaker. Plantorna lever på led-ljus istället för solljus. Foto: IKEA
Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL
Catarina Englund, Sustainability Innovation Manager för IKEA koncernen, är väldigt glad över att äntligen kunna presentera Ikeas innovation. Foto: IKEA
Till en början kommer man testa att odla örter och sallader hos Hubhult i Malmö. Foto: IKEA

Ikea är känt för sin idérikedom och innovationsförmåga. Nu har de presenterat sin senaste satsning – grönsaksodling – och Malmö är försökskanin.

Företaget hoppas en dag kunna bli självförsörjande med egenodlad mat.

– Jag tycker det är fantastiskt och en jättestor möjlighet, säger Catarina Englund, Sustainability Innovation Manager för IKEA koncernen.

Det finns ingen hejd för vad Ikea hittar på. På onsdagen presenterades en ny idé – att odla grönsaker i hyllor inomhus, så kallad "urban farming".

– Av Ikeas omsättning är i snitt 5 procent från mat. Vi har velat göra något för att hjälpa människor och miljön och täppa till matgapet och minska matavfallet, säger Catarina Englund.

Förslaget har Ikea jobbat med under ett års tid och under onsdagen presenterades det internt på Ikeas globala mötesplats i Malmö. Ikea Hubhult i Malmö blir ett av två ställen i världen som kommer testa idén för att undersöka om den kan bli verklighet på varuhusen i framtiden. 

Så snart som inom ett år kan det bli så att Ikea-kunder får smaka företagets egenodlade sallad i restaurangerna. Foto: IKEA

Idén är att odla grönsaker på höjden, i hyllor med led-belysning. Företaget har räknat ut att det kommer krävas 98 procent mindre vatten, växa tre gånger snabbare och bli sex gånger mer näring i växterna än traditionell odling.

– I framtiden kommer det inte finnas mat så det räcker till alla med den växande befolkningen. Vi använder upp till 80 procent av världens landyta redan så vi behöver komma på nya sätt att odla, säger Catarina Englund.

Vill sprida idén över världen

Testtiden kommer vara ett år och under den tiden kommer medarbetare på Ikea i Malmö få äta av grödorna som odlas. Går allt bra hoppas man kunna sprida idén.

– Målet är att maten ska kunna förse våra medarbetarrestauranger och kundrestauranger med grödor. Fungerar det bra på lång sikt kan vi sprida det till fler restauranger när vi optimerat det.


LÄS OCKSÅ: Kamprads häftiga julklapp till Johanna

Att testet hamnade i just Malmö beror på Ikea Hubhults roll som internationell mittpunkt.

– Malmö är en global mötesplats för Ikea-gruppen som har många besökare för många delar av världen. Genom Malmö kan vi sprida nyheten väl.

Hon säger att en stor fördel med urban farming är att man kan odla när och var som helst, från en fuktig källare till ett mörkt vindsförråd. Dessutom smakar det väldigt gott säger hon.

– Men eftersom till exempel örterna innehåller mycket mer näring smakar de också mycket mer. Så man är tvungen att använda mindre för att det smakar så mycket, säger Catarina Englund.

 

 

 

 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!