India är från början en upphittehund som Jane Gullberg tog hand om. "Jag hade det tufft själv efter en ryggoperation och hon blev ju min lilla terapihund", säger hon. Nu blir hon polisen i Växjö/Alvestas senaste resurs i arbetet med unga. .
India är från början en upphittehund som Jane Gullberg tog hand om. "Jag hade det tufft själv efter en ryggoperation och hon blev ju min lilla terapihund", säger hon. Nu blir hon polisen i Växjö/Alvestas senaste resurs i arbetet med unga. .

Här är hunden som ska hjälpa polisen

Publicerad

Här är polisen i Växjö/Alvestas senaste medarbetare - hunden India. Hunden ska hjälpa till att avdramatisera besök på polisstationen - framför allt för barn och ungdomar.

– Hon har en förmåga att skapa ett leende, säger Jane Gullberg, Indias högra hand.

Hon är knappt tillträdd, men polisens senaste nytillskott är redan populär. På Polisen i Växjö/Alvesta-facebooksida har hon redan fått över 5000 likes.

– De flesta människor har någon form av anknytning till hundar vare sig den är positiv eller negativ, säger Jane Gullberg.

Nu ska India hjälpa polisen att avdramatisera besök på stationen. Framförallt i arbetet med unga.

– India har en lite positiv aura som brukar skapa ett leende hos de flesta, säger Jane Gullberg.

Jane Gullberg ser flera användningsområden för India. Dels vid tillfällen när barn följer med föräldrar som ska förhöras. Då kan hunden fungera som sysselsättning. Dels när barnen själva ska frågas ut.

– Det kan vara lättare att prata med ett djur än en läskig polisman, säger hon.

Jane Gullberg pekar på att hundar har haft goda effekter inom både sjuk- och äldrevård. I längden tror hon att det kommer att vara positivt för myndigheten.

– Jag tycker ofta man glömmer bort den stress och oro som kontakten med polisen ändå skapar för många, barn och ungdomar framför allt.

Enligt veterinären är India en blandning mellan chihuahua och dvärgpinscher, men Jane Gullberg brukar dra till med en annan beskrivning.

– Jag brukar säga att hon är en blandning mellan chihuahua, dvärgpinscher, råtta och lite lemur.

Jane Gullbergs arbete med India gör hon ideellt utöver sitt vanliga arbete som administratör på ledningscentralen

– Hon var min terapihund när jag hade gjort en ryggoperation, nu hoppas jag att hon kan hjälp andra.

Tills vidare handlar det om en "provanställning" för India. Och enligt Jane Gullberg trivs hon alldeles utmärkt med sin nya uppgift.

– Hon älskar barn och ungdomar, men stora gubbar tycker hon är lite läskiga så de får vänta på nästa terapihund.

Helena Sjögren
Helena Sjögren

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag