FÖRENINGSGATAN i MALMÖ. Ci rka hälften av anmälda antisemitiska hatbrott i år är riktade mot rabbin Schneur Kesselman. Häromdagen kom ytterligare tio anmälningar. Många av de anmälda brotten sker vid synagogan på Föreningsgatan. Foto: Foto: Joachim Wall
FÖRENINGSGATAN i MALMÖ. Ci rka hälften av anmälda antisemitiska hatbrott i år är riktade mot rabbin Schneur Kesselman. Häromdagen kom ytterligare tio anmälningar. Många av de anmälda brotten sker vid synagogan på Föreningsgatan. Foto:  Foto: Joachim Wall

Här är hatets gata

Publicerad
Uppdaterad
MALMÖ Här är hatets gata - Föreningsgatan i Malmö. Det finns ingen annan plats i Sverige där judiska män och kvinnor utsätts för lika många hatbrott. Trots förra årets debatt om utbredd anti-semitism i Malmö har inget förändrats. I stället har det blivit värre.
- I år ökar antalet anmälningarna, säger Jeanette Larsson på Malmöpolisen.
Mest utsatt är judiska församlingens rabbin, Schneur Kesselman. Cirka hälften av anmälda antisemitiska hatbrott i år är riktade mot honom. Häromdagen kom ytterligare tio anmälningar.

Glåpord och gester

Men också medlemmar i församlingen på väg till eller från synagogan vid Betaniaplan i Malmö utsätts.
Det handlar om glåpord, kränkande omdömen och gester från förbipasserande och personer som åker förbi i bil.
Nyligen firade församlingen det judiska nyåret och högtiden Yom Kippur.
Firandet fick en obehaglig eftersmak för flera medlemmar.
De och även rabbin Kesselman utsattes för hatbrott i samband med högtiderna. Oftast just i anslutning till synagogan vid Föreningsgatan.
De tio nya anmälningarna fogas till de i år gjorda 37 anmälningar av antisemitiska hatbrott som Malmöpolisen utreder.
- Vi kallar alla till förhör där det finns någon slags uppgift som kan identifiera misstänkta gärningsmän som till exempel ett registreringsnummer på en bil, säger Jeanette Larsson.

Har inte lett till åtal

Ingen anmälning i år har hittills lett till åtal. Jeanette Larsson kan redan i dag slå fast att under 2011 har det gjorts fler anmälningar än under 2010.
Samma statistik visar också att Malmö fortfarande är den stad i Sverige där flest personer utsätts för antisemitiska hatbrott.
Judiska församlingens uppfattning är att läget är oförändrat trots förra årets debatt om antisemitiska trakasserier.
- Vi upplever ingen skillnad i år jämfört med förra året, säger Fredrik Sieradzki, presstalesman för Judiska församlingen i Malmö.
Efter förra årets debatt genomförde Malmö kommun en informationskampanj och ett så kallat Dialogforum bildades. I det ingår representanter från den judiska församlingen, muslimer, romer och somalier.

Långsiktigt arbete

Dialogforum fortsätter sin verksamhet även under 2011. Judiska församlingen hoppas att arbetet ska resultat längre fram.
- Det här är ett långsiktigt arbete, säger Fredrik Sieradzki
Hatbrott är en samlingsbenämning på rasistiska, främlingsfientliga och homofobiska brott. Kännetecknande för hatbrott är att de utgör angrepp på mänskliga rättigheter och strider mot grundläggande värderingar om alla människors lika värde. Brott som kan räknas som hatbrott är till exempel hets mot folkgrupp. Källa: Nationalencyklopedin

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag