Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Här är första bilden från prinsens nya liv

Foto: STEFAN LINDBLOM / STELLA PICTURES
Prinsessan Marie har uttryckt glädje och förväntan att bo i sitt riktiga hemland Frankrike under ett år. Foto: MARTIN HOEIEN / IBL/MEGA

Danska prins Joachim har tagit första steget in i sitt nya liv. 

På en bild inifrån franska militärakademin syns prinsen i skolbänken klädd i stilig uniform. 

”Det här är en möjlighet att stärka sammanhållningen mellan framtida militära ledare”, skriver det franska försvaret på Facebook.

I måndags startade prins Joachims nya liv i Paris. Tillsammans med 29 andra kurskamrater, utvalda officerare med lägst överstes rang, stegade han in på École Militaires pampiga lokaler i Paris mitt emot Eiffeltornet. 

Där ska han under det kommande året befinna sig sex dagar i veckan. Enligt vad det franska försvarets chef, general Francois Lecointe, skriver på Facebook kommer eleverna utbildas i att ”verka under ett stort ansvar och utveckla sin politiska och strategiska känsla”. 

Joachim, som är överste i reserven, är sedan 2015 särskilt sakkunnig åt försvarsledningen i frågor som rör den militära reservens roll inom det danska totalförsvaret. Nu är det tänkt att han ska öka sin kompetens ytterligare. 

https://www.facebook.com/cema.armeefrancaise/photos/a.307951959287307/2553892298026584/?type=3&theater

Barnen i internationell skola

Prins Joachim har tagit med sig hela familjen till Paris, hustrun prinsessan Marie och deras två gemensamma barn prins Henrik, 9, och prinsessan Athena, 7.

Var familjen bor och hur barnen ska gå i skola höljs än så länge i dunkel. Men i Danmark spekuleras det friskt. 

– Det man kan gissa är att barnen kommer gå på en skola som ligger relativt centralt i Paris, för det gör även prins Joachims skola, säger Henrik Salling, hovreporter på Billedbladet i tidningens kungliga podcast. 

Det är i alla fall klart att prinsessan Athena och prins Henrik kommer gå på samma skola, en internationell skola med fokus på språk. 25 procent av utvisningen kommer ske på engelska, resten på franska.

Var familjen ska bo är än så länge en hemlighet.

– Man man kan föreställa sig att deras bostad kommer ligga i samma område som prinsens skola. Det är också ambassadkvarter, så det finns nog gott om ståndsmässiga bostäder där, säger Henrik Salling.

Här är familjen som numera är Paris-bor. Prins Henrik, 9, prinsessan Marie, prinsessan Athena, 7, och pappa prins Joachim. Foto: STEFAN LINDBLOM / STELLA PICTURES

Stannar kvar utomlands?

I Danmark spekuleras det också i huruvida prins Joachim kommer återvända till Danmark efter året på skolan i Paris eller om han kommer fortsätta sitt liv utomlands. 

Huset i Köpenhamn är uthyrt till den danska tv-personligheten Caroline Fleming, hon lägger ut många bilder på sitt nya hem på Instagram och ger inte sken av att det ska vara ett tillfälligt boende för henne och hennes familj. 

Søren Jakobsen, som är expert på det danska kungahuset tror att prins Joachim kommer att söka sig till FN eller Nato efter avslutad utbildning. 

– Den danska militären duger inte riktigt. Oavsett hur han klarar sin utbildning så kommer det alltid spekuleras i att han har fått jobbet på grund av att han är den han är och inte på grund av sin kompetens, säger han till BT