Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Här är företaget där du sätter din egen lön

Foto: Meridium
Foto: / Copyright Mikael Johansson ©, All Rights Reserve
Foto: / Copyright Mikael Johansson ©, All Rights Reserve

Går löneutvecklingen för långsamt? 

Det gör den inte på Meridium i Kalmar – där personalen sätter sin egen lön.

– Världen förändras så snabbt, vi måste vara lättrörliga och snabbfotade. För att göra det måste vi låta personalen ta bra beslut, säger Mats Lindblom, vd på företaget.

Vid förra årets löneförhandling gick personalens lön upp med cirka åtta procent.

Förklaringen är en ny lönemodell som Meridium i Kalmar och Stockholm sjösatte. Den går helt enkelt ut på att de anställda väljer den lön de skulle vilja ha – med samvetet som måttstock.

– Vi har haft personer som kände att de inte ville ha den höga lön man haft, för att det inte var rättvist, säger Mats Lindblom.

– Vi jobbar i team och enligt modellen sätter du deras lön. Om man då arbetat i tio år har en hög lön och så finns det en jättehungrig, kanske självlärd person. Ett ess, som gör samma sak till samma kunder. Då är det bättre att den här personen får ta större del av uppgången. 

Anställda positiva

Meridium, med totalt 60 anställda, arbetar med webb-lösningar, främst till företag inom den offentliga sektorn.

Samtidigt som lönerna gick upp åtta procent ökades produktionen med lika stor procentsats. Där kan finnas ett samband.

– Jag skulle säga att alla här är positiva till den här modellen. Generellt ger ju högre lön också mer motiverade medarbetare och i och med att medarbetarna ger varandra feedback motverkar man löneglidning, säger systemutvecklaren Anders Granberg som varit drivande för införandet av modellen, till Barometern som först skrev om lönemodellen.

Som provision – men ändå inte

Transparens är ett nyckelord. Varje anställd sätter först den lön de önskar utifrån företagets värdegrund. Respektive team går därefter igenom lönen innan siffran går vidare till resten av företaget.

Lönerna publiceras synliga för samtliga anställda som ger feedback.

– Om det finns stora skillnader mellan den förväntade lönen och vad personalen anser att lönen bör vara är nästa steg konflikthantering, säger Mats Lindblom.

Lönen är alltså prestationsbaserad. Som provision, fast ändå inte.

– Här tittar vi på hela företaget. Det sista steget, när vi löst eventuella konflikter är att vi landat på en lönenivå som vi är nöjda med. Då startas budgetarbetet, är det här möjligt? En från varje team får möjlighet att delta i ett budgetforum, och i forumet ska budgeten hamna i balans, säger Mats Lindblom.

En del av utmaningen är hantera olika marknadslägen i Stockholm och Kalmar, enligt företagets vd Mats Lindblom.  

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!