Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Här är det varannan damernas som gäller

I Hyllie centrum har hälften av alla Herr Gårman bytts ut till Fru Gårman. Foto: Maria Nyman-Moritz

Nu gäller varannan damernas i Hyllie centrum - åtminstone då det kommer till vägskyltarna.

Lagom till den stora jämställdhetskonferensen Nordiskt Forum i Hyllie har Malmö stad bytt ut hälften av alla Herr Gårman till Fru Gårman.

– Vi vill förmedla jämställdhetstanken i området där konferensen hålls. Fru Gårman blir en liten symbol för det, säger projektledaren Peter Gustafsson.

Mellan torsdag och söndag fylls Hyllie av konferensdeltagare som besöker Nordiskt Forum 2014. Och Malmö Stad tar uppdraget som värdstad på största möjliga allvar.

Tidigare har Stationstorget och huvudgatorna i Hyllie centrum mestadels fyllts av vägskyltar prydda med Herr Gårman. Men under förra veckan förändrades gatubilden. Då byttes hälften av skyltarna till Fru Gårman i stället. Förändringen är tänkt att bli permanent.

– Vi kände att det var läge att byta ut skyltarna i samband med att vi stod som värdstad för konferensen. Malmö Stad arbetar aktivt med jämställdhetsfrågan på många områden, säger projektledaren Peter Gustafsson till Kvällsposten.

Den kjolklädda kvinnan på vägskylten har varit tillåten att användas sedan 1 januari 2009. Enligt vägmärkesförordningen utgörs därför numera vägmärket som kallas B3 Övergångsställe av både Herr och Fru Gårman. Märkena är likvärdiga och får användas för sig eller tillsammans i anslutning till övergångsställen.

– Hyllies utbyggnad började ta fart ungefär samtidigt som Fru Gårman tillkom som vägmärke. I området, som kommer att växa många år framöver, känns det därför naturligt att fortsättningsvis placera både Herr och Fru Gårman vid kommande övergångsställen, säger Peter Gustafsson. 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!