Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Studenternas idé matchar jordbrukare med arbetslösa

Vd:n för Företagarna om coronas påverkan på ekonomin.
Atakan Ari, 25 och Marcus Petersson, 23, har tagit fram en hemsida för lantbrukare och arbetssökande.
Foto: Privat
Många jordbrukare lider ekonomiskt i coronakrisen.
Foto: TT NYHETSBYRÅN
Johan Broddfelt, mentor på mastersprogrammet i entreprenörskap och innovation vid Lunds universitet.
Foto: Privat
Lena Fritzén är verkställande ledamot i Familjen Kamprads stiftelse.
Foto: LASSE SVENSSON
Familjen Kamparads stiftelse skänker tio miljoner till äldre.
Foto: LEV RADIN/PACIFIC PRESS/SHUTTERSTOC / LEV RADIN/PACIFIC PRESS/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Hylja Meshko och Liselotte "Lotta" Andersson är personerna som svarar på Trelleborgs coronalinje.
Foto: Birgitta Wilén/Trelleborgs kommun
Micke Andersson ordnar en virtuell smakprovning.
Foto: Privat
1 / 8

Coronakrisen slår hårt mot många av Sydsveriges invånare.

Samtidigt visas stor medmänsklighet och initiativförmåga.

33 småländska kommuner får dela på tio miljoner kronor som Familjen Kamprads stiftelse skänkt – pengarna ska göra tillvaron för de äldre lite bättre. 

Kvällsposten har tidigare uppmärksammat de som skänker ljus i mörka tider – nu vill att just du också berättar och inspirerar. 

Anställda varslas eller permitteras, företag går under och människors liv påverkas negativt inte bara av covid-19 i sig utan även av virusspridningens ekonomiska effekter.

Samtidigt tas mängder av initiativ i syfte att stötta och hjälpa medmänniskor.

Kvällsposten har uppmärksammat flera av dem.

När Lundastudenterna Atakan Ari, 25 och Marcus Petersson, 23 läste Kvällspostens artikel om att jordbrukare förlorar sin arbetskraft när gränserna stänger, bestämde de sig för att hjälpa till.

De läser ett masterprogram i entreprenörskap och innovation och har under två veckor tillsammans med sin mentor Johan Broddfelt snickrat ihop en hemsida där lantbrukare kan söka arbetskraft och arbetslösa hitta arbete – helt gratis.

– Vi läste artikeln och kände att vi ville hjälpa lantbruket i krisen. Det är stor brist på arbetskraft i jordbruket samtidigt som många är arbetslösa, säger Marcus Petersson.

Hemsidan Skördetid.se hjälper lantbrukare att hitta arbetskraft och vice versa.
Foto: Skärmdump

Hemsidan lanserades i går och i skrivandets stund är studenterna i kontakt med LRF, Lantbrukarnas riskförbund för att få hjälp att nå ut med nyheten – så att så många lantbrukare som möjligt registrerar sig. Samtidigt har ett 60-tal arbetssökande redan skrivit in sig. 

– Tanken är att man skriver in sig som lantbrukare, skriver var gården ligger, vad man behöver hjälp med och vad man har att erbjuda som kompensation. Genom en karta över Sverige kan jobbsökarna söka igenom gårdarna och anmäla sitt intresse för ett specifikt jobb. Sedan väljer lantbrukaren vem de kontaktar, säger Marcus Pettersson och berättar att de delvis blev inspirerade av ett liknande projekt i Tyskland. 

Marcus Pettersson berättar att han själv är uppvuxen på en liten gård i Östergötland och vet hur kämpig lönsamheten kan vara.

– Förhoppningen är nu att kunna hjälpa så många som möjligt och underlätta för både lantbrukare och arbetslösa, säger han.

Familjen Kamprad skänker 10 miljoner

Familjen Kamprads stiftelse skänker nu tio miljoner kronor i ett initiativ att förbättra situationen för de äldre i Småland – som drabbas hårt av den pågående coronakrisen. 

Tanken är att pengarna ska minska isoleringen på äldreboenden runtom i Småland. 

– Hade Ingvar Kamprad levt hade han ställt frågan till oss vad vi kunde göra för de äldre. Det gjorde att vi var tvungna att hitta några vägar, säger Lena Fritzén, verkställande ledamot i Familjen Kamprads stiftelse, till Smålandsposten.  

Det kan bland annat handla om inköp av digital teknik och utrustning och förstärkning av personella resurser, skriver stiftelsen på sin hemsida. 

– Nu när de äldre inte får träffa någon är det extra viktigt att det här fungerar. Finns det personal som kan trycka på rätt knappar kan de äldre prata med både barn och barnbarn. Men pengarna kan också användas till att förstärka med personal, säger Lena Fritzén vidare till Smålandsposten. 

Stiftelsen bildades på initiativ av familjen Kamprad donationer från Ingvar Kamprad, Inter Ikea Group och Ikano.

Ny telefonlinje 

Hylja Meshko är en av två anhörigkonsulenter i Trelleborgs kommun – som nu har öppnat upp en extra telefonlinje för personer över 70 år. 

Kommunen har redan en linje för att ge kommuninvånarna information och låta dem slippa göra knappval – i stället får de prata med Hylja Meshko eller hennes kollega som lotsar dem rätt. 

Nu har ytterligare en linje öppnats. När Hylja Meshko svarar på den ger hon råd och stöd med anledning av coronakrisen – eller erbjuder bara lite sällskap till de som tvingas sitta hemma. 

– För många äldre är det en guldkant när de får besök. Nu får de inte det längre, och då tror jag det är bra att kunna ringa och be om hjälp, säger Hylja Meshko. 

En del ställer frågor om coronautvecklingen eller om hur de ska göra med sin medicin. Det har än så länge varit ett ganska lugnt flöde till telefonen – men de som ringer pratar länge, berättar Hylja Meshko. 

– En del är uttråkade. De är ju vana vid att klara sig själv och sköta det vardagliga. Nu blir det tråkigt, säger hon. 

– Jag tror det är bra att ha den här linjen. Det är kul att vara till nytta. 

Virtuell smakprovning 

Micke Andersson i Tygelsjö började brygga öl hemma på spisen för tre år sedan. I somras ville han testa sina vingar och började få ut sitt öl Mick & Jack till flera krogar. Det har gått bra – fram tills nu, när så gott som hela krogbranschen nästan står still. 

– Vi blir väldigt påverkade. Större bryggerier som tillhör det fasta sortimentet på Systembolaget klarar sig bättre, säger han. 

Därför har han nu fått tänka till för att ändå driva sin verksamhet. 

– Jag började fundera över det här med smakprovningar. Det kan man inte riktigt ha för man träffas så många. Men samtidigt dricker man ju inte någon annans öl. Så jag tänkte, varför inte ha en virtuell smakprovning där jag berättar om ölet och min historia. De som är med köper en flaska så kan vi diskutera smaken. 

Micke försöker nu få ihop tio personer som vill vara med. 

– Man vill ändå ha det lite intimt, så vi kan prata med varandra. 

Lasarettet fick visir

Maria Nygren, verksamhetschef på lasarettet i Ystad fick i går en välkommen leverans - 200 visir som anställda ska använda för att skydda ansikte och ögon, skriver Ystads Allehanda.  Visiren är en bristvara. 

Men dentalföretaget Nordentic som har verksamhet i bland annat Ystad använde sina 3D-skrivare som enkelt kan tillverka det som behövs för att råda bot på bristen, åtminstone delvis.

Så här ser visiren ut som Ystads lasarett fick. De är tillverkade med hjälp av en 3D-skrivare.
Foto: Nordentic AB

– Vi är i behov av visir och munskydd. Vi samarbetar med Sus i Malmö/Lund och inventerar varje dag, säger Maria Nygren till Ystads Allehanda.

På måndagen kom företagets vd Filip Truedsson med resultatet av en hel helgs arbete med att tillverka den del av visiret som används för att fästa plasten som ska skydda ansikte och ögon.

– När coronaviruset kom skickade tillverkaren av printern ut frågan om vi kanske kunde hjälpa till att göra visir. Vi lade ut det på linkedin och fick en förfrågan från lasarettet i Ystad, säger Filip Truedsson, vd för Nordentic till tidningen.

Pojkarna bjöd på pizza 

Det handlar bland annat om bröderna Philip, 7, och James, 5, som tillsammans kom på idén att baka pizza och ge till äldre grannar i Halmstad som inte har möjlighet att gå ut. 

Så de bakade pizza med bland annat skinka, lök och ost på och placerade på trappan som grannarna kunde plocka upp. Även kusinen Ludvig, 9, hjälpte till.

– Det känns jättebra att hjälpa. Jag vill att de äldre ska ha det jättebra, säger Philip.

Hör av dig!

Vill du också vara med och inspirera dina medmänniskor och berätta om just dina initiativ för att underlätta i coronakrisen? Mejla direkt till maria.rydhagen@kvp.se om du har tips, inspiration, bilder, berättelser – eller något annat som du vill att KvP-läsarna ska ta del av.

Bröderna James (vänster) och Philip bakade pizza till sina äldre grannar.
Foto: Privat

Stöttar småföretag och vårdpersonal

I Malmö har ”Brigada Malmö” som är en ultrasgruppering som stöttar Malmö FF valt att skänka bort luncher till personalen på sjukhuset.

Ultrasgrupperingen Brigada Malmö ville stötta vårdpersonalen – och bjöd på lunch.
Foto: Privat

” Idag har Brigada Malmö lämnat över presentkort på lunch till 60 medarbetare på Malmö sjukhus. Detta för att visa stöd till vårdpersonalen som kämpar dygnet runt för svenska folkets hälsa, framförallt coronapandemin. 

Brigada Malmö uppmanar alla Malmöbor att bidra på det sätt man kan! Ingen kan gör allt, men alla kan göra något. Tillsammans för Malmö!”, skriver de i ett mejl till KvP.

Det handlar även om Sandra Hanna Westerberg, 28, i Växjö som har startat en insamling för att köpa presentkort av lokala småföretagare och skänka till personal inom vården. På bara en vecka har hon samlat in över 100 000 kronor, vilket Aftonbladet skrev om först.

Hennes initiativ har genererat omkring 4 000 kronor för ett 30-tal företag i Växjö. Pengar som gör stor skillnad i tider där hotet om konkurs är överhängande.

– På ett ställe fick jag veta att det motsvarade hela förra veckans inkomst. Det har varit fantastiskt respons och företagare har reagerat med tårar. Och kramar, fast på distans. 

Sandra Hanna Westerberg har startat ett initiativ för att hjälpa småföretag och vårdpersonal i coronakrisen.
Foto: Privat

Taxiägaren Tebin

Ett annat exempel är taxiägaren Tebin Salihs. Han tappar körningar på grund av att det inte längre är lika mycket människor i rörelse. Den lediga tiden används nu för att köra vårdanställda till universitetssjukhuset i Malmö – gratis.

– Personalen gör alltid ett fantastiskt jobb och särskilt i dessa tider är de mina stora hjältar, berättade Tebin Salih.

– Personalen gör alltid ett fantastiskt jobb och särskilt i dessa tider är de mina stora hjältar, berättade Tebin Salih.

Tebin Salih.
Foto: Privat

Linnéa, 7, fick viktig medicin

Ett annat initiativ är det som räddat Christina Davidssons sjuåriga dotter Linnéa från att riskera ansiktsförlamning på grund av barnmigrän. När Christina skulle köpa flytande Nurofen, Alvedon och Ipren var det slutsålt, vilket hon skrev om i ett inlägg på Facebook. Kort senare började mediciner skickas hem till familjen. Mia Nylander var en av alla som hjälpte till.

– Jag är sån som person, det ligger mig väldigt varmt om hjärtat att hjälpa till. Jag hade Nurofen som hon behövde, jag har själv en större dotter som har kraftig migrän så jag vet precis hur det är, sa Mia Nylander när gåvan uppmärksammades.

Christina Davidsson och dottern Linnéa.
Foto: Privat
Mia Nylander.
Foto: Privat

Dan hjälper restaruanger

I Trelleborg har företaget Protega bestämt sig för att hjälpa restauranger i närområdet, detta genom att bjuda sina anställda på lunch där.

– Vi måste hjälpas åt, många bäckar små, är vd:n Dan Klittbos inställning.

Dan Klittbo.
Foto: Privat

Kattis ger personalen jobb

Kattis Ivholt driver Hotell Dannegården i Trelleborg där gästerna lyser med sin frånvaro. Hennes påhittighet har gjort att personalen kunnat fortsätta jobba – men på Ica Maxi som saknat personal på grund av sjukdom.

– Det är en solskenshistoria mitt i allt. De blev jätteglada och vi blev jätteglada. Det täcker inte hela mitt behov eftersom vi har fasta utgifter också men vi slipper ta till drastiska åtgärder för personalen, säger Kattis Ivholt.

Kattis Ivholt.
Foto: Privat

Bo tillverkar handsprit

I Klågerup har Bo Gustafssons företag sadlat om. Här tillverkades tidigare vård- och kompletteringsfoder för hästar och hundar. I lokalerna har produktionen helt ställts om.  Nu görs alcogel och tvättsprit.

– Det känns stimulerande och roligt. Sedan märker man i kontakten med våra leverantörer att de också anstränger sig extra nu. Alla hjälper till så gott de går, säger Bo.

Bo Gustafsson.
Foto: FRITZ SCHIBLI

Vill du också vara med och inspirera dina medmänniskor och berätta om just dina initiativ för att underlätta i coronakrisen.

Mejla direkt till maria.rydhagen@kvp.se om du har tips, inspiration, bilder, berättelser – eller något annat som du vill att KvP-läsarna ska ta del av.

Låten