Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

James, 5, och Philip, 7, bakade pizza åt äldre

Vd:n för Företagarna om coronas påverkan på ekonomin.

Coronakrisen slår hårt mot många av Sydsveriges invånare.

Samtidigt visas stor medmänsklighet och initiativförmåga.

Som när bröderna Philip, 7, och James, 5, från Halmstad kom på idén att baka pizza och ge till äldre grannar som sitter i karantän.

– Jag vill att de äldre ska ha det jättebra, säger Philip.

Kvällsposten har tidigare uppmärksammat de som skänker ljus i mörka tider – nu vill att just du också berättar och inspirerar. 

Anställda varslas eller permitteras, företag går under och människors liv påverkas negativt inte bara av covid-19 i sig utan även av virusspridningens ekonomiska effekter.

Samtidigt tas mängder av initiativ i syfte att stötta och hjälpa medmänniskor.

Kvällsposten har uppmärksammat flera av dem.

Det handlar bland annat om bröderna Philip, 7, och James, 5, som tillsammans kom på idén att baka pizza och ge till äldre grannar i Halmstad som inte har möjlighet att gå ut. 

Så de bakade pizza med bland annat skinka, lök och ost på och placerade på trappan som grannarna kunde plocka upp. Även kusinen Ludvig, 9, hjälpte till.

– Det känns jättebra att hjälpa. Jag vill att de äldre ska ha det jättebra, säger Philip.

Hör av dig!

Vill du också vara med och inspirera dina medmänniskor och berätta om just dina initiativ för att underlätta i coronakrisen? Mejla direkt till maria.rydhagen@kvp.se om du har tips, inspiration, bilder, berättelser – eller något annat som du vill att KvP-läsarna ska ta del av.

Bröderna James (vänster) och Philip bakade pizza till sina äldre grannar.Foto: Privat

 

Stöttar småföretag och vårdpersonal

I Malmö har ”Brigada Malmö” som är en ultrasgruppering som stöttar Malmö FF valt att skänka bort luncher till personalen på sjukhuset.

Ultrasgrupperingen Brigada Malmö ville stötta vårdpersonalen – och bjöd på lunch.Foto: Privat

” Idag har Brigada Malmö lämnat över presentkort på lunch till 60 medarbetare på Malmö sjukhus. Detta för att visa stöd till vårdpersonalen som kämpar dygnet runt för svenska folkets hälsa, framförallt coronapandemin. 

Brigada Malmö uppmanar alla Malmöbor att bidra på det sätt man kan! Ingen kan gör allt, men alla kan göra något. Tillsammans för Malmö!”, skriver de i ett mejl till KvP.

Det handlar även om Sandra Hanna Westerberg, 28, i Växjö som har startat en insamling för att köpa presentkort av lokala småföretagare och skänka till personal inom vården. På bara en vecka har hon samlat in över 100 000 kronor, vilket Aftonbladet skrev om först.

Hennes initiativ har genererat omkring 4 000 kronor för ett 30-tal företag i Växjö. Pengar som gör stor skillnad i tider där hotet om konkurs är överhängande.

– På ett ställe fick jag veta att det motsvarade hela förra veckans inkomst. Det har varit fantastiskt respons och företagare har reagerat med tårar. Och kramar, fast på distans. 

Sandra Hanna Westerberg har startat ett initiativ för att hjälpa småföretag och vårdpersonal i coronakrisen.Foto: Privat

Taxiägaren Tebin

Ett annat exempel är taxiägaren Tebin Salihs. Han tappar körningar på grund av att det inte längre är lika mycket människor i rörelse. Den lediga tiden används nu för att köra vårdanställda till universitetssjukhuset i Malmö – gratis.

– Personalen gör alltid ett fantastiskt jobb och särskilt i dessa tider är de mina stora hjältar, berättade Tebin Salih.

– Personalen gör alltid ett fantastiskt jobb och särskilt i dessa tider är de mina stora hjältar, berättade Tebin Salih.

Tebin Salih.Foto: Privat

Linnéa, 7, fick viktig medicin

Ett annat initiativ är det som räddat Christina Davidssons sjuåriga dotter Linnéa från att riskera ansiktsförlamning på grund av barnmigrän. När Christina skulle köpa flytande Nurofen, Alvedon och Ipren var det slutsålt, vilket hon skrev om i ett inlägg på Facebook. Kort senare började mediciner skickas hem till familjen. Mia Nylander var en av alla som hjälpte till.

– Jag är sån som person, det ligger mig väldigt varmt om hjärtat att hjälpa till. Jag hade Nurofen som hon behövde, jag har själv en större dotter som har kraftig migrän så jag vet precis hur det är, sa Mia Nylander när gåvan uppmärksammades.

Christina Davidsson och dottern Linnéa.Foto: Privat
Mia Nylander.Foto: Privat

Dan hjälper restaruanger

I Trelleborg har företaget Protega bestämt sig för att hjälpa restauranger i närområdet, detta genom att bjuda sina anställda på lunch där.

– Vi måste hjälpas åt, många bäckar små, är vd:n Dan Klittbos inställning.

Dan Klittbo.Foto: Privat

Kattis ger personalen jobb

Kattis Ivholt driver Hotell Dannegården i Trelleborg där gästerna lyser med sin frånvaro. Hennes påhittighet har gjort att personalen kunnat fortsätta jobba – men på Ica Maxi som saknat personal på grund av sjukdom.

– Det är en solskenshistoria mitt i allt. De blev jätteglada och vi blev jätteglada. Det täcker inte hela mitt behov eftersom vi har fasta utgifter också men vi slipper ta till drastiska åtgärder för personalen, säger Kattis Ivholt.

Kattis Ivholt.Foto: Privat

Bo tillverkar handsprit

I Klågerup har Bo Gustafssons företag sadlat om. Här tillverkades tidigare vård- och kompletteringsfoder för hästar och hundar. I lokalerna har produktionen helt ställts om.  Nu görs alcogel och tvättsprit.

– Det känns stimulerande och roligt. Sedan märker man i kontakten med våra leverantörer att de också anstränger sig extra nu. Alla hjälper till så gott de går, säger Bo.

Bo Gustafsson.Foto: FRITZ SCHIBLI

Vill du också vara med och inspirera dina medmänniskor och berätta om just dina initiativ för att underlätta i coronakrisen.

Mejla direkt till maria.rydhagen@kvp.se om du har tips, inspiration, bilder, berättelser – eller något annat som du vill att KvP-läsarna ska ta del av.

Låten "karantän" blev till efter att Oden blivit hemskickad från skolan med hosta och fått spendera en vecka hemma – se vad han åstadkom här.