Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Krogens ”slavkällare” avslöjad av bilderna

I ett reportage som publicerades i Expressen i början av januari berättade en kvinna, Suravi, om hur hon som 14-åring blev bortgift med en krogägare och sedan tagen till Malmö där hon fick arbeta i mannens restauranger under slavliknande förhållande.
I restaurangens källare hittades en säng.Foto: Miljöförvaltningen
Enligt inspektörerna bodde någon i källaren, utan ventilation och ljus.Foto: Miljöförvaltningen
Ägaren beordrades ta bort sängen, annars hotades denne av vite på 25 000 kronor.Foto: Miljöförvaltningen

Slavliknande arbetsförhållanden och anställda som sover i lokalerna.

Här är miljöinspektörernas egna bilder från en av de utpekade restaurangerna i Malmö.

Och trots att man regelbundet kontrollerar krogarna, återkommer problemen när inspektörerna lämnat platsen.

– Det som behövs är tips från de som har sett något. Vi behöver andras hjälp, säger Vian Mirza, enhetschef för bostadstillsyn på Malmö stad.

Enligt Kvällspostens avslöjande bryter krögare i området gång på gång mot lagar och utnyttjar de anställda – och det pågår år efter år.

I ett reportage som publicerades i Kvällsposten/Expressen i början av januari berättade en kvinna, Suravi, om hur hon som 14-åring blev bortgift med en krogägare och sedan tagen till Malmö där hon fick arbeta i mannens restauranger under slavliknande förhållande.

När Malmö stad nyligen gjorde en oanmäld inspektion på en av den utpekade krogen hittade man bevis på att någon bodde i populära restaurangens källare, något som först uppmärksammades av Hem och hyra.

– Det var ett anonymt tips som kom in. När vi får ett tips försöker vi alltid följa upp dem, och vi säger inte till i förväg. Så det var en oanmäld kontroll, säger Vian Mirza.

Arbetsförhållanden på krogar i Malmö har uppmärksammats efter Kvällspostens avslöjande.Foto: Miljöförvaltningen

Restaurangen är en av dem som granskats av Kvällsposten. När inspektörerna kom ner i krogens källare hittade man bland annat en säng – något som inspektörerna bedömde bara ett bevis på att någon bodde i utrymmet.

– Det vi tittar efter är om det finns tecken på att någon använder lokalen som sovplats. Det krav enligt miljöbalken på hur en vistelsemiljö ska vara, krav på hur luften ska vara, ljustillförsel och så vidare. Utrymmen som källarlokaler och förråd ska inte användas som bostad.

Åtgärden blev ett förläggande om att ta bort sängen, detta under hot om vite på 25 000 kronor. När inspektörerna följde upp besöket var sängen borta.

Malmö stad genomför kontinuerligt kontroller av krogar.Foto: Miljöförvaltningen

Malmö stad genomför liknande kontroller regelbundet.

– Vi jobbar med detta kontinuerligt. Det är hela tiden pågående, i hela Malmö.

Men detta har pågått länge och är enligt Kvällspostens avslöjande vanligt. Hur kan krögarna komma undan med detta om ni kontrollerar kontinuerligt. 

– Vi kan kontrollera det just nu. Men när vi går vidare och jobbar med en annan verksamhet på en annan plats i Malmö då kan verksamhetsutövaren återgå till att göra det den inte ska. Det skulle krävas att vi kom ut hela tiden för att stoppa det, och det finns det inte resurser till. Vi kan inte vara på ett ställe hela tiden.

Saknar ni några verktyg för att stoppa detta?

– Jag tycker ändå att vi har bra möjligheter. Det som behövs är tips från de som har sett något. Vi behöver andras hjälp, inte bara de som besöker verksamheter utan även kolleger från myndigheter som varit där av andra skäl. Tips och kollegers ögon.

– I de flesta fall har vi inte problem som är återkommande, det brukar reda ut sig. Vi har numera ett bra samarbete med andra myndigheter, och det fungerar exceptionellt bra just nu.