Anders Paulson och Filippa Paulson. Foto: Emelie JönssonAnders Paulson och Filippa Paulson. Foto: Emelie Jönsson
Anders Paulson och Filippa Paulson. Foto: Emelie Jönsson
Anders Paulson. Foto: PrivatAnders Paulson. Foto: Privat
Anders Paulson. Foto: Privat

Här är appen som ska stoppa trakasserierna

Publicerad

Oron för dotterns trygghet blev för mycket för Anders Paulson – som nu lanserar appen AllOne för personer som hamnar i nöd.

Något som är extra aktuellt efter den senaste tidens rapporter om sexuella trakasserier.

– Man är alltid jätteorolig för sina barn, säger Anders Paulson.

När Anders Paulsson, 53, bodde i Sydamerika växte en otrygghet fram hos honom.

Samtidigt började hans dotter på förskolan i Rio de Janeiro i Brasilien.

– Och då kände man sig otrygg hela tiden. Då föddes tanken om ett sätt att "övervaka".

När Anders kom hem till Sverige fortsatte känslan av otrygghet.

– De var inte mycket tryggare här hemma. Det var lika många som var otrygga här, som sitter på tunnelbanan själva eller går hem själva på kvällen.

Resultatet blev en trygghetsappen AllOne med ett larm som kopplas till personer som personen själv har valt ut, men också till andra appanvändare som befinner sig i närheten rent geografiskt.

AllOne lanserad över hela världen

Nu finns Anders app lanserad över hela världen, däribland i USA och Indien. Appen finns att ladda ner via App Store och Google Play. Företaget bakom appen samarbetar även med organisationer som arbetar mot samma mål som Anders.

– Vi samarbetar med Childhood i Sydafrika och en förening i Indien, där de har otroliga problem.

Anders säger att föräldrarollen motiverade honom ännu mer att ta fram appen AllOne.

– Absolut, man är alltid jätteorolig för sina barn. Det märker vi nu när vi har arbetat med appen aktivt, att vi får massa respons och enligt en undersökning känner sig 70 procent av tjejerna mellan 18 och 34 år otrygga eller rädda för att bli sexuellt antastade. Det finns en otroligt otrygghet och inte ser det ut att bli bättre heller.

Och hans dotter Filippa Paulson, 17, har varit ett bollplank under arbetets gång med trygghetslarmet.

– Hon var en del i varför idén om appen ens kom upp. Jag har bollat med henne och hur hon pratar med sina vänner, när hon känner du dig otrygg och liknande.

Appen är dock inte bara till för att motverka sexuella trakasserier.

Mobilappen passar i många lägen

Med appens olika funktioner passar den även för personer som är ute promenad eller rastar hunden, eller kanske ett jaktlag som inte vill tappa bort varandra.

Anders säger att appen ligger lite i tiden med tanke på den senaste tidens rapporter om sexuella trakasserier.

Men också att appen inte löser grundproblemet: Personer som trakasserar och antastar andra.

– Givetvis är det trist att appen ens behövs. Det sjuka är att den verkligen behövs i hela världen. Men många av de som är med i bolaget hjälper till ideellt för vi tänker att om vi kan hjälpa en person så är det bra. Det är många som lägger ner många timmar i projektet.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag