Senaste skjutningen var i måndags. Den drabbade mannen skadades, men räddades till livet. Han har inte velat medverka i någon större utsträckning i polisens utredning. Foto: MIKAEL NILSSON
Senaste skjutningen var i måndags. Den drabbade mannen skadades, men räddades till livet. Han har inte velat medverka i någon större utsträckning i polisens utredning. Foto: MIKAEL NILSSON

Här är alla olösta skjutningar och mord – bara under 2017

Publicerad

Brottsoffer som inte vill prata.

Vittnen som inte vågar vittna.

Och en mordvåg som inte verkar ta slut.

Polisen läge i Malmö just nu är ansträngt.

– Läget är inget vidare. Vi har all vår personal på morden. Det är svårt att få resurserna att räcka till för mordförsök, säger Anders Larsson, utredningsledare vid polisen i Malmö.

Mindre än tre månader in på året 2017 har polisen i Malmö redan 19 mord och skjutningar att utreda. En av konsekvenserna av det stora antalet grova brott gör att andra brott blir lidande.

– Läget är inget vidare. Vi har all vår personal på morden. Det är svårt att få resurserna att räcka till för mordförsök, säger Anders Larsson, utredningsledare vid polisen i Malmö.

Att mordförsök inte kan utredas på allvar är ett stort problem, menar han.

– Det blir inte bra. Både mord och mordförsök är grova, allvarliga brott. Det är viktigt att man tidigt gör ett flertal åtgärder. Att man är snabb på plats och säkrar bevisning. Allt från vittnesuppgifter till kameror i området. Därför är det inte bra om vi inte sedan har resurser att jobba med detta, säger Anders Larsson.

Drabbade medverkar – ibland

Han utreder mer än ett fall där bostäder beskjutits. I vissa fall medverkar de som drabbats, i andra fall inte.

– Det är lite blandat. Man ska också veta att många skjutningar riktar sig mot flerfamiljshus. Det finns också i vågskålen att det kan vara en felskjutning som riktat sig mot en annan lägenhet, säger Anders Larsson.

Ronny Holmberg, förundersökningsledare, ansvarar för utredningen kring mordförsöket mot en man i Fosie den 2 mars. Han menar också att de många utredningarna påverkar arbetet i stort.

– Vi har ett hårt tryck. I den bästa av världar hade vi hållit ett högre tempo, men vi gör de åtgärder vi behöver, säger Ronny Holmberg och fortsätter:

– Det är klart att det är negativt om det går långsamt. Nu är det som det är, och vi sliter som djur.

För de enskilda utredarna innebär pressen att många har känslan av att inte hinna med.

– Man blir stressad, så är det ju. Alla kan få en känsla av otillräcklighet, säger han. 

Lösningen kan vara att för ett tag söka sig till andra arbetsuppgifter.

– Då gör man något annat. Byter fokus. Vi måste ju gå vidare, vi kan inte stanna vid ett misslyckande. Ingen här ger upp. Vi försöker hitta lösningar för att komma vidare, säger Ronny Holmberg.

Utredaren: "Sådant samhälle vill vi inte ha"

Mest uppmärksammad har mordet på Ahmed Obaid, 16, blivit. Han sköts ihjäl vid en busshållplats den 12 januari och fortfarande finns ingen gripen. Mordet på den unga pojken satte igång en stor debatt om våldsvågen i Malmö. 

Men förundersökningsledaren Jörgen Nilsson menar inte att just detta ökar pressen på honom och utredarna.

– Man kan säga så här: Oavsett vem som är mördad, så är det hög prio. De som jobbar med detta känner inte att pressen är större på just detta. Men jag förstår att den är extra intressant, medialt. Jag själv tycker också att det är oerhört viktigt att det blir löst. Det är inget samhälle som vi vill ha, där en 16-åring skjuts.

 

Länk: Alla mord och skjutningar i Malmö 2017

 

Följ utvecklingen i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag