Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Säkerhetsrådet överens: ”Kemvapen oacceptabelt”

Staffan De Mistura har helt nyligen varit i både Moskva och Teheran och samlat på sig uppgifter om de båda ländernas inställning i konflikten. Foto: UD
Under at par timmar ska Staffan de Mistura ge säkerhetsrådet en lägesrapport om Syrien-krisen. Foto: UD
Sveriges FN-ambassadör Olof Skoog Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Säkerhetsrådets toppmöte på Backåkra i Skåne är på väg att avslutas.

Säkerhetsrådet har enats om tre åtgärder.

– Vi enades också om att bruket av kemvapen bryter mot resolution 2118 och är oacceptabelt, säger ordförande Gustavo Meza-Cuadra under en pressträff.

Efter en avkopplande middag och övernattning på Ystad Saltsjöbads kurhotell transporterades ledamöterna för andra dagen åter till Dag Hammarskjölds fyrlängade Skånegård Backåkra på Österlen.

Strax före klockan 14 gjorde Sveriges FN-ambassadör Olof Skoog ett uttalande om vad det tre dagar långa toppmötet egentligen kommit fram till.

Inga beslut har fattats av säkerhetsrådet, varken när det gäller Syrienkonflikten eller något annat.

Men ledamöterna har enligt Skoog kommit varandra närmare och börjat prata med varandra igen.

Tidigare har låsningarna mellan särskilt Ryssland och USA varit stora.

Överens om tre saker

– Vi är överens om att bryta det dödläge som varit, sa Olof Skoog vid presskonferensen.

Sveriges FN-ambassadör Olof Skoog höll en hastig presskonferens på Malmö Airport under söndagen. Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Enligt honom är det främst tre saker rådet blivit överens om.

Det handlar om att Syrienkrisen måste lösas på politisk väg, att man måste ta tag i den humanitära processen och att man måste söka svaren på vem som är ansvarig för attacken med kemiska vapen i landet.

– Vi uppfattar det som att även den ryska sidan är med på detta. svarar Olof Skoog på en direkt fråga.

På eftermiddagen hölls en presskonferens med säkerhetsrådets ordförande Gustavo Meza-Cuadra, från Peru. 

Han lovade att säkerhetsrådet nu ska intensifiera sina.ansträngningar.

– En politisk lösning måste vara i linje med resolution 2254. Vi enades om behovet av att helt och fullt genomföra resolution 2401, som vi enades om i februari för att hantera den humanitära situationen, säger ordförande Gustavo Meza-Cuadra på pressträffen, enligt TT.

– Vi enades också om att bruket av kemvapen bryter mot resolution 2118 och är oacceptabelt.

Samlat uppgifter

Olof Skoog sa under sin presskonferens att miljön på Backåkra stimulerat ledamöterna och nämnde särskilt målningen där den förre generalsekreteraren Dag Hammarskjölds porträtt i matsalen blickat ner på dem.

Under lördagen deltog FN:s särskilda sändebud i Syrien-konflikten Staffan de Mistura med sina intryck. 

Den svensk-italienske toppdiplomaten har helt nyligen varit i både Moskva och Teheran och samlat på sig uppgifter om de båda ländernas inställning i konflikten.

Betyder mycket

– Hans uppgifter var viktiga och bidrog starkt att alla nu inser att vi måste blåsa nya tag i processen, säger Olof Skoog.

Enligt honom har säkerhetsrådets generalsekreterare personligen erbjudit sin hjälp med att hitta en lösning på Syrien-konflikten. 

Enligt Olof Skoog inser nu också medlemmarna i säkerhetsrådet att man i fortsättningen måste bli bättre på att förebygga händelser.

Han sa också att mötet i Sverige inte kunde kommit vid en lämpligare tidpunkt.

– Timingen var helt perfekt, det är alla överens om.

 Till skillnad mot lördagen då hundratalet journalister och fotografer tilläts följa aktiviteterna på nära håll var söndagen helt stängd för medierna.

Det är också under söndagen som den svåra punkten på dagordningen skulle upp på bordet - konflikten i Syrien.

Men Sveriges utrikesminister Margot Wallström hade redan i förväg flaggat för att att man inte kunde vänta sig några konkreta resultat av mötet.

 

Den svensk-italienske diplomaten Staffan de Mistura, 71, tas emot på säkerhetsrådets toppmöte i Skåne. Foto: UD

Därtill är låsningarna mellan framför allt USA och Ryssland alltför stora - särskilt sedan USA med stöd av Storbritannien och Frankrike helt nyligen angripit Syriska forskningsanläggningar och platser där det enligt uppgifter fanns kemiska stridsmedel lagrade.

Syriens bundsförvant Ryssland, och även Iran, har starkt kritiserat handlingen och hävdat att aktionen inte varit sanktionerad av säkerhetsrådet. 

Man har också sagt att bombningarna varit ett flagrant brott mot folkrätten.

Under inledningen av säkerhetsrådets möte i Skåne har flera av medlemmarna påtalat att Syrien-krisen enbart kan lösas genom politisk överenskommelse.

Sveriges statsminister Stefan Löfven har för sin del ställt en del av sitt hopp till att omgivningarna runt Backåkra ska inspirera säkerhetsrådet att fatta kloka beslut.

Måste hitta tillbaka

– Det känns viktigt att hitta det politiska spåret igen. Läget i Syrien kräver en politisk lösning, sa också Carl Skau, Sveriges andre ambassadör i FN under lördagen. 

Säkerhetsrådets möte i Skåne har varit bestämt under en längre tid. Men det ska ha varit först i torsdags som generalsekreteraren, portugisen Antonio Guterres, meddelade att han ville ägna en av dagarna i Backåkra för en lösning av Syrienkonflikten.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!