Medlemmarna i Barbieringen träffas en gång varje år för att titta på sina samlingar av den världsberömda dockan, utbyta erfarenheter och bara umgås. Träffarna hålls alltid på Lekoseum i Osby, eftersom det var Brio som tog hem dockan till Sverige 1963 känns platsen självklar. Barbie har faktiskt ett eget rum på museet.
Inför årets träff valde föreningen att öppna upp sin samling för allmänheten.
– Vi vill öppna dörrarna åt världen och bjuda människor på den här glädjen, säger intendenten Solveig Nordh.
Över 130 samlare
Barbieringen har över 130 samlare och en av de mest rutinerade är Gunvor Högstedt som 1994 grundade föreningen i samband med att den världsberömda dockan firade 30-årsjubileum i Sverige.
– Egentligen var det tack vare att Nordiska museet öppnade en utställning, "Barbie - ett kulturfenomen". Då förstod jag och mina vänner, som också samlade, att Barbie var något extra. Att ett så fint och anrikt museum ordnade en utställning visade att det var både rumsrent och seriöst att samla och att det inte bara var vi som var lite knasiga, skrattar Gunvor.
Själv är hon en inbiten samlare men vill inte svara på hur många dockor hon har, det vill ingen.
– Den frågan får du inte ställa! Vi räknar inte våra dockor, det är inte så det fungerar. Man har kanske tio av en sort och en av en annan, skrattar hon.
Ska helst vara från 60-talet
Bland dockorna på Lekoseum finns Barbie i alla möjliga former, men framför allt är det accessoarerna som utmärker sig. Gunvor Högstedt förklarar att hon själv förtjusas av kläderna, och att dockan helst ska vara från 1960-talet och i viss mån 70-talet.
Dockorna har tillverkats över hela världen men för många samlare är det den första tillverkningsperioden, från 1959 och cirka tio år framöver, som tilltalar mest. Då gjordes dockorna i Japan och kännetecknades av hög kvalitet i utförandet.
– Framför allt vad gäller kläderna! Det är välskräddat och med fantastiska tyger. Man ser att en hel del detaljer är handsydda, otroligt fint är det.
Barbiedockor går att hitta i de flesta barnrum över hela världen, men populariteten har dalat i takt med att traditionella leksaker konkurreras ut av datorspel och annat.
För den köpsugne finns det två alternativ när det gäller Barbiedockor: Den lite mer påkostade modellen som säljs till de med samlarintresse, eller den vanliga leksaksdockan.
Men smakar det så kostar det.
– Dockor som är oskadda och i fint skick kan kosta från 20 000 kronor och uppåt. Den allra dyraste som jag känner till är fortfarande de från det första tillverkningsåret, 1959, säger Gunvor Högstedt.