Hans-Uno Bengtsson var docent i teoretiskt fysik vid Lunds universitet. Foto: Christer Wahlgren
Hans-Uno Bengtsson var docent i teoretiskt fysik vid Lunds universitet. Foto: Christer Wahlgren

Hans-Uno Bengtsson avled i helgen

Publicerad
Uppdaterad
Den karismatiska Lundaprofilen, fysikdocenten och författaren Hans-Uno Bengtsson, avled natten till lördagen efter en tids sjukdom.
Hans-Uno Bengtsson blev 54 år.
- Han var en fantastisk människa, säger prefekten Anders Irbäck vid institutionen för teoretisk fysik, till KVP.se.
Hans-Uno Bengtsson var docent i teoretiskt fysik vid Lunds universitet.
Så gott som varje dag sågs han cykla genom Lund. Som regel klädd helt i svart med spretig, svart frisyr.
Han gjorde sig känd för att med hjälp av humoristiska metoder förklara fysikaliska fenomen. Bland annat uppträdde han som fakir genom att gå på glödande kol och utsätta sig för experiment på en spikmatta.
"Outstanding Teacher"
De uppseendeväckande försöken förklarade han sedan med hjälp av fysikens lagar. Han har bland många andra böcker skrivit Fysik för fakirer.
Han mottog också flera pedagogiska priser, däribland Årets folkbildare 1993 och Forskningrådsnämndens Rosénpris 1996 för sin populärvetenskapliga gärning.
Hans-Uno Bengtsson var även gästprofessor vid UCLA, University of California i Los Angeles.
Där utsåg hans elever honom tre år i rad till ”Outstandig Teacher”.

"Fantastisk medarbetare"

Anders Irbäck är prefekt på Institutionen för teoretisk fysik vid Lunds universitet. Han minns vännen och kollegan Hans-Uno Bengtsson med värme och beundran.
- Han var en fantastisk medarbetare och människa som satte jobbet mycket högt. Vi arbetade tillsammans under många år. Han betydde oerhört mycket för grundutbildningen och spände över stora områden inom fysiken.

Amatörflygare

Hans-Uno Bengtsson gav ut flera böcker, både läroböcker och populärvetenskaplig litteratur.
Han var också medlem i flera sällskap. bland andra Skånska akademien, Fritiof Nilsson Piraten sällskapet, Lukasgillet och Gammeldanskens vänner.
På fritiden var han amatörflygare och körde gärna motorcykel. Hans närmaste är barnen Åsa och Mårten.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag