Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Hans kära Linda dog efter förlossningen

"En dag ska jag berätta för mina flickor vad som hände deras mamma. Då är det viktigt att jag har sanningen", säger Sejad Ciric med Ilda i famnen och Dalinda bredvid sig.
Foto: Ronny Johannesson

LANDSKRONA. Hans kärlek till Linda visste inga gränser när hon berättade att de skulle få barn, två stycken dessutom. Dubbel glädje!

Men vid förlossningen kullkastades Sejad Cirics lycka fullkomligt. Hans älskade Linda, 41, avled efter att ha fött deras två flickor, ingen har ännu kunnat förklara varför.

I dag är 46-årige Sejad Ciric ensam förälder till tvillingarna Dalinda och Ilda.

- En dag måste jag berätta för dem vad som hände. Därför är det viktigt att vi får alla svar, säger han allvarsamt.

Det har snart gått fem månader sedan familjen så tragiskt slogs sönder på kvinnokliniken på Kristianstads lasarett.

Flickorna föddes sju veckor för tidigt och efter förlossningen fick de vara 36 dagar på neonatalvården, en klinik som Sejad inte har något ont att säga om.

- Där har personalen varit ett litet ljus i mörkret, säger han.

Vi träffas hemma hos Sejads mamma i Landskrona. Sejad och hans små döttrar bor där för tillfället, han hoppas snart hitta något eget, men inser att det kan bli svårt att vara ensam förälder, han behöver allt stöd han kan få.

- Vården tog livet av min Linda och jag har inte hunnit sörja. Det känns som om min process aldrig ska ta slut, säger han.

Samtidigt som han ger lilla Idla mat i nappflaska klappar han lätt den nyss matade Dalinda som ligger bredvid honom i soffan. De är förtjusande välmående små töser och deras pappa kommer att betyda allt för dem. Hans stolthet går inte att ta miste på.

"Hade svårt att andas"

- De är jätteduktiga redan och de växer bra. "Papsi" älskar er, säger han och pussar lilla Idla på kinden.

Sejads minnen från dygnet när han och Linda åkte in till lasarettet i Kristianstad den 9 juni i år är fragmentariska men tydliga.

- Linda hade fått för högt blodtryck och hon svullnade upp väldigt, det märktes att hon inte var okej. Hon hade svårt att andas också.

- Vi undrade flera gånger om de inte kunde göra kejsarsnitt, men vi fick nej. Någon i salen kontrade med att "Vem vill gå med ett fult ärr på magen när det är sommar", berättar Sejad och skakar indignerat på huvudet.

De kom in till kliniken vid halv 4 på morgonen. 13.04 föddes Ilda. Fyra minuter senare kom Dalinda.

"Blev alldeles desperat"

Kort efter fick Linda väldiga magplågor som hon efter flera påtryckningar fick smärtlindring för, utan att det hjälpte.

- Sen fick hon en hemsk värk i huvudet och verkade försvinna mer och mer. Hennes blodtryck steg ytterligare och jag blev alldeles desperat, och undrade varför de inte gjorde mer, en röntgen, prover eller tog henne till specialistvård i Lund, någonting för att reda ut vad det var som hände med min Linda...

Sejad blir tyst, lägger de små tillrätta i var sin babysitter, harklar sig lite. Sejads mamma har tårar i ögonen när sonen berättar.

Inte förrän nästa morgon togs Linda med ambulans till universitetssjukhuset i Lund. En datortomografi under natten hade visat att hon hade en utbredd hjärnblödning. Ett blodprov, taget alldeles för sent enligt Sejad, bekräftade också en misstanke om att Linda hade fått en havandeskapsförgiftning.

Sejad frågade varför de inte tog henne till Lund i helikopter, alla insåg ju vid det laget att Lindas tillstånd var akut.

- Ambulans gick fortare än helikopter fick jag veta, säger Sejad.

Skrämmande attityd

Linda förklarades död några timmar senare på Lunds lasarett. När läkaren ville lägga in de små flickorna på Lindas livlösa kropp reagerade Sejad bestämt.

- Det var som om läkarna lekte Gud eller nåt, säger han tungt.

Hela hans liv förändrades i och med Lindas bortgång, och tre flickor miste sin mamma. Sajed talar om Lindas 15-åriga dotter.

- Jag vet att hon sörjer allra mest av oss alla, det är förståeligt, hon är en så klok och fin flicka, mina döttrars storasyster, säger han.

De senaste månaderna har på många sätt varit svåra. Förutom förlusten och sorgen har han mött skrämmande attityder från myndigheternas sida. Han har fått konstiga kränkande frågor om faderskapet.

- Någon undrade om jag ville ha mina flickor! Kan ni tänka er hur det känns att få en sådan fråga? Jag blev mållös.

Nu är Sejad tacksam över att hans mamma finns och kan hjälpa honom med Ilda och Dalinda. Han är också glad att han har fotbollen, han tränar Landskrona Bois ungdomar.

- Det ger mig också stöd, säger han och lyfter upp flickorna igen.

Som om han inte kan få nog av dem. Som för att lova dem att han ska kämpa för att ge deras mamma rättvisa.

- Jag menar att sjukvården tog livet av min älskade, säger han.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!