Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Hans film kan fälla inbrottsligan i Ystad

"Försökte bryta sig in". Han döljer sitt ansikte lite för att inte bli igenkänd av tjuvarna. Han filmade tjuvarna när de försökte bryta sig in genom hans fönster. Tjuvarna smet från platsen, men kunde fångas in efter en biljakt i Ystad. Foto: Dennis Meisner

När Haidar Hussein i Ystad hörde hur tjuvar fifflade med hans fönster för att komma in tog han sin mobilkamera och filmade dem.

Tjuvarna smet - men fångades snabbt in av polisen.

- De har min film som bevis nu, säger Haidar.

Det var Ystads Allehanda som först berättade om den ovanliga tjuvjakten i centrala Ystad.

Huvudpersonen Haidar Hussein, 30, bor på bottenvåningen i ett hus på Östergatan.

Vid åttatiden på morgonen förra söndagen hörde han misstänkta ljud från ett av sina fönster mot gatan. Det stod lite på glänt.

- En av de här killarna var framme flera gånger och petade med något för att öppna det, säger Haidar.

Enligt Ystads Allehanda använde tjuven en antenn som han hade skruvat loss från en parkerad bil. Men han lyckades inte lirka upp haspen och öppna fönstret.

Kände på dörrar

Polisen hade redan fått in ett larm om männen eftersom de hade gått och känt på flera låsta dörrar längs gatan. Haidar tror att de smet för att de förstod att polisen var på väg - de fullföljde i varje fall aldrig inbrottet hos honom.

Försökte smita i bil

Han tror däremot inte att de såg honom eller hans kamera. Han tassade i väg från det ena fönstret till det andra för att bättre kunna följa männen på väg bort.

- Jag filmade dem när de gick i väg. Man ser dem bra.

Männen hoppade in i en röd Volkswagen Golf och försökte smita. Men eftersom polisen hade satt in två bilar och en motorcykel i jakten kunde de skära av tjuvarnas flyktväg och stoppa deras bil.

De tre männen i bilen - 43, 55 och 58 år gamla - greps och förhördes. Alla tre är väl kända för liknande brottslighet sedan tidigare. Polisen hittade också ett antal stulna tvålar i bagaget.

- 43-åringen har medgivit de faktiska omständigheterna, säger polisassistent Daniel Schultz till Ystads Allehanda.

- Målsägarens film håller bra kvalitet så det syns tydligt vem som försöker ta sig in i lägenheten.