Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Hanne, 79, gjorde en mäktig cykelsemester

Hanne Olsen pustar ut på en camping utanför Bromma.
Foto: Annie Lingefelt
Resan började i Jylland...
Foto: Elisabet Axås
och avslutas i Stockholm.
Foto: Sven Lindwall
– Jag har en elcykel, det hjälper, säger Hanne Olsen om de långa körpassen.
Foto: Annie Lingefelt

Tre veckor har det tagit för 79-åriga Hanne Olsen att cykla från Jylland i Danmark till Stockholm. När Kvällsposten når henne befinner hon sig på en camping i Bromma. Hon berättar att hon har snittat runt fem till sex mil om dagen.

– Men jag har en elcykel, det hjälper, säger hon om de långa körpassen.

Det var efter fjolårets cykeltur från Jylland via Köpenhamn och Helsingör till Helsingborg och så Kattegattleden upp och tillbaka som Hanne Olsen, 79, fick idén att också cykla längs Göta kanal. I början av juli gav hon sig så  iväg på elcykeln med ett tält i packningen. Turen startade i Viborg hemma på Jylland. Hanne cyklade hela vägen till Fredrikshamn och tog båten över till Göteborg. Och väl i Göteborg blev det en oplanerad sightseeingtur i staden.

– Jag försökte komma ut ur Göteborg men lyckades inte, utan cyklade bara runt, runt, haha. Men jag mötte några trevliga norrmän som erbjöd mig att sova på deras båt.

Sen fortsatte Hanne upp till Trollhättan, vidare till Skövde och Karlsborg där hon hoppade på båten till Motala och sedan vidare ner till Linköping och Östra Husby.

– Det var absolut den bästa turen att cykla längs med Göta kanal, jag är djupt i imponerad av hur kanalen är uppbyggd, säger hon.

Men det var också på den sträckan hon hade sin tuffaste utmaning.

– Det var en backe jag kämpade med, det var så brant att jag gav upp halvvägs. Men då kom det några unga människor och hjälpte mig, berättar hon.

Fått  nya vänner

Att hon skulle ta sig ända upp till den kungliga huvudstaden var inte riktigt planerat, det bara blev så att hon fortsatte. Längs vägen har hon hoppat på olika båtar och övernattat antingen i tält på camping eller sovit på vandrarhem.

–  Det har verkligen varit en fantastisk tur. Första veckan var jag lite sur för att det regnade så mycket sen har det varit fint väder. Jag har mött så många trevliga svenskar längs vägen, och fått nya vänner, säger hon och fortsätter:

– När man cyklar ser man så mycket mer och kan stanna där man känner för, säger hon.

Det var för sex år sen som Hanne började cykla långturer hemma i Danmark.

– Jag höll på i fyra år och när jag hade cyklat Danmark runt så tänkte jag "nu har jag sett det här och vill se något annat".

Det är första gången Hanne besöker Stockholm och hon har under sina fyra dagar bland annat hunnit åka på båtturer och besöka Gamla stan. Dessutom fick hon leta upp en cykelhandlare eftersom hennes elcykel klappade ihop.

– Batteriet i cykeln är kaputt, berättar hon.

Tanken var att få det ordnat och sedan ta cykeln på tåget ner till Göteborg. Men tji fick hon. Varken SJ eller bussarna ville låta henne ta cykeln med.

– I Danmark får man ha med cykeln på tågen men det är andra regler i Sverige, jag borde såklart ha kollat upp det.

Fick inte ta cykeln på tåget

Istället tvingas nu Hanne bära sin cykelpackning och buda hem cykeln för 2500 kronor, vilket blev en lite trist avslutning.

Men Hanne låter sig inte nedslås i första taget. Istället är hon tacksam över att ha träffat så många fina människor under sin resa. Nästa år funderar hon på att åka söderut, till Tyskland.

På frågan om hon alltid cyklar ensam, svarar hon:

– Ja, jag lyckas aldrig få med mig någon.

Hanne Olsen har tidigare arbetat som lärare på en hushållsskola och numera är hon pensionär. I höst fyller hon 80 år. Hemma i byn Skive på Jylland bor hon tillsammans med en väninna som är 89 år.

– Hon är pigg men kan inte cykla, däremot kan hon mycket annat. Vi har det gott ihop, säger Hanne.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!