Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hannas bebis föddes för tidigt – låg bredvid coronasmittad

Ett coronasmittat barn placerades i samma rum som Hanna El-Bayroumi Hidfalks för tidigt födda dotter på Skånes universitetssjukhus.
Foto: Privat
Hanna El-Bayroumi Hidfalks dotter testas för coronavirus, efter att ha legat i samma rum som en smittad bebis på neonatalavdelningen.
Foto: Privat
Hanna El-Bayroumi Hidfalk har gett tidningen sitt godkännande att publicera bild på dottern.
Foto: Privat
Hanna El-Bayroumi Hidfalks dotter föddes för tidigt och lades in på neonatalavdelning för sköra, infektionskänsliga barn. Ändå placerades en coronasmittad bebis i samma rum.
Foto: Privat

En nyfödd bebis som bär på coronaviruset har placerats i ett rum ihop med sköra, infektionskänsliga barn på Skånes universitetssjukhus.

Enligt föräldrar på neonatalavdelningen mörkade sjukhuset barnets situation.

Nu tar läkarna prov på de andra bebisarna för att se om de smittats.

– Sjukhuset tog en risk och tystade ner det i stället för att hjälpa oss att vara mer försiktiga, säger nyblivna mamman Hanna El-Bayroumi Hidfalk.

Hanna och Cennt El-Bayroumi Hidfalks första barn föddes en månad för tidigt med akut kejsarsnitt.

Bebisen och de nyblivna föräldrarna hamnade på neonatalavdelningen i en sal där fyra andra barn ligger, för små och sköra för att kunna åka hem.

En dag fördes ett annat nyfött barn till avdelningen och låg där ensam i flera dagar.

Att bebisen fötts av föräldrar som konstaterats sjuka i covid-19 fick ingen av de andra föräldrarna veta.

Nu testas andra bebisar på avdelningen

– Jag tycker det är märkligt att man inte vårdade barnet enskilt från början, för bebisens bästa och för de andra barnens skull, säger Cennt.

Nu testar sjukhuset de andra barnen. Den första bebisen som testas för coronaviruset är den som legat närmast den som konstaterats smittad.

Föräldrarna ifrågasätter varför sjukvården, som vädjar till allmänheten att hålla ner smittkurvan, inte tycks ta viruset på större allvar.

Hanna El-Bayroumi Hidfalk är orolig för det smittade barnet och för de andra bebisarna på neonatalavdelningen, bland annat hennes dotter.
Foto: Privat

På avdelningen finns tre salar med flera barn och deras föräldrar, och så finns det ett större antal enskilda rum.

– Vi fick höra att små barn inte smittar för att de inte hostar så kraftigt. Men neonatalbarnen nyser mycket och personalen bar ingen speciell skyddsutrustning, säger Cennt.

Folkhälsomyndigheten: ”Förs inte över till fostret”

Enligt flera föräldrar har läkare sagt att de placerat det smittade barnet på avdelningen för att det inte funnits information om att barn föds med smitta.

På Folkhälsomyndighetens hemsida heter det att ”en covid-19 infektion verkar inte föras över till fostret under graviditeten”.

”Sprid glädje inte infektioner”, uppmanar sjukhuset.
Foto: Privat

Enligt Dagens Medicin smittades barnet med största sannolikhet under graviditeten.

Fallet är det första av sitt slag i Sverige.

Skånes universitetssjukhus rapporterar att barnet inte har några av de symptom som små barn med covid-19 brukar uppvisa, som hosta, feber och trötthet.

Sjukhuset: Rutiner behöver inte ändras

Någon ändring av rutinerna för barn till covid-19-sjuka föräldrar behövs inte, säger Elisabeth Olhager, verksamhetschef för barnkirurgi och neonatal vård vid Skånes universitetssjukhus.

Föräldrar på neonatalavdelningen fick inte veta att det coronasmittade barnet placerats på en avdelning där flera andra barn låg. Först efter tre dagar flyttades den smittade bebisen.
Foto: Privat

– I bland annat Region Stockholm har man haft betydligt fler förlossningar där mamman varit infekterad men inte sett någon sådan överföring, vad jag vet, säger hon till Dagens Medicin.

Nu isoleras de andra barnen

– En dag såg vi hur de flyttade på bebisen som låg utan sina föräldrar och att de började sanera platsen. Då sa jag ”men vänta nu, har ni placerat ett barn med virus här?”, säger Cennt El-Bayroumi Hidfalk.

De nyblivna föräldrarna Cennt och Hanna och deras dotter ligger nu isolerade i ett eget rum.

Nu isoleras föräldrar och barn som legat i samma rum där den coronasmittade bebisen placerades.
Foto: Privat

– Föräldrar med äldre barn hade kunnat undvika att ta hit dem på besök för om de smittas riskerar de att ta viruset med sig till förskola och skola, säger Hanna.

Cennt påpekar att han och Hanna och de andra föräldrarna är tacksamma för personalens hjälp och att kritiken inte är riktad mot dem.

– Personalen på neonatal är jättebra och har bemött oss fint. Problemet är ledningen och överläkarna som tagit besluten, säger han.

Detta har hänt

På Folkhälsomyndighetens hemsida heter det att ”en covid-19 infektion verkar inte föras över till fostret under graviditeten”.

Men på tisdagen rapporterade Dagens Medicin att ett nyfött barn smittats under graviditeten.

Internationellt har det bara vid ett fåtal tillfällen rapporterats att bebisar smittats under graviditeten.

För Kvällsposten berättar föräldrar på den skånska neonatalavdelningen att det coronasmittade barnet placerades ihop med andra sköra och infektionskänsliga barn, utan att andra föräldrar meddelades om bebisens situation.

På neonatalavdelningen finns tre salar där nyfödda och deras föräldrar ligger bredvid varandra men även ett större antal enskilda rum.

Nyfödd smittad av corona: ”Mår bra”
Nordic choise: ”Det har inte gått att ignorera frågan”

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!