Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Hannah och Alvin föll i vattnet – räddades av hemlöse Bosse

Bo Christensen tycker inte själv att han är någon hjälte. Foto: Landskrona stad
Bo Christensen med Hannah Öberg och Alvin. Foto: Landskrona stad

Hannah Öberg, 43, och hennes treårige son Alvin kämpade för sina liv i vattnet vid stadshuskajen i Landskrona. 

Hjälpen kom från hemlöse Bo Christiansen.

– Jag tänkte bara på att hon och hennes familj skulle klara sig, säger han.

I augusti förra året promenerade Hannah Öberg med sin treårige son Alvin vid stadshuskajen i Landskrona. Hannah höll Alvin i handen men när han ville kasta en sten i vattnet snubblade han till på bryggans kant. Mamma Hannah tappade greppet och treåringen föll handlöst. I panik kastade hon sig efter honom.

Efter att ha fått fatt på sonen i vattnet insåg Hannah att det inte fanns någonstans att ta sig upp. Hon skrek på hjälp och hjälpen kom – i form av Bo Christensen.

– Plötsligt dyker det upp ett ansikte som jag kände väl igen. Landskrona är inte så stort. Det var en av de män som man ofta ser på stadens parkbänkar, sa mamman till Lokaltidningen kort efter händelsen.

Efterlyste okände hjälten på Facebook

Bo Christensen sträckte ner ett rep och hjälpte mamman och sonen upp. När de väl kommit upp på kajen blev de omhändertagna, flera människor hade då slutit upp till räddningsaktionen.

Hjälten gav sig iväg så snart Hannah och Alvin var i säkerhet och hon hann inte ta reda på vad den okände mannen hette.

Hon lade upp en efterlysning på Facebook och till slut lyckades hon hitta honom och tacka.

Vid mötet tillfrågades Bo Christensen vad han ville ha för hjälteinsatsen.

– Det handlade inte om pengar, men en liter mjölk vore bra, sa han då.

Prisad av Landskrona stad

Nu har den oväntade hjälten, Bo "Bosse" Christensen fått civilkuragestipendiet från Landskrona stad på 5 000 kronor. Dessutom hade Hannah Öberg med sig en liter mjölk till Bosse som han fick efter prisutdelningen.

Bo Christensen menar att han bara följde sin plikt och agerade reflexmässigt.

– Jag såg Hannahs förskräckelse. Hon hade gett upp totalt. Jag var den som såg och tog repet. Jag tänkte bara på att hon och hennes familj skulle klara sig.

Inför ett fullsatt rådhus i Landskrona delades priset ut på måndagskvällen. En check på 5 000 kronor och blommor. Applåderna haglade över den blygsamma hjälten som tycker att Hannah Öberg stod för den största bragden.

– Hon är min hjältinna som hoppade efter barnet. 

Han har inga särskilda planer för stipendiepengarna.

– Det går inte att värdera i pengar. Jag är bara glad för att få träffa familjen för en gångs skull. Jag vill aldrig bli rik, sån är jag. 

Glad över att kunna förändra

Håkan Nilsson, säkerhetsansvarig på Landskrona kommun och som leder kommittén som tar beslutet om vem stipendiet ska gå till, uppskattar uppdraget.

– Det är jättekul för mig, som mest bara jobbar med elände och sådant annars, att få göra positiva saker och leda den här kommittén. Familjen är dessutom så oerhört tacksam för vad Bo har gjort, säger han.

Bo Christiansen säger att han vill att andra ska göra som han gjorde, agera spontant och snabbt.

– Jag ser inte mig som en hjälte. Jag har varit långt ner i skiten men det är bättre nu. Det är många som kanske har varit rädda för mig och tänker att jag bara sitter i parken. Nu vet de vem jag verkligen är. 

 På frågan om han har något han vill förmedla till sin omvärld kommer svaret utan tvekan:

Jag tycker det är viktigt att poängtera att alla kan. Människan får en sådan enorm kraft när det verkligen behövs. Även om man tror att man är svag. I en sådan situation kan man agera och på så sätt rädda världen.